Poznáme porotu Anasoft Litera 2016

Poznáme porotu Anasoft Litera 2016

Literárna cena Anasoft litera 15. marca 2016 vyhlási desať najlepších prozaických kníh vydaných v uplynulom roku. V jedenástom ročníku bude o nich rozhodovať päťčlenná porota v nasledovnom zložení: literárne vedkyne Zuzana Bariaková a Marta Součková, prekladateľ Stanislav Vallo, literárny vedec Radoslav Passia a z Českej republiky vydavateľ Petr Minařík. V septembri 2016 rozhodnú v druhom kole o laureátovi, ktorý získa cenu honorovanú 10 000 eur. 

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku. Víťaznú odmenu udeľuje generálny partner literárnej ceny, spoločnosť Anasoft.

Momentálne je v zozname slovenských próz vydaných v roku 2015 až 189 kníh. Ich počet sa môže počas hodnotenia poroty zmeniť, ak sa zistí, že niektoré z nich nespĺňajú kritériá štatútu pre zaradenie medzi adeptov na cenu Anasoft litera.

Desať najlepších kníh sa odprezentuje počas literárneho festivalu Anasoft litera fest, ktorý sa bude konať 25. – 30. apríla 2016 v bratislavských kultúrnych centrách, kníhkupectvách a školách. Už tradičnou súčasťou podujatia budú okrem autorských čítaní finalistov literárnej ceny aj koncerty, diskusie, výstava, divadelné predstavenie a program pre študentov stredných a vysokých škôl.

Doteraz sa finalistami literárnej ceny Anasoft litera stalo päťdesiatdeväť spisovateľov.

Zoznam laureátov Anasoft litera:

2015 Veronika Šikulová: Medzerový plod

2014 Pavel Vilikovský: Prvá a posledná láska

2013 Víťo Staviarsky: Kale topanky

2012 Balla: V mene otca

2011 Monika Kompaníková: Piata loď

2010 Stanislav Rakús: Telegram

2009 Alta Vášová: Ostrovy nepamäti

2008 Milan Zelinka: Teta Anula

2007 Marek Vadas: Liečiteľ

2006 Pavel Vilikovský: Čarovný papagáj a iné gýče

Okrem hlavnej ceny bude udelená aj Cena čitateľov, o ktorej sa rozhodne vo verejnom hlasovaní na internete. Doposiaľ ju získali Peter Balko, Pavel Vilikovský, Jaroslava Blažková, Dušan Dušek, Viliam Klimáček, Pavol Rankov, Lucia Piussi, Tomáš Varga a až dva razy Veronika Šikulová.

Autorka správy: Mária Hejtmánková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame