Pavel Vilikovský dvojnásobným víťazom Ceny Anasoft litera

Pavel Vilikovský dvojnásobným víťazom Ceny Anasoft litera

Cenu Anasoft litera, ktorá patrí k najprestížnejším literárnym oceneniam u nás, získal už po druhýkrát spisovateľ Pavel Vilikovský. V utorok 16. septembra večer si prevzal ocenenie za knihu Prvá a posledná láska, ktorá vyšla vo Vydavateľstve Slovart.

Pavel Vilikovský sa narodil 27. júna 1941. Študoval filmovú réžiu na FAMU v Prahe, po dvoch rokoch prestúpil na štúdium angličtiny a slovenčiny, ktoré absolvoval na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Pracoval ako redaktor vo vydavateľstve Tatran a ako zástupca šéfredaktora v literárnom mesačníku Romboid. Vo svete literatúry začínal ako prozaik, neskôr sa venoval prekladom z anglickej a americkej prózy.

Niekoľkonásobný finalista Ceny Anasoft litera sa prvýkrát stal jej laureátom v roku 2006 za knihu Čarovný papagáj a iné gýče. S nenapodobiteľným šarmom v nej vykreslil situácie a postavy, ktoré pôsobia vážne i groteskne. V druhej ocenenej knihe Prvá a posledná láska je ústrednou témou oboch noviel láska – láska utajená, nepriznaná a často neopätovaná, láska o ktorú hrdinovia napriek všetkých svojim neúspechom a zlyhaniam neprestávajú bojovať. Je to láska k životu – k svojmu vlastnému a i k životu ostatných, bez ktorých by ten náš nemal zmysel.

Víťaz Ceny Anasoft litera si prevzal odmenu 10 000 eur od generálneho partnera literárnej ceny softvérovej spoločnosti Anasoft. Ocenenie udelili „predovšetkým za prácu s individuálnou rodinou a spoločenskou pamäťou a zároveň za zdržanlivé hľadanie možnej katarzie zoči-voči minulosti i prítomnosti.“

Práve v týchto dňoch vychádza autorovi novela Letmý sneh. Kniha nedáva odpovede na základné otázky života, hlavný hrdina a rozprávač príbehu sa len pokúša klásť tie odveké otázky trochu ináč, tak ako mu ich vnucujú na jazyk jeho vlastné zážitky a skúsenosti. Dobre položená otázka však znamená už polovicou odpovede, tú druhú polovicu treba doplniť.

Víťazovi srdečne gratulujeme a tešíme sa na ďalšie pekné knihy!

Martin Šenc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame