Dotýkať sa slovom toho, čo treba spasiť - pásmo o R. M. Rilkem

Dotýkať sa slovom toho, čo treba spasiť - pásmo o R. M. Rilkem

Monika Kekeliaková pre vás pripravila pásmo o tvorbe nemeckého básnika Rainera Mariu Rilkeho. Program má názov Dotýkať sa slovom toho, čo treba spasiť.

Dielo tohoto pražského rodáka, ktorý sa narodil v roku 1875 a zomrel v roku 1926 sme na Slovensku poznali už v dvadsiatych až štyridsiatych rokoch 20. storočia, a to vďaka prekladom básnikov slovenskej katolíckej moderny. Prekladal ho Janko Silan, Mikuláš Šprinc, Ivan Javor, Pavol Gašparovi Hlbina či Karol Strmeň, ale aj nadrealisti, napríklad Július Lenko. Rilkeho verše zaujali aj prekladateľa Štefana Krčméryho, Ruda Brtáňa a Ladislava Hanusa. Súčasní literárni vedci nachádzajú rilkeovský vplyv napríklad v tvorbe Emila Boleslava Lukáča, ale aj Janka Silana, Pavla Straussa, či raného Vojtecha Mihálika.

V päťdesiatych rokoch 20. storočia, v období, keď sa všetko spirituálne skôr zamietalo, boli aj Rilkeho diela zatlačené do úzadia a oficiálne sa o nich veľmi nehovorilo," rezumuje básnik, germanista, prekladateľ a vysokoškolský pedagóg Ladislav Šimon (1938), autor odborných komentárov, ktoré budete v pásme počuť.

Rilkeho básne sú z rozhlasového archívu a zaznejú v interpretácii Miroslava Trnavského, Dáše Rúfusovej, Karola Machatu a Sone Parilákovej.

tumblr_o0nbtq6bWd1u5lkbdo1_1280.jpg

Dotýkať sa slovom toho, čo treba spasiť - pásmo o R. M. Rilkem Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


tumblr_nshyf2mv1P1qf6wbmo1_1280.jpg

Rilkeho rukopis Narcisse venovaný mladému Balthusovi Klossowskému, okolo roku 1920.

The church of Raron is where Rainer Maria Rilke was buried.jpg

Kostol, v ktorom bol Rilke pochovaný.

tumblr_oavfwwYiDD1qf6wbmo1_1280.jpg

Rilkeho adresár z obdobia, ktoré trávil vo Švajčiarsku (1919-1926) dokumentuje 1050 mien jeho známych. Medzi adresami sa nájde aj zahraničná polícia v Berne, obchody z oblečením, s umením a ambasáda Československa.

Zdroje fotografií: http://duino-elegies.tumblr.com/

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame