Dva týždne dobrodružstva - 2. časť

Dva týždne dobrodružstva - 2. časť

Druhá časť dobrodružnej dvojtýždňovky je plná diel obľúbených autorov z týždňa minulého, Jacka Londona a Julesa Verneho. K tejto hviezdnej kombinácii pridáme i Hermana Melvilla, autora známeho predovšetkým dielom Biela veľryba. Jeho život bol dobrodružstvom presýtený, Melville pracoval na obchodných a veľrybárskych lodiach, dezertoval a štyri mesiace sa skrýval pred domorodcami na Markézskych ostrovoch, kvôli vzbure na austrálskej lodi sa ocitol vo väzení, ušiel a napokon sa dostal na vojnovú loď. Tento búrlivý život nakoniec inšpiroval aj jeho plodnú literárnu kariéru. Dve z jeho diel si môžete tento týždeň vypočuť na Litere. Vychutnajte si spolu s nami druhú dávku literárneho aj skutočného dobrodružstva.

z Herman_Melville.jpg


V rubrike Čítanie na pokračovanie budú aj tento týždeň figurovať poviedky Jacka Londona. Veľkú záhadu číta František Kovár, Koniec poviedky režírovala Tána Tadlánková a účinkujú v nej Jana Strnisková, Ivan Romančík, Ľubo Roman, Juraj Predmerský, Peter Rúfus, Ivan Laca a Eduard Vítek. Ďalšie tri časti seriálu Svet podľa Londona na motívy autorových poviedok pre vás pripravil Peter Gregor. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú Jozef Šimonovič, Ľubo Gregor, Jozef Cút, Miroslav Trnavský, Ján Géc, Július Paluš, Oldo Zemánek, Vladimír Minarovič, Vladimír Kostovič, Ján Valentík, Nataša Kulíšková a Peter Marcin.

Pre fanúšikov rozhlasových hier vysielame slávne Melvillovo dielo Biela veľryba. Prvá veta tohoto románu patrí medzi najznámejšie na svete: "Volajte ma Izmael." Príbeh cieľavedomosti a slepej pomsty nájdete vo vysielaní od pondelka. Pre rozhlas pripravil Martin Ondriška, účinkujú: Matej Landl, Přemysl Boublík, Ivan Laca, Peter Krajčovič, Tomáš Horváth, Roman Matisko, Adam Janičina, Ladislav Konrád, Ján Mistrík, Laco Kerata, Jozef Benedik, Alfréd Swan, Jozef Domonkoš, Roman Frátrič, Lukáš Frlajs, Mojmír Procházka.

Od Julesa Verna sa môžete tešiť na divadlo Pätnásťročný kapitán. Vychutnáte si ho od utorka. V úprave Milana Dubovského a Petra Gregora účinkujú: Michal Dočolomanský, Karol Machata, Božidara Turzonovová, Ivan Šándor, Július Pauluš, Július Pántik, Michal Michna, Peter Bzdúch, František Kovár, Leopold Haverl, Maroš Kramár a Viktor Blaho.

z 'Dick_Sand,_A_Captain_at_Fifteen'_by_Henri_Meyer_069.jpg

Od štvrtka pre vás máme rozhlasovú hru pre mládež podľa Londonovho autobiografického románu, Martin Eden. Hlavný hrdina pracuje ako námorník, ktorý túži po vzdelaní. Zaľúbi sa do vysokopostavenej ženy, ktorá je stelesnením dobrého vzdelania a etikety. Z Londonových románov je Martin Eden jedným z najznámejších. London ho napísal počas dvojročnej plavby na lodi Snark po Tichomorí. Príbeh o tvorivom raste spisovateľa a jeho tragickom konci je nielen obrazom dravého jedinca, ktorý ide tvrdo za svojím cieľom, ale je aj alegóriou o krehkosti talentu, potrebe lásky a šťastia z tvorivej práce. V úprave Štefana Kýšku a Petra Gregora účinkujú: Štefan Kvietik, Magda Vášáryová, Mária Kráľovičová, Eduard Bindas, Viera Strnisková, Marián Gallo, Karol Machata, Mária Hájková, Jozef Cút, Mikuláš Bugár, Peter Guldán, Erika Bauerová, Július Paluš, Imrich Jenča, Hana Kostolanská, Milada Boďová, Oldo Zemánek, Ivan Letko, Stanislav Štepka, Peter Jezný, Dionýz Hirko a Klára Sekerášová.

z EDEN J_London_writing_1905 wiki promo.jpg

Za 80 dní okolo sveta je ďalšia rozhlasová hra, ktorú podľa rovnomenného románu Julesa Verna napísal Ján Bajla. Vo vysielaní ju zachytíte od piatku. V réžii Milana Semíka hrajú Ján Jamnický, Karol Machata, Ctibor Filčík, Karol Skovaj, Zdena Grúberová, Ondrej Jariabek, Štefan Figura, Ľudovít Ozábal, Daňo Michaelli, Martin Gregor, Anton Mrvečka, Jozef Hanúsek, Marián Gallo, Juraj Šebok, Karol Švantner, Alexander Bada, Ján Kákonyi, Jozef Šándor a Rudolf Velický.

z Around_the_World_in_Eighty_Days_map promo.jpg

Ich diela poznáme veľmi dobre, no viete akými boli ľuďmi? V relácii z cyklu Autor na dnes vám Matúš Marcinčin od utorka priblíži život Julesa Verna a od piatku Jacka Londona. Účinkujú Jana Wernerová, Peter Cibula a Miroslav Kolbašský.

Pásmo Literárny zápisník Stanislava Hábera s názvom Londonov raj si môžete vypočuť od stredy. Jedná sa o literárno-psychologickú štúdiu života a tvorby Jacka Londona. Osobnosť tohto amerického prozaika, dramatika a esejistu pre svoj búrlivý spôsob existencie a bohaté dielo dosiaľ fascinuje a priam provokuje k nevšedným interpretáciám. O jednu z nich, a treba povedať, že vskutku originálnu, sa pokúsil Stanislav Háber. V réžii Jaroslava Riháka účinkovali Dušan Jamrich, Marián Geišberg a Miroslav Trnavský.

Takisto od stredy sme si pre vás pripravili časť z rubriky Svetová čítanka: Herman Melville, Raj ľudožrútov. Tento román v čase svojho vydania odhaľoval celkom neznámy kút sveta a bol vlastne prvou objektívnou informáciou o Polynézii. Zaujímavé je, že aj odborná literatúra si neraz vypomáha ešte i dnes odkazmi na túto Melvillovu knihu. Číta Marián Grebáč.

A to nám, milí poslucháči, uzatvára dvojtýždňovku plnú dobrodružstva. Dúfame, že si to s nami, so Julesom Vernom, Jackom Londonom a Hermanom Melvillom poriadne užijete.

Prajeme vám príjemný týždeň.

Autorka: Katarína Gažíková; snímky: wikipedia, pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame