Dvanáste víťazstvo ceny Anasoft litera patrí Paule

Dvanáste víťazstvo ceny Anasoft litera patrí Paule

V utorok 19. septembra 2017 večer sme odovzdali jednu z najprestížnejších slovenských literárnych cien. 12. laureátom ceny Anasoft litera za pôvodnú slovenskú prozaickú knihu vydanú v uplynulom roku sa stal autor, ktorý sa dokázal ako jeden z mála slovenských spisovateľov až dokonale vcítiť do súčasnej ženy.

Vitaz AL 2017 2_foto-Juraj Starovecky.jpg

V aktuálnom ročníku sa hodnotil historicky najvyšší počet automaticky nominovaných titulov, až 227. Polovica tohtoročných finalistov si účasť vo finále Anasoft litera zopakovala, polovica sa v desiatke ocitla prvýkrát. Víťaz bol finalistom aj v roku 2013.

Odborná porota Anasoft litera, ktorú tento rok tvorili literárni vedci, prípadne i básnici zároveň, vybrali za najlepšiu knihu roka titul Som Paula, ktorý podľa nich splnil najviac umeleckých literárnych kvalít. Jej autorom je Ondrej Štefánik, ktorý získal aj finančnú odmenu v hodnote 10 000 EUR od generálneho partnera ceny spoločnosti Anasoft. „Tento ročník sa mi javil o čosi slabší, preto nebol užší výber priveľmi zložitý. Na víťazovi sme sa zhodli pomerne jednoznačne, osobne oceňujem umelecké stvárnenie témy, jej aktuálnosť, uveriteľné a živé postavy," ozrejmila porotkyňa Veronika Rácová. Ondrej Štefánik bol jednoznačným favoritom aj porotcu a básnika Michala Habaja: „Všetkých desať kníh som si vedel a viem predstaviť vo finálovej desiatke, ale ako s víťazom Anasoft litery by som sa vedel identifikovať naozaj iba s jedným alebo dvoma titulmi. Som rád, že sme sa ako porota zhodli na tom jednom všetci. Z môjho pohľadu ide o prózu, ktorá svojimi kvalitami vyčnieva z radu a zo štandardnej slovenskej prozaickej produkcie."

Román Som Paula je diagnózou dnešnej doby. Nájdete v ňom lásku i neveru, cesty do ľudskej psychiky i reflexie o nej, očakávania, ale nie skutočné východiská. Román je napísaný literárne kvalitne. Štefánikové postavy sú veľmi uveriteľné a presvedčivé. A rovnako presvedčivý a uveriteľný je aj príbeh, ktorý síce pôsobí depresívne, ale je len nekompromisným a verným (miestami až desivým) obrazom skutočnosti. Vymyká sa z bežnej slovenskej knižnej produkcie. „Pri dlhodobom sledovaní slovenskej prózy môžem skonštatovať, že sa uberá ustáleným tempom. Každý rok sa ukážu jeden-dva texty, ktoré vyčnievajú, ale nie sú to hneď 'trendsettery' alebo významné míľniky. Nie vždy vznikne príspevok do zlatého fondu, to ale ani nemôžeme očakávať. Bola by to šťastná konštelácia, keby v jednom roku vyšlo štyri až päť naozaj kvalitných textov. Pokiaľ si to ja pamätám, to sa ešte nestalo ani v próze, ani v poézii," vyjadril sa porotca Ján Gavura.

Vlnu diskusií spustila nominácia dvoch titulov, tzv. žánrovka Jozefa Kariku: Trhlina a experimentálny text debutanta Jakuba Juhása, ktorého text najviac zaujal porotkyňu Ivanu Hostovú: „Po rôznych žánrových tituloch sa v prvom kole čítania - pri formovaní finálovej desiatky - začali ukazovať aj prózy, o ktorých sa dalo uvažovať viac. Jednoznačný klimax však počas prvého čítania neprišiel. S odstupom času aj s prihliadnutím na funkciu literárnej ceny, ako som si ju zadefinovala ja, som dospela k rozhodnutiu, na ktorom sa zhodla väčšina. Stále som ale mala aj iného kandidáta - Jakuba Juhása."

Tento rok sa v Anasoft litere objavili aj knihy s historickým motívom. Porotca Pavel Matejovič sa na margo ich kvality vyjadril: „Spracovanie historickej témy v slovenskej literatúre a remeselnosť pri písaní spoločensko-historickej témy sa určite oproti minulým rokom zlepšili, neboli to gýčové romány, autori kládli dôraz na remeselné zvládnutie témy. Čitateľským objavom bol pre mňa Jozef Karika. Keby sa neocitol v Anasoft litere, pravdepodobne by som ho sám nečítal. Aj keď sa o ňom v užšom výbere už neuvažovalo."

Čitatelia však rozhodli, že Trhlina sa im z tohtoročnej desiatky Anasoft litera páčila najviac. Jozef Karika získal tento rok Cenu čitateľov.

Karika Jozef 1_Juraj Starovecký.jpg

Počas živého vstupu v Rádiu Devín po ceremoniáli organizátori prezradili aj mená porotcov Anasoft litery 2017. Sú nimi slovenský literárny teoretik a pedagóg Zoltán Rédey, riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava Vallová, jazykovedkyňa a publicistka Lucia Molnár Satinská, prekladateľ a publicista Patrik Oriešek a spisovateľ, literárny kritik a redaktor Derek Rebro.

Pozrite si autorský dokument o Ondrejovi Štefánikovi a jeho knihe Som Paula. Vyrobili Miroslav Remo st. a Miro Remo. Realizáciu tohto filmu finančne podporil Audiovizuálny fond a LITA, autorská spoločnosť.


Fotografie: Márie Kukulová, Juraj Starovecký

Tlačová správa Anasoft litera

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame