Dva týždne v žánri SCI-FI - 1. časť

Dva týždne v žánri SCI-FI - 1. časť

Dobrá správa pre všetkých milovníkov vedecko-fantastickej literatúry. Nadchádzajúce dva týždne budú venované len jej. Tešiť sa môžete na program plný sci-fi diel a ich autorov, hovoriacich počítačov, robotov, či mimozemšťanov.

V pravidelnom cykle Čítanie na pokračovanie vám ponúkneme satirickú utópiu ruského spisovateľa Michaila Bulgakova, Osudné vajcia. Odohráva sa v nej príbeh profesora Persikova, ktorý náhodne objaví takzvaný Lúč života. Po počiatočnom nadšení však lúč začne pôsobiť inak, ako sa očakávalo a katastrofa na seba nenechá dlho čakať. Dielo je autorovou kritikou technologickej naivity. Prečíta vám ho Miroslav Noga.

Tento týždeň budú mať vo vysielaní významné miesto aj rozhlasové hry. Začneme rozhlasovou adaptáciou hry Karla Čapka R.U.R., v ktorej rieši otázku ľudskej podstaty a protikladu človek - stroj v intenciách myšlienky „Civilizácia nie je vo veciach, ale v tom, ako ich používame." Vďaka R.U.R. sa udomácnilo slovo robot a rovnako ako ono pretrval aj humanistický odkaz jeho diela. V réžii Ladislava Hyžu z roku 1989 účinkujú Štefan Halás, Dagmar Sanitrová, Michal Gazdík, Tibor Frlajz, Matej Landl, Martin Horňák, Jindro Obšil, Ivan Giač, František Výrostko, Martin Kolesár, Ján Kožuch, Jana Oľhová a Oľga Páleníková.

Vypočujete si aj pôvodnú rozhlasovú drámu Ľuboša Machaja Harper, vy ste sa zbláznili. Autor v nej vyslal varovný signál o tom, čo sa môže stať, keď sa pod záštitou prežitia narušia všetky pravidlá spoločenského správania, ako sú etika, mravnosť a humánnosť vôbec. Účinkujú Ctibor Filčík, Ivan Romančík, Milan Kňažko a hlas počítaču prepožičal Pavol Mikulík.

V rozhlasovej hre pre mládež s názvom Seniopolis nám jej autorka Elena Králiková ponúka úsmevný pohľad na generačné problémy vo vzdialenej budúcnosti. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Zdena Studenková, Ľubo Roman, Mária Prechovská, Karol Machata, Eva Krížiková, Eva Rysová, Eduard Bindas. Oldo Hlaváček, František Dibarbora a Ján Klimo.

landscape-1328858_1280.jpg

V našom vysielaní vám ponúkneme aj dostatok sci-fi poviedok. Môžete sa tešiť na dve krátke prózy jedného zo spoluzakladateľov vedeckej fantastiky Raya Bradburyho V tichom bezvetrí a Kus dreva. Ďalej vám ponúkneme rozhlasovú poviedku Adolfa Lachkoviča Nekonečný dialóg. Dialógy môžu byť všelijaké a môže ich viesť ktokoľvek. V tejto poviedke prebieha dialóg o zmysle života, o práci či o pôvode sveta medzi spisovateľom a robotom. V slovenskej vedecko - fantastickej literatúre zaujal výrazné miesto aj spisovateľ Andrej Ferko. My vám ponúkneme jeho poviedku s názvom Planéta zrodu, ktorú interpretujú Anna Javorková a Miroslav Trnavský

Rozhlasové hry a poviedky doplníme literárnymi pásmami a esejami. Autorka Zuzana Belková sa vo svojom pásme Na začiatku nekonečna bude venovať spisovateľovi Isaacovi Asimovovi. Tri zákony robotiky, ktoré autor sformuloval v knihe Ja, robot, dodnes citujú mnohí autori vo svojich dielach. Vladimír Minarovič vám bude čítať z knihy esejí Petra Karvaša Prečo nemožno písať sci-fi. V literárnom pásme Virtuálna žena vám Ondrej Herec priblíži tvorbu poľského spisovateľa Stanislawa Lema, autora vynikajúcich vedecko-fantastických románov a poviedok. Zameria sa špeciálne na bizarné podoby lásky v jeho dielach. Vypočujete si aj pásmo z cyklu Ateliér O sci-fi literatúre. Vzniklo už v roku 1990 a jeho autor Dušan Vdovják sa v nej obzrie za viacerými aspektami žánru.

r2d2-933066_1920.jpg

V našom vysielaní neobídeme ani humor. Pozývame vás počúvať napríklad humoristicko-satirické pásmo My, roboti, to máme ťažké. Z tvorby autorov sci-fi literatúry ho pre rozhlas pripravili Dušan Kováč a Bohuslav Brindza. Účinkujú Pavol Mikulík, Ivan Krajíček, Oľga Šalagová, Emília Vášáryová, Ivan Letko, Karol Machata, Ján Valentík, Vlado Kostovič, Eduard Bindas, Pavol Topoľský a Július Paluš.


Podrobný program vysielania si môžete prezrieť tu.


„Nech vás Sila sprevádza!"


Autor: Martin Šenc, snímky: unsplash.com, pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame