Noc literatúry Bratislava 2013

Noc literatúry Bratislava 2013

Noc 15. mája 2013 medzi bude patriť literatúre. Osobnosti slovenskej kultúrnej scény budú čítať diela európskych autorov v slovenskom preklade.

Už piaty raz podujatie Noc literatúry odkryje deväť netradičných miest Bratislavy, kde stretnete deväť osobností slovenskej kultúrnej scény. Čítania začnú od 18:00 hod. paralelne na všetkých miestach naraz v 30 minútových intervaloch – 15 minút sa venuje čítaniu diela a 15 minút presunu na ďalšie miesto. Posledné čítanie začne o 22.00 hod. Je iba na vás, ktoré miesto, európskeho autora alebo slovenskeho interpreta v priebehu večera navštívite.

Noc literatúry prebehne tento rok aj v Trenčíne, Trnave, Žiline, Košiciach a ďalších siedmich mestách na východe Slovenska.

 

Laco Kerata číta Nadeždú Zacharievu: Popol z vášne

(BULHARSKO - Cintorín pri Kozej bráne, Šulekova)

Populárna bulharská poetka a spisovateľka je autorkou množstva zbierok básní a dvoch autobiografických románov o svojom manželstve so známym bulharským básnikom D. Damjanovom. Jej celoživotnou témou sú výlučne vzťahy medzi mužmi a ženami. Písanie je pre ňu autoterapia.

 

Ela Lehotská číta Sylviu Fischerovú: Evropa je jako židle Thonet

(ČESKO - Kompot, Panenská 30)

Česká poetka prichádza s kombinovaným útvarom, ktorého prvotnou inšpiráciou bola cesta do Ameriky. Verše v češtine aj angličtine, dialógy, úryvky z kroník prvých amerických osadníkov, popis českej dedinky či návštevy MOMA. Všetko dokopy drží príbeh o konci jedného milostného vzťahu, do ktorého odrazu vstúpi smrť…

 

Richard Stanke číta IIrène Némirovsky: Francúzska suita

(FRANCÚZSKO - Next Apache, Panenská 28)

Píše sa rok 1940, Francúzsko horí a nebezpečenstvo číha všade. Parížania hromadne a bezhlavo utekajú. Stáročiami nadobudnuté hodnoty opadávajú ako zbytočné ozdoby a na povrch vyplávala prázdna a bezcitná duša. Irène Némirovsky opisuje len to, čo skutočne zažila. V roku 2004, prvýkrát posmrtne, román získal literárnu cenu Prix Renaudot.

 

Szidi Tobias číta Szilárda Rubina: Hra o život

(MAĎARSKO - Múzeum polície, Gunduličova 2)

Na prvý pohľad bežný súčasný „stredoeurópsky" ľúbostný príbeh. Till však svojím buričstvom ženie Uršuľu do čoraz bezvýchodiskovejších a trápnejších situácií, z ich vášnivého vzťahu zostávajú iba ruiny. Tilla čoraz viac ovláda slepá vášeň a nedokáže ustúpiť v hre, v ktorej ide o život.

 

Alexander Bárta číta Moniku Maronovú: Posledné morény

(NEMECKO - Bussines centrum, Zochova 5)

Ironicko-trýznivá spoveď rozprávačky Johany na prahu jesene života, v bezčasí, bez chuti písať a žiť. Deziluzívna, no nie rezignujúca rekapitulácia je prehĺbená symbolickým obrazom morén okolo letoviska – ako ťarchy času, naliehavo dosadajúcej na Johanine plecia. Hoci nežije, ako si vysnívala, nevzdáva sa a zatrpknutosť mení na vyrovnanie so svetom.

 

Robo Roth číta Hubert Klimko-Dobrzaniecki: Uspávanka pre obesenca

(POĽSKO - ZUŠ Miloša Ruppeldta, Panenská 11)

Príbeh o skutočnom priateľstve, ktoré prekonáva bariéru šialenstva. Príbeh o šialenstve ako o určitej citlivosti, ktorá dovoľuje vidieť svet inak, dôkladne ho skúmať a silnejšie ho prežívať, pričom však ani náhodou nejde o naivnú idealizáciu. Priateľstvo, potreba lásky a utrpenie sú základnými, hoci tvrdými podmienkami skutočného života.

 

Henrieta Mičkovicová číta Elfriede Jelinek: Zimná cesta

(RAKÚSKO - Rakúske kultúrne fórum, Hodžovo nám. 1/A)

Textúra i atmosféra diela vychádza z rovnomenného piesňového cyklu Franza Schuberta. Intímna spoveď, vnútorná púť po spoločenských traumách a existenciálnej bolesti človeka. od Metternicha k rakúskej súčasnosti, k šifrovaným citáciám prípadov dobre známych aj z médií na Slovensku.

 

Roman Luknár číta Vladimíra Ballu: V mene otca

(SLOVENSKO - Dom Európskej únie, Palisády 29)

„Zašiel som k detskému lekárovi, hoci som mal už dvadsať rokov a bol som práve na vojne. Zdravotná sestra zdôraznila, že ma doktor nesmie vidieť vo vojenskom, lebo by ho to rozzúrilo: nenávidí vojakov, policajtov, železničiarov a zdravotné sestry…“

 

Helena Krajčiová číta Zadie Smith: NW

(VEĽKÁ BRITÁNIA - Sklad kníhkupectva Artforum, Kozia 20)

Severozápadná časť Londýna. Malý Babylon. Všetky farby pleti, všetky možné vyznania. Tu sa odvíja príbeh štyroch ľudí, dvoch párov. Niekto má deti, stálu prácu, slušný plat a malé auto. Niekto horšiu prácu, žiadne deti, žiadny byt. Spokojný nie je nikto. Prvé čítanie o 18.00 bude spojené s krstom slovenského prekladu NW a potrvá do 19.00. Všetky nasledujúce čítania budú pokračovať v tridsaťminútových intervaloch.

Vstup na podujatie je voľný.

noc-lit-program
Martin Šenc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame