Letná rozhlasová čitáreň

Letná rozhlasová čitáreň

Nová rubrika rádia Litera vám prináša knižné odporúčania od redaktorov digitálnych rádií.

Dovolenkové obdobie je v plnom prúde, slnko neúprosne žiari za oknami a my sme už prečítali všetky naše letné knihy. Teda, všetky azda nie. Ak ste na tom podobne a radi sa necháte inšpirovať tipmi od známych, prečítajte si, čo čítajú naši redaktori a dramaturgovia.

(Ak hľadáte tipy na detskú literatúru, prečítajte si Letnú čitáreň na webe Rádia Junior.)

van gogh.jpg

Monika Kekeliaková, dramaturgička Rádia Litera:

Odporúčam autobiografický román Marcela Pagnola Ako vonia tymián (Jak voní tymián). Je to úžasné čítanie na celé leto, návrat do krajín detstva v očarujúcom prostredí francúzskeho Provensálska. Z poézie odporúčam Szymborskú v najnovších prekladoch (Veľké číslo, Trochu o duši) a Janka Jesenského.

szymborska.jpg

Martin Šenc, dramaturg Rádia Litera:

Ja som poviedkový, odporúčam Hemingwayove Poviedky v novom preklade a všetky zborníky Poviedka, ktoré doteraz vyšli.

h.jpg

Marek Puškáš, Rádio Pyramída:

Cormac McCarthy: Všichni krásní koně

Prvá z "pohraničnej trilógie" a určite najzábavnejšia a najromantickejšia od tohto skôr "temného" amerického autora. Možno poniektorí videli zlý film s M. Damonom a P. Cruz All the Pretty Horses, tak sa rozhodne nenechajte odradiť, kniha je vynikajúca!

vsichni-krasni-kone.jpg

Karin Rumanová, hudobná dramaturgička Rádia Litera a Rádia Junior:

V lete mám najradšej knihy napínavé - buď dobrodružné, alebo tajomné. Aj preto je mojím prvým tipom Hobbit J. R. R. Tolkiena, kniha, ktorú som najprv prečítala v slovenskom preklade, no veľmi ju odporúčam v origináli. Čítali sme ju asi všetci, no chuť vrátiť sa k nej mám vždy v lete.

SS-Griffiths-Hobbit.jpg

Nedávno ma prekvapila kniha Zvláštní smutek citrónového koláče od pre mňa dovtedy úplne neznámej americkej autorky Aimee Benderovej. Tajomná rodinná dráma, v ktorej nikto nie je taký, aký sa javí. Hlavná hrdinka Rose už v detstve zistí, že po ochutnaní akéhokoľvek jedla ju zavalia tie najskrytejšie emócie ľudí, ktorí ho pripravovali, v prípade najbližších často šokujúce.

zvlastni smutek.jpg

Ako poslednú by som chcela odporučiť knižku svojho dlhoročného obľúbeného autora Harukiho Murakamiho, ktorý je rovnako vášnivým bežcom, ako spisovateľom. Kniha O čom hovorím, keď hovorím o behaní, však nie je len jeho „bežeckým denníkom". Je zmesou spomienok, úvah o živote a v neposlednom rade inšpiratívnym hudobným playlistom.

What_I_Talk_About.jpg

Katarína Gažíková, web editorka Rádia Litera a Rádia Junior:

Čítam hlavne anglickú a americkú literatúru a kniha, ktorú odporúčam všetkým známym už od minulého roka, je od americkej autorky čínskeho pôvodu Celeste Ng: Everything I never told you. Vyšla aj v českom preklade pod názvom Vše, co jsme si nikdy neřekli. Rozpráva príbeh čínsko-americkej rodiny v USA v 70. rokoch a začína vetou: "Lýdia je mŕtva." Každý člen rodiny dostane v knihe priestor byť rozprávačom a ukázať svoj osobitý pohľad na vec. Postupne zisťujeme, koľko vecí zostáva nevypovedaných.

IMG_0606.JPG

Ďalšie dve knihy, ktoré sa v lete výborne čítajú, sú A Little Life od americkej autorky hawaisko-kórejského pôvodu Hanye Yanagihari. Hlavnou témou sú osudy štyroch priateľov, ktorí sa stretnú na univerzite. Sú isté veci, ktoré sa tejto knihe dajú z pohľadu kritiky vyčítať, každopádne je to čitateľsky veľmi zaujímavý bestseller.

Prvotina anglickej spisovateľky Alice Adamsovej Invincible Summer začína podobne ako A Little Life - na univerzite, no tentokrát v Anglicku. S hlavnými hrdinami zažijeme úspechy i sklamania a pozorujeme ich, ako vyrastajú, niekedy spolu, niekedy od seba, a ako ich život nenávratne spája a odďaľuje častokrát neočakávanými spôsobmi.

IMG_0605.JPG

Veronika Dianišková, dramaturgička Rádia Junior:

Pre dospelých odporúča:
Veronika Šikulová: Medzerový plod

Kniha roka 2014, román jednej z našich najznámejších súčasných autoriek. Veronika Šikulová sa rada hrá, maže, kombinuje, pointuje nanovo.

Agatha Christieová: Karibské tajomstvo

Kolieska v hlave bystrej starej dámy sa neprestanú krútiť ani na pražiacom karibskom slnku a smrť majora Palgrava v nej napriek priateľovmu vysokému veku okamžite vyvolá podozrenie. Veď iba deň predtým si od neho zhodou okolností vypočula zaujímavú historku o sériovom vrahovi, čo sa zbavoval manželiek svojráznym spôsobom.

veronika-sikulova-medzerovy-plod-b91bd62-sikulova5.jpg

Pre deti (viac tipov nájdete tu):
Astrid Lindgrenová: Ronja, dcéra lúpežníka

Príbeh sa odohráva v divokom lese, obývanom zverami, bludičkami, škriatkami a všeličím iným. Čítať budete s obavami i úsmevom na perách.

David Almond: Skellig

Načo majú ľudia na chrbte lopatky, premýšľa hrdina príbehu - dvanásťročný Michael. Sú to pozostatky krídel z dávnych čias, keď sme ešte boli vtákmi? Alebo sme boli anjelmi? A čo keď anjeli žijú medzi nami?

Toňa Revajová: Johanka v zapadáčiku (ktorú momentálne vysielame ako seriál v Rádiu Junior!)

Štvrtáčka Johanka je trochu smutná. Práve sa s mamou a bratom Samkom presťahovala do Zapadáčika, kde je okrem malej školy iba malý kostol a obchod. Namiesto pošty tam majú oranžovú poštovú schránku. A práve do nej Johanka hodí list, o ktorom mama nič netuší. Potom sa čuduje, ako málo stačí, aby sa udalosti dali do pohybu.

vero.png

-KG

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame