Druhý týždeň zimomriavok – detektívky, thillery a hororové poviedky

Druhý týždeň zimomriavok – detektívky, thillery a hororové poviedky

Máme tu druhý zimomriavkový týždeň s majstrami detektívnych, thillerových a hororových príbehov. Vybrali sme pre vás na tento týždeň hororové poviedky Jozefa Kariku, Juraja Červenáka a Marka Vadasa. V rámci cyklu Zimomriavky pre dospelých na piatok sa budete môcť započúvať do viacerých detektívnych románov či poviedok od zahraničných autorov, a niekedy aj do ich komentovaných čítaní. Pôjde o autorov ako Arthur Conan Doyle, Raymond Chandler, Gerald Kersch či Edgar Allan Poe. Štefan Moravčík vám urobí súkromnú prehliadku strašidelnými básňami v rámci slovenskej klasickej poézie. V piatich esejach od Kornela Földváriho budete môcť uvažovať o postave Phila Marlowa, autorskej metóde Agathy Christie či Dorothy Sayersovej, a v hlavnej úlohe sa vám predstaví Perry Mason.

V Čítaní na pokračovanie si budete môcť vypočuť päť hororových poviedok od slovenských autorov. Od pondelka a utorka to bude poviedka pod názvom Samota z pera mladého autora Jozefa Kariku. Bude mať dve časti. Poviedka získala aj ocenenia (Cenu Fantázie a Cenu Béla za najlepší horor v roku 2008). Od stredy a od štvrtku to budú dve časti hororovej poviedky od Juraja Červenáka pod názvom Útek Jonathana Harkera. Ide o „príbeh, inšpirovaný transylvánskymi lesmi, grófom Draculom a inými hôrnymi bytosťami z ríše pekelnej. Hlavná postava Jonathan Harker uniká z temného upírskeho obydlia, pričom zažíva démonické dobrodružstvá so strigou, lesnými vílami, vlkmi a Draculovými posluhovačkami." Od piatku bude vo vysielaní hororová poviedka Marka Vadasa Grand mal. Poviedka je, podobne ako kniha Liečiteľ (2006), za ktorú získal autor prestížnu cenu Anasoft litera 2007, je inšpirovaná zážitkami a autorovým vzťahom k rovníkovej Afrike. V réžii Vladimíra Kivadera v poviedkach účinkuje Marek Geišberg.

V rámci týždňa si určite nenechajte ujsť 5 esejí od Kornela Földváriho z jeho knihy O detektívke (2009). Vo vysielaní budú postupne od utorka.Prvá esej má názov Detektívka - veľká neznáma? Druhá esej pod názvom Drsné umenie detektívky analyzuje postavu Phila Marlowa, ktorej autorom je Raymond Chandler. Tretia esej bude čerpať z kapitoly Malý pán Poirot, v ktorej rozoberá autorskú metódu Agathy Christie. Štvrtá esej má názov V hlavnej úlohe Perry Mason. Piata úvaha bude o tvorbe druhej z dám krvavého žánru - Dorothy Sayersovej. „Táto prekladateľka Danteho, doktorka stredovekej literatúry, jedna z prvých absolventiek Oxfordu, sa vo svojej tvorbe snažila spojiť detektívku s vysokými literárnymi hodnotami... Esej čerpá z kapitoly Vražda je predsa len umenie. Eseje vám v réžii Vladimíra Kivadera prečíta Michal Ďuriš.

Z úspešného rozhlasového cyklu Zimoriavky pre dospelých/Zimomriavky na piatok, ktorých redaktorkou je Daniela Kapitáňová, sme pre vás vybrali čítanie detektívnej poviedky Šesť Napoleonov od Arthura Conana Doyla, ktoré do slovenčiny preložil Alfong Bednár. V réžii Ladislava Keratu poviedku číta Peter Rúfus. Poviedka bude vo vysielaní od pondelka.

Nenechajte si však ujsť v rámci cyklu Zimomriavky pre dospelých komentované čítanie detektívnej poviedky Zradné srdce od Edgara Allana Poea, ktorú budeme vysielať od utorka. Preklad: Ján Vilikovský. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Ivan Vojtek a Daniela Kapitáňová.

Z piatkového zimomriavkového cyklu sme pre vás vybrali aj komentované čítanie románu Raymonda Chandlera Zbohom, moja krásna, ktorého autorom je Milan Čarňanský, a vysielať sa bude od stredy. Texty románu preložila Gabriela Hanáková. V réžii Petra Vilhana účinkujú Ivan Krupa a Miroslava Smolnická.

Zo zimomriavkového cyklu pochádza aj ďalší náš výber, a to detektívna poviedka Geralda Kerscha Hlasy v prachu. Preklad: Adriana Oravcová. V réžii Ivana Predmerského účinkuje Peter Rúfus. Kersch - „autor predlohy filmového bestselleru Noc a mesto - v utopickej poviedke predstavuje zvláštny svet drobných bytostí, podobných ľuďom - svet až príliš podobný tomu nášmu." Poviedka sa bude vysielať od štvrtku.

Hodnotným počúvaním tohto týždňa sa môžu stať pre vás aj dve originálne spracované pásma. Od piatku bude vo vysielaní pásmo Gabriely Alexovej Sen o sne. Edgar Allan Poe. Dozviete sa v ňom viac o veršoch Edgara Allana Poea:Celá jeho básnická tvorba je nabitá kontrastom pokoja a nepokoja, pričom pokoj v nej nie je riešením, pôsobí skôr mučivo a vyvoláva túžbu po poznaní. Tajomnosť, ponurosť, nočné scenérie, melanchólia, smútok, motívy nenaplnenej lásky, úvahy o smrti a obrazy smrti krásnej ženy zvečnené ústami smútiaceho milenca zaraďajú tvorbu Edgara Allana Poea k vrcholom romantického básnictva. Reč symbolov, úsilie o čistú poéziu a použité lyrické postupy z neho zároveň robia predchodcu modernej lyriky..." Verše preložila Jana Kantorová-Báliková. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Miroslav Trnavský, Helena Geregová a Tomáš Maštalír.

Pásmo Štafana Moravčíka pod názvom Lampa bledne, ktoré sa bude vysielať od utorka, ponúkne putovanie slovenskou klasickou poéziou, niekoľkými básňami, z ktorých budú naskakovať zimomriavky, lebo sú „strašidelné či už svojou atmosférou alebo dejom". Pásmo bude uvádzať autor básnik Štefan Moravčík. V réžii Róberta Horňáka účinkujú Lucia Vrablicová, Peter Sklár a Jozef Šimonovič.

K vrcholným výberom tohto týždňa patrí aj fíčer Ivice Ruttkayovej Nový rok bez Zory. Nie je síce zameraný detektívne či thillerovo, ale doba, o ktorej sa vo fíčri hovorí, bola fatálnou a román Jána Roznera Sedem dní do pohrebu, ktorý dal podnet k vzniku tohto fíčru, má schopnosť až mrazivo dojať.Vo fíčri zaznejú spomienky Vladimíra Petríka, Kornela Földvariho, Agneši Kalinovej, Slávy Roznerovej, Alberta Marenčina a Romana Kaliského. Ukážky prečítajú Juraj Predmerský a Boris Farkaš. „Dejiny zvykneme deliť na tie veľké a potom na drobné osobné histórie. Často sa však stáva, že veľké dejiny zasahujú do súkromných životov a dávajú im nečakane kruté podoby. V roku 1972, 28. decembra, sa konal v Martine pohreb, ktorý sa stal manifestáciou pre stovky ľudí. Zavŕšil sa jeden ľudský život, ale rozhodne nie ľudský rozmer zosnulej. Po rokoch sa k tejto udalosti vraciame vo fíčri Ivice Ruttkayovej - Nový rok bez Zory. Relácia bola jednou z ocenených v tohoročnej súťaži Slovenského syndikátu novinárov."

Mať zimomriavky po celom tele, či husiu kožu alebo mráz prechádzajúci po chrbte, no nič príjemné. Na Rádiu Litera však nepôjde o zimomriavky, ktoré vám azda spôsobuje stres či zlé svedomie. Budú to príjemné zimomriavky, ktoré vie nahnať dobre napísaný hororový a detektívny príbeh...

Presné časy vysielania nájdete v našom programe na https://www.rtvs.sk/radio/program


Autorka: Monika Kekeliaková, snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame