Nobelova cena za literatúru pre Svetlanu Alexijevičovú

Nobelova cena za literatúru pre Svetlanu Alexijevičovú

Vo švédskom hlavnom meste Štokholm včera oznámili víťazku tohtoročnej Nobelovej ceny za literatúru. Stala se ňou šesťdesiatsedem ročná bieloruská spisovateľka a investigatívna novinárka Svetlana Alexijevičová. Jej polyfonické dielo je podľa Švédskej kráľovskej akadémie "pamätníkom utrpenia a odvahy v našej dobe". Stala sa tak v poradí už 112. nositeľkou tohto prestížneho ocenenia.

Alexijevičová sa narodila v ukrajinskom meste Stanislav. Vyrastala v Bielorusku, kde študovala žurnalistiku na univerzite v Minsku. Vo svojej tvorbe podľa odborníkov využíva najmä novinárske zručnosti a stvárňuje niektoré z najdôležitejších udalostí v dejinách Bieloruska. Najčastejšie práve éru Sovietskeho zväzu, vrátane černobyľskej jadrovej katastrofy, sovietsko-afganskej vojny a tiež pádu režimu. Svojimi odvážnymi reportážami, ktoré otvorene a pravdivo poukazujú na minulosť i súčasnosť, sa stala nepohodlnou režimu a niekoľko rokov žila hlavne v Paríži a Berlíne.

Autorka je známou tiež vďaka úspešným scenárom dvoch desiatok dokumentárnych filmov či ako divadelná dramatička. Za svoju tvorbu získala mimo svojej vlasti rad ocenení, okrem iných v roku 2013 aj Mierovú cenu nemeckých kníhkupcov na Frankfurtskom knižnom veľtrhu a francúzsku Prix Médicis Essai. Favoritkou na zisk Nobelovej ceny bola už niekoľkokrát, no tohto roku sa jej víťazstvo pripisovalo azda najviac. 

Čerstvá laureátka bezprostredne po získaní ceny vyjadrila radosť, že zdieľa toto ocenenie, ktoré v minulosti získali ruskí autori ako Ivan Bunin či Boris Pasternak. Na otázku, ako použije finančnú odmenu osem miliónov švédskych korún (asi 860-tisíc eur), odpovedala, že "si kúpi slobodu pre samu seba", keďže napísanie knihy jej trvá veľmi dlho - päť až desať rokov. "Mám úž dva nápady na nové knihy, takže som šťastná, že teraz budem mať slobodu na to, aby som na nich pracovala". V novembri má Svetlana Alexijevičová pozvanie na Stredoeurópske fórum v Bratislave a v máji budúceho roka by mala vyjsť jej kniha Vojna, ktorá nemá ženskú tvár v slovenskom preklade.

Autorke srdečne gratulujeme a prajeme jej ešte veľa dôležitých kníh napísaných jej osobitým štýlom.


Autor článku: Martin Šenc; foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame