Africké príbehy pokračujú

Africké príbehy pokračujú

V tomto týždni opäť zavítame na tretí najväčší kontinent sveta. Budeme pokračovať v spoznávaní Afriky a jej spoločnosti, ktorá ponúka mnoho silných podnetov a príbehov pre literatúrne spracovanie.

V čítaní na pokračovanie sa tento raz budete môcť započúvať do cestopisu o Etiópii. Cestovateľ, fotograf, hudobník, spisovateľ a vydavateľ Pavel „Hirax“ Baričák ponúka jedinečný osobný príbeh, v ktorom približuje nielen krajinu východnej Afriky, ale aj svoje pohnútky cestovať, či myšlienky o tom, že sme skutočne bohatí. Knihu Etiópia - Vysoká škola neočakávania číta Vladimír Kivader.

V rámci osemdielneho cyklu Africké príbehy o Afrike a africkej literatúre vám ponúkneme zvyšné štyri časti. Dozviete sa v nich o literatúre Juhoafrickej republiky napísanej po roku 1990, v ktorej obrazy troch prostredí: veľkomesta, geta a vidieka sprostredkujú širší pohľad na krajinu sužovanú chudobou, kriminalitou a spoločenskou segregáciou. Priblížime aj súčasnú literatúru štátu Zimbabwe, kde napriek vypätej situácii, v ktorej ľuďom chýbajú aj tie najzákladnejšie životné potreby a spoločnosť trpí nekompromisným diktátom vládnej strany, literatúra nestráca svoj zmysel. Zaoberať sa budeme aj témou „inakosti“, ktorá je na Africkom kontinente, kde došlo k masívnemu etnickému, náboženskému aj rasovému miešaniu, veľmi naliehavá a literatúra neostáva k tejto téme ľahostajná. Posledná časť cyklu príbehov bude patriť swahilským rozprávkam.

Ponúkame vám tiež pásmo o brilantne napísanej poviedke Ernesta Hemingwaya Krátky šťastný život Francisa Macombera. Poviedka vyšla v roku 1961, no dodnes nestratila na aktuálnosti. Autor ju situoval do Afriky a reč bude o strachu, o hrdinstve, ale aj o pózach, v ktorých sa ocitne človek postavený zoči-voči smrti. Dielo číta Pavol Michalka.

V cykle Svetová čítanka predstavíme román Xala, ktorý napísal senegalský prozaik Sembéne Ousmane. Autor nevychodil ani základnú školu, je literárnym samoukom, no napriek tomu sa prepracoval medzi najlepších prozaikov frankofónnej Afriky. V románe na malom priestore, s pestrou galériou postáv, podáva svieži obraz života súčasnej Afriky, kde sa prelína pretrvávajúca sila tradície s moderným spôsobom života v nových podmienkach. Číta Alfréd Swan.

Rozprávanie hostí redaktorky Ivice Ruttkayovej vás v pásme Podoby africkej duše zavedie na kontinent, ktorý sa zvykne označovať ako čierny. Farba svetadielu je, prirodzene, odvodená od farby ľudskej pleti jeho obyvateľov. Život kmeňových spoločenstiev v Afrike ešte aj dnes vydáva správy nevyčísliteľnej ceny o kultúrnej podstate ľudskej bytosti. Účinkujú: zberateľ Ivan Melicherčík, afrikanistka Viera Vilhanová, antropologička Anna A. Hlaváčová a publicista Peter Uličný.

Za iniciátora „prvého prelomu“ v modernom afrikánskom románe sa pokladá juhoafrický autor románov, divadelných hier a literárnovedných prác André Brink. Je popredným predstaviteľom skupiny muži šesťdesiatych rokov – spisovateľov, ktorí sa odtrhli od miestnej tradície úzkoprsého opisného realizmu, prestali rešpektovať tabuizované otázky náboženstva a sexu a začali hľadať nové formy prózy. V našom vysielaní si vypočujete úryvok z jeho románu Biele obdobie sucha. Je to príbeh bieleho Juhoafričana, ktorý zájde priďaleko v pátraní po príčinách smrti čierneho Juhoafričana, ktorého zatkla bezpečnostná polícia a ktorý po týždni vo väzbe spáchal údajne samovraždu. Číta Alfréd Swan.

Pod názvom Etnovýlety si môžete vypočuť komentovanú montáž redaktorky Zuzany Belkovej z exotických kútov sveta. Prostredníctvom starých anonymných textov piatich zaujímavých kultúr, civilizácií a etník nazrieme na ľudské a umelecké hodnoty preverené časom. Poetika zaváňajúca drsnosťou života v africkej oblasti sa bude striedať s vyspelou aztéckou veľkoleposťou a čínskym folklórom, aby dostali priestor aj malajské lyrické tóny a indiánska symbióza s prírodou.

Od piatka budeme vysielať aj fíčer Jany Raslavskej Na rozhraní dvoch púští. Približuje život Slováka, ktorý si našiel svoj kúsok zeme v Namíbii, kde sa rozhodol prežiť svoj dôchodok – ako jediný trvalo usadený Slovák v tejto krajine na juhu Afriky. Fíčer dopĺňajú úryvky z knihy juhoafrického spisovateľa André Brinka Chvíľa vo vetre.

V programe si od piatka nájdete aj rozprávkovú hru Sado a Apií, ktorú napísal Ján Číž podľa kenskej ľudovej rozprávky. Hovorí o krásnej a pyšnej dievčine a jej škaredej, ale dobrosrdečnej sestre. Rozprávku preložili Oľga a Pavol Stanovci, účinkujú Vladimír Kostovič, Jela Lukešová, Maja Velšicová, Anna Bučinská, Alojz Kramár, Viera Bálinthová, Mária Úradníčková, Ľubo Barák, Ľuba Sekerášová a Ivica Sekerášová.

Veríme, že štipka exotiky v našom vysielaní vám okorení pekné letné dni.

Želáme vám príjemné počúvanie! Presné časy vysielania nájdete v našom programe na https://www.rtvs.sk/radio/program


Autor článku: Martin Šenc; foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame