Víťazkou súťaže BÁSNE 2013 je Ivona Pekárková

Víťazkou súťaže BÁSNE 2013 je Ivona Pekárková

V priamom prenose na Rádiu Devín boli 27. septembra 2013 vyhlásené výsledky literárnej súťaže BÁSNE 2013. Zvíťazila Ivona Pekárková z Revúcej s cyklom básní Páni od P. po X. a ich deti.

Piateho ročníka súťaže sa zúčastnilo 180 autorov zo Slovenska a zahraničia (Kanada, Veľká Británia, Francúzsko, Švajčiarsko, Rakúsko, Nemecko, Česko), všetkých vekových kategórií. Práce hodnotila porota v zložení Michal Rehúš (predseda), Vlado Šimek a Ondřej Buddeus.

Víťazkou súťaže a sumy 500 eur sa stala Ivona Pekárková z Revúcej s cyklom básní Páni od P. po X. a ich deti. Porota literárnej súťaže udelila aj šesť prémií honorovaných sumou 100 eur. Tie získali Martin Kočiš zo Spišskej Novej Vsi, Martin Vlado z Košíc, ktorí boli finalistami aj v minulom ročníku súťaže, Grigorij Starodubcev z Levíc, Matúš Molovčák z Martina, Stano Bellan z Malaciek a Marcel Lacko z Košíc, víťaz Básne 2010 a finalista Básne 2012. 

Predseda poroty zdôvodnil svoje rozhodnutie takto: „Porota sa rozhodla oceniť užší okruh súťažných prác (7 príspevkov), čím chcela docieliť kvalitatívne čo najvyrovnanejší výber. Tri miesta zostali neobsadené, čo naznačuje, že očakávania spojené s kvalitou prihlásených textov boli vyššie. Napriek tomu sa však v súťaži objavilo viacero príspevkov, ktoré môžu byť osviežením slovenskej poézie. Dôkazom je aj víťazný cyklus básní tvoriaci kompaktný a sofistikovaný celok, v ktorom sa spája subtílny humor s krutosťou každodennej reality, naivita s filozofickou reflexiou, matematika s "japonskou" poetikou. Výber jednej víťaznej básne z tohto cyklu by ani zďaleka nedokázal sprostredkovať všetky významové odtiene a výrazovú rozmanitosť cyklu, preto sa porota rozhodla oceniť ho ako celok."

Všetky ocenené práce budú publikované v zborníku BÁSNE 2013, ktorého slávnostné uvedenie sa uskutoční 24. októbra 2013 v KC Dunaj v rámci hudobno-literárneho podujatie Czecho Mecho.

Víťazka 5. ročníka literárnej súťaže poputuje s cyklom básní na Európsky básnický turnaj (EPT), na ktorom OZ literarnyklub.sk participuje spolu s hlavným organizátorom slovinským vydavateľstvom Pivec a ďalšími európskymi organizáciami. Slávnostné udeľovanie cien EPT sa uskutoční 16. novembra v slovinskom Maribore, kde sa bude súťažiť o kovanú ružu a prvé miesto honorované sumou 1000 eur. Okrem toho EPT organizuje pre víťazov národných kôl aj dva sprievodné poetické festivaly. Jeden bude 26. októbra v Sarajeve v hlavnom meste Bosny a Hercegoviny a ďalší 14. novembra v maďarskom Zalaegerszeg. Prezentácia finalistov EPT zo Slovinska, Bosny a Hercegoviny, Talianska, Chorvátska, Maďarska, Rakúska a Slovenska sa uskutoční aj v Košiciach koncom novembra.

Martin Šenc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame