Týždeň českej literatúry s Hrabalom a Wolkrom

Týždeň českej literatúry s Hrabalom a Wolkrom

Pri príležitosti výročia narodenia českých spisovateľov Bohumila Hrabala a Jiřího Wolkra, 28. resp. 29. marca, sme sa rozhodli najbližší  týždeň na Litere venovať ich životu a dielu. Spolu s nimi vám prinesieme aj diela ďalších významných českých spisovateľov – Karla Čapka, Boženy Němcovej, Franza Kafku či Jaroslava Haška.   

 

V pravidelnom cykle Čítanie na pokračovanie vás pozývame počúvať  novelu Bohumila Hrabala Ostro sledované vlaky. Jej filmová podoba získala v roku 1968 prestížnu sošku Oscara.  Dej novely sa odohráva na sklonku 2. svetovej vojny na malej českej staničke. Sila tragikomickej výpovede spočíva v tom, že autor kladie vedľa seba zdanlivo nesúmerateľné: vojnový heroizmus a banálne súkromné problémy, poetický pohľad na lásku a obscénnosť, psychologický príbeh a anekdotické príhody, štylizované fraškovitými výstupmi. Ide o rozmarné komediálne rozprávanie o nesmelom chlapcovi, ktorý sa náhle stáva tragickým hrdinom. Dielo do slovenčiny preložil Štefan Moravčík. V réžii Mikuláša Bugára číta Ladislav Chudík.

 

Spisovateľ Bohumil Hrabal patrí k najvýznamnejším a najosobitejším spisovateľom druhej polovice 20. storočia. Je autorom mnohých poviedok a niekoľkých románov preložených do vyše dvadsiatich svetových jazykov. Autora si priblížime v pásme s názvom Hlučná samota z cyklu Ľudia, umenie, kritika. Autorsky ho pripravil Štefan Moravčík, účinkujú Karol Machata a Darina Vašíčková. V rámci cyklu Kapitoly z dejín románu 20. storočia sa pozrieme na známe Hrabalovo dielo – na román Obsluhoval som anglického kráľa. Pásmo autorsky pripravila Margit Garajszki, účinkujú Zuzana Dančiaková a Miroslav Trnavský. Koncom týždňa vám ponúkneme Hrabalovu esej pod názvom Čo je to krčma. Spisovateľ sa v nej zamýšľa nad tým, aké je to miesto a čo pre koho predstavuje, aké sú tam rituály, čo sa tam deje, alebo naopak, nedeje. V réžii Viery Weidlerovej číta Karol Machata.

 

Spisovateľ Jiří Wolker žil a tvoril len necelých šesť či sedem rokov do jeho predčasnej smrti v januári roku 1924. Pochádzal z rodiny, ktorá mu umožňovala pokojné detstvo bez toho, aby pociťoval hmotný nedostatok. Svoj talent tak mohol rozvíjať v mnohých oblastiach a popri literatúre sa venoval aj hre na husliach, maliarstvu či športu. Spomedzi umení si napokon najviac zamiloval literatúru a literárni historici vystopovali najstaršie Wolkrove básne až do jeho chlapčenského veku. O živote Jiřího Wolkra sa dozviete najprv v pásme Listy Jiřího Wolkra z cyklu Z korešpondencie slávnych osobností. Výber z ľúbostných listov zo sklonku života, keď sa český spisovateľ liečil vo Vysokých Tatrách, pripravila Nela Stenchláková, účinkujú Peter Sklár a Vladimír Minarovič. V rámci týždňa bude Peter Sklár recitovať i Wolkrove verše pod názvom V srdci hlad. Miroslava Gavurová spolu s Jánom Gavurom z Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity prinesú bližší pohľad na autora v cykle Autor na dnes. V programe si budete môcť vypočuť aj dve rozprávky Jiřího Wolkra – O milionárovi, ktorý ukradol slnko a Rozprávka o kominárikovi. Účinkujú Ladislav Chudík, Ján Klimo, Erika Markovičová, Martin Gregor, Branislav Koreň a ďalší.

 

Okrem dvoch „oslávencov“ vám ponúkneme diela ďalších českých autorov. Rozhlasovú hru Továreň na absolutno podľa románu prozaika a dramatika Karla Čapka, ktorú pre rozhlas napísal Štefan Šugár, vám prinášame od pondelka. Vyrobil ju ešte Československý rozhlas v roku 1966 pod režijným vedením Ladislava Hyžu. Účinkujú Ján Blanský, Helena Petrovická, Ondrej Vandlík, Ján Gubala, Anton Šulík, Ján Hečko, Ladislav Hritz, Emil Horváth, Igor Hrabinský, Ján Valentík, Jaroslav Vrzala a ďalší.

 

Od utorka pokračujeme poviedkou Jaroslava Haška Beh života, ktorú v réžii Antona Glézla číta Ladislav Chudík. Po nej budú nasledovať verše Jiřího Žáčka Blues konzumného života. Jeho básne preložili Viliam Marčok s Lýdiou Vadkerti-Gavorníkovou, recituje Peter Sklár.

 

Streda so sebou prinesie rozhlasovú hru pre mládež Babička. Podľa rovnomenného románu Boženy Němcovej ju pre rozhlas napísal Ján Uličiansky. Účinkujú Eva Krížiková, Zuzana Porubjaková, Zdena Studenková, Ivan Romančík, Rebeka Horňáková, Peter Dóza a Tomáš Lukáč. Zrežíroval Martin Kákoš v roku 2004.

 

Od štvrtka si v programe nájdete aj rozhlasovú hru Aloisa Jiráska Otec. Podľa vlastného prekladu pre rozhlas upravila Viera Jančošková. V réžii Andreja Medveca z roku 1977 účinkujú František Papp, Želmíra Kačková, Jozef Stražan, Gabriela Rumanová, Anton Baláž, Peter Staník, Stanislav Kubiš, Andrej Šilan, Tiboš Vadaš, Anton Trón, Štefan Petrák, Tibor Bodák a další. Po hre si môžete vypočuť verše Jana Buriana Parohy. Do slovenčiny ich prebásnili Ľubomír Feldek a Tomáš Janovic, zarecituje ich Peter Sklár.

 

Od piatka sme si pre vás pripravili rozhlasovú dramatizáciu poviedky Franza Kafku Správa pre akadémiu, ktorá rozvíja pôvodný text do čiernej grotesky. Za komickou absurdnosťou situácie cítiť  tragickú skutočnosť, že v ľudskom svete nenájdeme pravú slobodu a „byť človekom“ je vlastne iba východiskom z núdze. Opičiak, ktorému sa podarilo uraziť cestu od zvieraťa k človeku, to predvedie vzdelaným akademikom názorne – cirkusovým číslom priamo pod strechou Akadémie. Ako je to potom ale s Darwinovou teóriou, ktorá človeka prehlasuje za korunu tvorstva? Poviedku pre rozhlas zdramatizovala Michaela Fišerová. Účinkujú Richard Stanke, Ivan Romančík, Matej Landl, Emil Horváth, Jozef Švoňavský a Alfréd Swan. 


Presné časy vysielania nájdete v našom programe na https://www.rtvs.sk/radio/program


Autor článku: M. Šenc; foto: TASR, wikipedia.org, pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame