Dva týždne dobrodružstva - 1. časť

Dva týždne dobrodružstva - 1. časť

Leto na Litere pokračuje. Najbližšie dva týždne sa budú niesť v znamení dobrodružstva. A bude to veľkolepé - prvú časť dvojtýždňovky venujeme svetovým velikánom dobrodružnej literatúry Julesovi Vernemu a Jackovi Londonovi. Vizionár Verne dodnes formuje mysle čitateľov všetkých vekových kategórii. Kto z nás si z jeho kníh Dvadsaťtisíc míľ pod morom, Cesta do stredu Zeme, Deti kapitána Granta, Dva roky prázdnin, Päť týždňov v balóne, Tajomný ostrov, Pätnásťročný kapitán či Cesta okolo sveta za 80 dní nepamätá aspoň jedno úžasné dobrodružstvo? Jack London sa zas preslávil výnimočne presným, realistickým opisom. Spomeňme len jeho príbehy o bielom tesákovi, ktoré si získali srdcia mnohých a patria medzi najlepšie knihy opisujúce prírodu. Od oboch autorov si budete mať možnosť vypočuť dobrodružstvom nabité diela už od pondelka na Litere.

V cykle Čítanie na pokračovanie si od pondelka môžete postupne vypočuť tri poviedky a dve časti seriálu na motívy poviedok Jacka Londona. Autor ich napísal mnoho a najlepšie z nich sú klasickými vzormi zvládnutia námetu a mužného štýlu. Najviac materiálu pre svoje poviedky nachádzal London na americkom severe, ktorý poznal dôverne z mnohých zlatokopeckých výprav, ďalej v zaujímavom, hoci neľahkom živote amerických Indiánov a v neposlednom rade na svojich častých plavbách na tropické ostrovy južných morí. Poviedky Láska k životu, Malomocný Kulau, Zabiť človeka v réžii Martina Bendika číta František Kovár. Do slovenčiny ich preložil Štefan Kýška. Seriál Svet podľa Londona pre rozhlas napísal Peter Gregor. Účinkujú: Jozef Šimonovič, Vladimír Obšil, Viera Topinková, Jozef Cút, Marián Gallo, Martin Kaprálik, Július Vašek a Vladimír Minarovič.

Jack_London_young wiki.jpg


Priaznivci rozhlasových hier sa môžu tešiť na viaceré rozhlasové dramatizácie kníh Julesa Verna. Od pondelka to bude kniha Päť týždňov v balóne, ktorú zdramatizoval Vladimír Štróbl. V réžii Ota Varešku účinkujú Elo Romančík, Jozef Šándor, Anton Mrvečka, Vlado Minarovič, Jozef Longauer a Július Paluš. Od utorka do programu pribudne dramatizácia knihy Tajomný hrad v Karpatoch, ktorú Verne začal písať v Bratislave. Pre rozhlas ju pripravil a zrežíroval Ivan Predmerský. Predstavia sa v nej Ján Gallovič, Oľga Solárová, Michal Gučík, Marián Gallo, Peter Rúfus, Dušan Blaškovič, Igor Čillík a ďalší. Od stredy uvádzame Vernovo dielo Dvadsaťtisíc míľ pod morom. V réžii Vladimíra Štróbla účinkujú: Jozef Budský, Viliam Záborský, Alojz Kramár, Július Pántik, Míla Beran, Jozef Hanúsek, Štefan Figura, Karol Skovaj, Ján Kákoni a ďalších. Od piatka sa na rad dostane rozhlasové spracovanie knihy Morská obluda, ktoré pre rozhlas zdramatizoval Alexander Balogh. Réžia: Igor Hrabinský, účinkujú: Igor Čillík, Ľubo Roman, Bronislav Križan, Gustáv Valach, Peter Bzdúch, Eduard Vítek, Július Vašek, Ján Mistrík, Ján Valentík, Miroslav Trnavský, Peter Marcin a Jozef Šimonovič.

1889_Verne_poster wiki.jpg


Vo vysielaní bude aj rozhlasová hra Jacka Londona, ktorá bude zaradená od štvrtka. Autor Milan Frolo ju nazval Požierači medvedieho mäsa. Hovorí o príbehu dvoch priateľov, Šortyho a Smoukyho, a rôznych nástrahách, ktoré ich čakajú na ceste za hľadaním zlata. V réžii Vladimíra Ruska ml. účinkujú: Pavol Topoľský, Miroslav Noga, Vladimír Durdík, Peter Bzdúch, Igor Čillík, Michaela Čobejová, Vladimír Muller, Ivan Laca.

Od utorka si o Julesovi Vernovi budete môcť postupne vypočuť trojdielne pásmo z cyklu Gaudeamus. Jeho autori Jozef Žarnay a Alena Čisáriková ho nazvali príhodne Jules Verne. Dozviete sa v ňom mnoho informácií o živote a diele francúzskeho autora, vypočujete si mnohé ukážky z jeho najznámejších kníh a o svojich skúsenostiach s jeho tvorbou porozprávajú i významné osobnosti. Účinkujú Peter Bzdúch, Ivan Laca, Peter Sklár, Jozef Šimonovič, Richard Klvač a Alfréd Swan.

Dielo Julesa Verna v našom programe uzatvára úryvok z jeho románu Paríž v 20. storočí v cykle Svetová čítanka. Ten sa náhodou našiel v roku 1989, dávno po autorovej smrti, v rodinnom trezore Vernovcov, od ktorého sa stratil kľúč. Vtedy sa zistilo, že ho spisovateľ napísal už pred viac ako sto dvadsiatimi rokmi. V tomto románe je vízia Paríža roku 1960. Je obrovským mestom hmýriacim sa ľuďmi, kde vládne technika a financie, a kultúra sa dostáva na okraj spoločenského diania. Futurologické vízie a predpovede sú skutočne fascinujúce a vypĺňajú sa nielen v oblasti techniky, ale aj v medziľudských vzťahoch. Od štvrtka ju bude pre vás čítať Alfréd Swan.

V utorok do vysielania vstúpi dramatizácia Gabriely Alexovej z rubriky Dve tváre, Jack London. Ako názov rubriky naznačuje, hovorí o dvoch tvárach spisovateľa. Prirovnáva ho k Doktorovi Jekyllovi a Pánovi Hydeovi a opisuje jeho údeľ, mladosť i podľahnutie zlatej horúčke. Účinkujú Přemysl Boublíka a René Jankovič.

Za necelých pätnásť rokov napísal Jack London vyše štyridsať kníh, stovky poviedok, tisíce článkov a reportáží. V práci bol práve taký zaťatý ako v zábave či láske. Svoje predsavzatia plnil s neuveriteľnou tvrdohlavosťou. Jeho dialógy aj opisy sú výstižné, jeho príbehy sú plné pôsobivej sily, chuti do života, radosti z tvorivého činu. Túto silu, chuť, radosť a smäd prenášajú aj na svojho čitateľa. Príkladom je poviedka Biele ticho. V cykle Svetová čítanka vám ju od piatka bude čítať Marián Grebáč.

S Literou môžete zažiť dobrodružstvo aj v pohodlí domova. Nasledujúce dva týždne sú plné skvelej literatúry - vyrazte s nami do Ameriky, Francúzska a nebodaj aj na cestu okolo sveta.

Autori: Martin Šenc, Katarína Gažíková; foto: pixabay, wikipedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame