Začína sa festival BRaK

Začína sa festival BRaK

Od 30. mája do 1. júna sa v Pisztoryho paláci na Štefánikovej ulici v Bratislave bude konať BRaK, čiže Bratislavský knižný festival. Predstaví sa na ňom to najlepšie z tvorby spisovateľov, ilustrátorov, knižných grafikov a typografov zo Slovenska a okolitých krajín.

Nálepkou “brak” zvykneme označovať knihu, ktorú považujeme za prvoplánovú, neoriginálnu a nehodnú našej pozornosti, ktorá sa navyše vo väčšine prípadov vyznačuje veľkou nadprodukciou. Organizátori festivalu BRaK, čiže Bratislavského knižného festivalu, poňali túto predstavu ako súčasť presne opačného zámeru a vytvorili tak priestor pre to najlepšie, čo sa na Slovensku a v okolitých krajinách v oblasti knižnej tvorby urobilo.

BRaK je oslavou peknej knihy. Po nultej verzii BRaK-u, ktorá sa konala v decembri uplynulého roku za účasti dvoch tuctov prevažne slovenských vydavateľstiev, sa festival pri svojom prvom regulárnom ročníku zhlboka nadýchne – a to nielen, pokiaľ ide o počet účastníkov. V priestoroch Pisztoryho paláca návštevníkov okrem predajnej výstavy kníh desiatok malých a stredných vydavateľstiev zo Slovenska, Českej Republiky, Poľska, Maďarska a Ukrajiny, čaká aj bohatý sprievodný program.

Zahraničnými hosťami festivalu z radov spisovateľov budú pražský románopisec a filozof Michal Ajvaz, ukrajinský autor Taras Prochasko a poľský novinár a publicista Ziemowit Szczerek. Už predvečer, 29.mája sa v KC Dunaj stretnú spisovatelia Agda Bavi Pain, Tomáš Ulej, Márius Kopcay a Laco Kerata na literárno-poetickom kabarete a prečítajú v rámci Literárneho cirkusu KK Bagalu ukážky z pripravovaných kníh. Festival na druhý deň odštartuje Kreatívnym ránom, kde privítajú špeciálnych hostí z Ukrajiny - ilustrátorov z Art Studio Agrafka Romanu Romanyshyn a Andriya Lesiva, tohtoročných víťazov hlavnej ceny z prestížneho knižného veľtrhu v Bologni, a performera a organizátora Medzinárodného literárneho festivalu v Ľvove Grigoryho Semenchuka.

Okrem autorských stretnutí, čítačiek, výstav a diskusií sa vo festivalových priestoroch uskutoční aj viacero divadelných predstavení a tvorivých dielní – v nedeľu 1. júna so zvláštnym dôrazom na detského čitateľa. Deti sa budú môcť s Martinou Rozinajovou naučiť, ako vzniká kniha, vypočuť si Roba Rotha čítajúceho Hlbokomorské rozprávky alebo precestovať svet za 1,5 hodiny s českými hosťkami Alžbetou Zemanovou a Magdalénou Rutovou.

V Pisztoryho paláci sa knihy predstavia v širokej palete žánrov – chýbať nebude beletria, poézia, dráma, odborná a umenovedná literatúra, autorská kniha, komiks, ani tvorba pre deti. Samozrejmosťou je účasť relevantných kultúrne orientovaných periodík, organizácií a iniciatív. Dobrým základom pre budúcu tradíciu je aj účasť Krakova – tohtoročného hosťujúceho mesta festivalu – ktorý patrí medzi sedem nositeľov titulu UNESCO mesto literatúry.

Viac informácií o festivale a programe tohto ročníka sa dozviete na internetovej stránke BRaK-u.

Prílohy

BRaK 2014 - program (PDF, 856kB)

Program Bratislavského knižného festivalu BRaK 2014

Rádio Litera

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame