Keď srnka niečo netuší...

Keď srnka niečo netuší...

Dnes môžete potriasť rukou napríklad aj spisovateľke Mile Haugovej. Oslavuje totiž 71. narodeniny.

Aj keď vyštudovala Vysokú školu poľnohospodársku a začala pracovať ako agronómka, od roku 1976 uverejňovala svoje verše, a svet sa tak mohol dozvedieť o jej talente. Od roku 1986 zastávala 10 rokov miesto redaktorky v časopise Romboid . Okrem vlastnej tvorby, ktorú publikovala aj pod pseudonymom Mila Srnková, sa venovala prekladom poézie z nemčiny, maďarčiny i japončiny.

Haugová nie je autorka, ktorá vydáva svedectvo ľahko a ľúbivo. Nespočetne veľa ráz u nej do hrdla tuhne olovo, mlčíme a vravíme nemí, spíme v kameni. Dotyk tu zostáva Dotyk tu zostáva bránkou k životu, k vzťahu, k pochopeniu.(Stanislava Chrobáková)

Jednou z ústredných metafor tvorby Mily Haugovej je záhrada. V záhrade poetka miluje, zúfa si i verí, píše žalmy i Kasandrine proroctvá, obracia tok rieky z prúdu na protiprúd, aby sa vždy znova presvedčila, kde je prameň lásky. (Dana Podracká)

 

Okrem Haugovej si dnes pripomíname aj nedožitých 75 rokov Pavla Hrúza, spisovateľa a redaktora SRo Banská Bystrica; 62. narodeniny básnika Mariána Reisela, 78. narodeniny režiséra, dramatika a rozhlasáka Vladimíra Ruska st. a iných.

Gabriela Miškovičová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame