Man Bookerovu cenu získal George Saunders

Man Bookerovu cenu získal George Saunders

Man Bookerovu cenu získal tento rok Američan George Saunders za román Lincoln in the Bardo. Saunders je známy hlavne vďaka jeho satirickým poviedkam.

Man Bookerova cena je udeľovaná každoročne od roku 1969 a je definujúcou inštitúciou britskej beletrie. Okrem Británie bola udeľovaná aj autorom Commonwealthu, Írska, Juhoafrickej Republiky a neskôr Nigérie. V roku 2014 nadácia Bookerovej ceny oznámila, že ju bude udeľovať všetkým autorom, ktorých dielo je písané v anglickom jazyku a vydané v Spojenom kráľovstve, nezáležiac na štátnej príslušnosti. To otvára brány Bookerovej ceny americkým autorom.

To, že Saunders je druhým Američanom, ktorý cenu získal však môžu naznačovať súčasné politické trendy mimo vydavateľskej práce. Lincoln in the Bardo sa odohráva počas americkej občianskej vojny a je to druhá kniha o kultúrnych následkoch transatlantického obchodu s otrokmi, ktorá vyhrala významnú literárnu cenu. Tou prvou je The Underground Railroad Colsona Whiteheada, ktorá dostala v apríli Pulitzera.

Témou dopadu afrického otroctva sa v posledných 12 mesiacoch zaoberali aj bestselleri Homegoing od Yaa Gyasi a Swing Time od Zadie Smith.

Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame