Slovenská literatúra je čitateľná

Slovenská literatúra je čitateľná

Trinásty ročník festivalu, ktorý sa viaže na aktuálny ročník literárnej ceny Anasoft litera, prinesie okrem čítaní a diskusií prísun kvalitnej hudby i tanca.

Bratislava - Desiatka kníh literárnej ceny Anasoft litera bola vyhlásená vo februári. Pre čitateľov slovenskej literatúry to obyčajne znamená, že zbystria pozornosť. Viaceré tituly, ktoré sú podľa odbornej poroty tie najlepšie z minulého roka, si prečítajú. Posledný aprílový týždeň sa s nominovanými autormi môžete stretnúť aj osobne na litera feste v Bratislave. V pondelok 23. 4. s Danielom Majlingom a Dušanom Vicenom, v utorok 24. 4. cez skype s Petrom Macsovszkym, v stredu 25. 4. s Etelou Farkašovou a Janou Micenkovou, vo štvrtok 26. 4. s Pavlom Vilikovským a Alexandrou Salmelou, v piatok 27. 4. s Richardom Pupalom, v sobotu 28. 4. s Máriou Modrovich a Vandou Rozenbergovou.

Čítania a rozhovory s autormi moderujú známe osobnosti, novinári a iní spisovatelia. Viaceré sú doprevádzané koncertmi. Tento rok kvartetom Sisa Feher & Fehero Rocher, Zuzanou Mikulcovou či Kubom Ursinym. Minulý rok sa na hudobnú scénu vrátili české legendárne „Minuty" alias minus123minut. Po rokoch ich na Slovensku uvedie samostatným koncertom aj litera fest. Hudobné trio je známe najmä energickým prejavom a skvelou improvizáciou. Predkapelou bude NINA ROSA, nominovaná na nedávne RHA.

„Do pozornosti však dávame piatkový program, ktorý sme dramaturgicky nabaľovali na knihu strašidelných minipoviedok Richarda Pupalu. Po čítaní z jeho Čierneho zošita bude mať hororovú performance nová kapela Pohrebná Služba a po nej bratislavskú premiéru tanečná inscenácia Ghost/Prízrak Divadla Štúdia tanca," naznačila Simona Fochlerová, organizátorka ceny Anasoft litera.

„Aktuálny ročník litera festu sa hrá s viditeľnosťou literatúry na rôznych úrovniach. Od toho, ako cenu a festival prezentujeme v našej vizuálnej komunikácii, v ktorej grafik Marek Kianička vychádza z tabuliek zrakových testov - Snellenovej tabule, cez popieranie hesla 'nesúď knihu podľa obalu', po kompletný redizajn," vysvetľuje Fochlerová.

Projekt REBOOK, v ktorom študenti Laboratória Typografie VŠVU vymýšľajú nový obal knihám nominovaným do ceny Anasoft litera predošlý rok, je už tradíciou. Vzácne nepredajné artefatky redizajnovaných kníh vytlačené len v exkluzívnom počte študenti predstavia osobne v utorok. Po nich sa na obálky a sadzbu už aktuálnej desiatky pozrú slovenskí dizajnéri Boris Meluš, Michaela Chmelíčková a Adam Berka. No a na to, ako dnes literatúra vyzerá v slovenských médiách a či je táto téma naozaj čierno-biela, sa v Novej Cvernovke v diskusii s Radoslavom Passiom pozrú Zuzana Belková (RTVS), Tina Čorná (denník Pravda) a Oliver Rehák (Denník N).

Kompletný program festivalu:

http://www.anasoftlitera.sk/sk/festival


tlačová správa Litera Fest

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame