Kto sa stane 12. laureátom ceny Anasoft litera?

Kto sa stane 12. laureátom ceny Anasoft litera?

BRATISLAVA. V utorok 19. septembra 2017 od 19.00 sa v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave koná slávnostné odovzdávanie cien za pôvodnú slovenskú prozaickú knihu vydanú v uplynulom roku. Vstup je na pozvánky, ale priamy prenos z galavečera vysiela Rádio Devín.

Pozvánka AL 2017.jpg

Finálová desiatka našej najprestížnejšej literárnej ceny je známa od 8. marca, odkedy jej vyhlásenie spustilo v literárnej obci a u čitateľov živú diskusiu. Ide o 12. ročník ceny, v ktorom sa hodnotil historicky najvyšší počet automaticky nominovaných titulov, až 227. Polovica tohtoročných finalistov si účasť vo finále Anasoft litera zopakovala, polovica sa v desiatke ocitla prvýkrát. Zaujme porotu literárne stvárnená historická téma, moderný súčasný román, inovatívny debut alebo literárne presvedčivá žánrovka? Pripomeňme si, z ktorých kníh vyberá odborná porota v zložení Veroniky Rácovej, Ivany Hostovej, Jána Gavuru, Michala Habaja a Pavla Matejoviča tú, ktorá bude reprezentovať najlepšiu slovenskú prozaickú knihu roka:

Bindzár, Juraj: Mlčky a krátko, Orman, 2016
Cigánová, Zuzana: Aksál, Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2016
Gibová, Ivana: Barbora, boch & katarzia, Marenčin PT, 2016
Fulmeková, Denisa: Konvália, Vydavateľstvo SLOVART, 2016
Havran, Michal: Analfabet, Marenčin PT, 2016
Juhás, Jakub: Novoročný výstup na Jaseninu, RUBATO, 2016
Karika, Jozef: Trhlina, Ikar, 2016
Lavrík, Silvester: Nedeľné šachy s Tisom, Vydavateľstvo Dixit, 2016
Staviarsky, Víťo: Rinaldova cesta, Víťo Staviarsky, 2015
Štefánik, Ondrej: Som Paula, Vydavateľstvo TATRAN, 2016

ae6ecb5d605cf0f797a0c0b10353cccf.jpg

Porota, ktorú tvoria literárni vedci, prípadne básnici zároveň, z nich vyberie jeden titul, ktorý podľa nej spĺňa najviac umeleckých literárnych kvalít. Jej autor získa finančnú odmenu v hodnote 10 000 EUR od generálneho partnera ceny spoločnosti Anasoft APR. Čitatelia mohli od vyhlásenia finálovej desiatky do septembrového udeľovania cien hlasovať za svojho favorita v Cene čitateľov (verejné hlasovanie sa končí 19. 9. o 14.00).

„Napriek vysokému počtu hodnotených kníh nebol výber finálovej desiatky vôbec jednoduchý. Pri rozhodovaní zavážila viac kvalita samotného textu ako meno autora/autorky. Ukázalo sa tiež, že dobre napísaná žánrová literatúra ôže byť presvedčivejšia ako menej zvládnutý pokus o umelecký text, i keď s vyššími ambíciami. Vydanie niektorých titulov pôsobilo unáhlene a potrebovali by precíznejšiu autorskú a redakčnú prácu,“ vyjadrila sa k svojmu tohtoročnému výberu porota Anasoft litera 2017. Ktorá z nich bude tá víťazná, sa dozvieme už 19. septembra 2017 večer.

- Tlačová správa AL

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame