Na slovíčko s Petrom Karpinským

Na slovíčko s Petrom Karpinským

Peter Karpinský je slovenský spisovateľ pre deti i dospelých. Debutoval v roku 1998 zbierkou poviedok Oznamujeme všetkým majiteľom hrobov a na konte má mnoho literárnych ocenení. Dnes pôsobí na Prešovskej univerzite ako vedúci Katedry slovenského jazyka.

V roku 2007 získal Prémiu Literárneho fondu za knihu Rozprávky z múzea záhad a tajomstiev a práve z nej vysielame v Rádiu Litera tri rozprávky vo výbornom prevedení Emila Horvátha.

O tom, ako vznikali Rozprávky z múzea záhad a tajomstiev, ktorá je autorovi najbližšia a s čím najradšej zaspáva, sa dozviete len na webe Rádia Litera!

karpinsky peter medajlon.jpg


Vo svojej tvorbe sa venujete deťom a mládeži, ale aj dospelým. V čom vidíte najväčší rozdiel písania pre deti a písania pre dospelých?

Rozdiely sú na jednej strane pomerne veľké. Predsa len, detský čitateľ ešte nemá toľko skúseností ako dospelý, rovnako i slovná zásoba nie je až natoľko bohatá, a tak príbehy, ktoré komponujete, sú po obsahovej i formálnej stránke o čosi jednoduchšie. Na druhej strane musia byť rovnako hlboké ako v prípade textov pre dospelých.

Kým som písal rozprávkové a fantastické príbehy pre deti, hranica medzi detskou a „dospeláckou" literatúrou sa mi zdala pomerne jasná, no momentálne pracujem na príbehoch zo života detí, o dievčatku Adele, kde sa už objavujú i také témy ako smrť, nespravodlivosť a choroba - a odrazu si musím dávať pozor, aby som ten rozdiel udržal.

Vo vysielaní Rádia Litera tento týždeň Záhada lietajúceho dáždnika, Záhada vlasového elixíru a Záhada dračieho dychu. Kde ste pre ne čerpali inšpiráciu?

Záhada lietajúceho dáždnika vznikla do istej miery ako alúzia na knihu o Mary Poppinsovej. Veľmi sa mi páčil jej lietajúci dáždnik a zdalo sa mi nespravodlivé, keď bol celý čas ukrytý v jej taške. Vymyslel som si teda voľné pokračovanie, ako by sa taký nadaný dáždnik mohol správať. Záhada vlasového elixíru - to je veľmi jednoduché - každé ráno, keď sa pozriem do zrkadla, tak mi napadne, že podobný vlasový elixír by už niekto mohol vymyslieť.

O rôzne ďalšie záhady nebola núdza. Podľa mňa sa stačí poobzerať okolo seba a záhad je všade dosť. Napríklad aj my doma máme cválajúcu stoličku, presne ako v Rozprávkach z múzea záhad a tajomstiev.

Máte medzi rozprávkami aj nejakého obľúbenca?

Mojou obľúbenou rozprávkou je Záhada lietajúcich barlí, pretože je napísaná podľa skutočnej udalosti. V zime, keď vznikali rozprávky, som si zlomil nohu a musel som používať barly. Mal som však dohodnuté rôzne stretnutia, no chodilo sa mi dosť ťažko, a tak som si podľa vzoru lietajúcich čižiem vymyslel lietajúce barly. Ale aj Záhada sklerotickej bosorky je mi veľmi blízka. Aj ja vždy niečo zabudnem.

V audioprevedení má každá rozprávka približne desať minút, no aký je ten reálny čas, počas ktorého vznikala?

Reálny čas napísania rozprávky je oveľa dlhší. Minule som to ako tak spočítal a zistil som, že napísanie trojstranového textu na papier mi trvá asi dve hodiny. Samozrejme, ak ma kopne múza. Potom to ešte musím prepísať do počítača a následne veľmi dlho opravovať, prepisovať, až kým som s textom spokojný.

Počúvate audioknihy alebo audiorozprávky rád?

Veľmi rád. Vo svojej mp3 mám namiesto hudby stiahnuté audioknihy a často ich počúvam, keď nemôžem čítať. Akosi som si zvykol, že aj zaspávam s audioknihou. Je to veľmi dobrý nápad. A milujem aj audiorozprávky. Nedávno som bol na festivale Zázračný oriešok v Piešťanoch, ktorý je vlastne súťažou rozhlasových rozprávok. Bola to paráda!!!

Čo by ste zaželali poslucháčom Rádia Litera? Čítali ste v poslednej dobe nejakú dobrú knihu, ktorú by ste nám na leto odporučili?

Môžem zaželať jedine celkom tradičné veci - a to veľa zdravia, šťastia a lásky. Aj keď to znie dosť neoriginálne, tieto tri veci sú v živote naozaj dôležité. Nuž a dobrú knihu? Práve som dočítal román Michaela Cunninghama Tělo a krev. Je naozaj výborný, len neviem, či je to práve čítanie na leto. Je totiž veľmi depresívny. Ako inak, veď je o živote.


Peter Karpinský zároveň pozýva poslucháčov Rádia Litera do Starej Ľubovne na hradné divadelné predstavenie v réžii autora - Lietajúci Cyprián. Spravte si s deťmi rozprávkový letný výlet a samozrejme, medzičasom si vypočujte tri rozprávkové záhady na Litere. Či ste dieťa, či dospelý, ich rozhlasové spracovanie stojí za to!

cyprian karpinsky.jpg Program rádií nájdete tu.

Autorka: Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame