Samko Tále, zdesenia v zrkadle alebo keď duchovia ožívajú - 1. časť

Samko Tále, zdesenia v zrkadle alebo keď duchovia ožívajú - 1. časť

Tento týždeň oslavujeme Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých. S Rádiom Litera sa teda ocitneme na rôznych cintorínoch, vymyslených aj skutočných. V Čítaní na pokračovanie si budeme čítať Knihu o cintoríne od Samka Táleho, strašiť vás bude Strašidlo Cantervillské Oscara Wilda a zabávať dramatizácia satirických noviel Rozhovory zo záhrobia Fjodora Michajloviča Dostojevského. Vystraší či zabaví vás aj poviedka Janka Jesenského Strašidlo a milovníci poézie si prídu na svoje s autormi ako Ján Buzássy, Pavol Horov a Paul Valéry. Budeme sa prechádzať aj po slovenských cintorínoch — Ondrejskom a Martinskom, v pásmach a esejách Rádia Litera.

Čítanie na pokračovanie tentokrát rozdelíme do dvoch týždňov. Začneme 1. - 5. časťou a budúci týždeň budeme pokračovať časťami 6. - 11. Budeme si čítať súčasnú slovenskú prózu, knihu Samka Táleho Kniha o cintoríne. Samko žije v Komárne a „má takú chorobu, čo má aj meno a pri ktorej sa ani neholí a ani nerastie.” Keď kniha vyšla v roku 2000, sprevádzala ju veľká záhada. Kto ju napísal? Bolo jasné, že Samko Tále je vymyslený. Po pár mesiacoch bola záhada vyriešená. Román napísala divadelná režisérka Daniela Kapitáňová. V réžii Róberta Horňáka číta Ľuboš Kostelný.

Od pondelka sa môžete tešiť na rozhlasovú adaptáciu poviedky Oscara Wilda Strašidlo Cantervillské. Je to príbeh starého anglického strašidla, ktoré sa musí prispôsobiť meniacej sa dobe a spôsobom, ktoré priniesli noví americkí majitelia zámku Xanterville. Strašidlo je vlastne duch mŕtveho šľachtica, ktorý zabil svoju ženu a bol za to vyhladovaný na smrť bratmi mŕtvej manželky. Pre rozhlas zdramatizoval Marián Urban. V réžii Viktora Lukáča účinkujú: Július Pauluš, Karol Machata, Erika Bauerová, Peter Jerguš, Eva Galandová, Emil Fillo, Viera Topinková, Martin Gregor, Ľubo Roman, Terézia Kronerová.

Wallace_Goldsmith_-_Oscar_Wilde_-_Canterville_Ghost_-_He_met_with_a_severe_fall.jpg

Málokto vie, že ruský spisovateľ Fjodor Michajlovič Dostojevský vynikal nielen v psychologickej drobnokresbe svojich románových postáv, ale aj v umení grotesknej skratky a ironického nadhľadu vo svojich kratších prácach. My sme pre vás pripravili dramatizáciu jeho dvoch satirických noviel Bobok a Román v deviatich listoch pod spoločným názvom Rozhovory zo záhrobia. Autorsky pripravil Peter Nagy. Do vysielania vstupuje v stredu.


Tento týždeň budeme vysielať aj dve poviedky, úryvok z románu a miniromán. V týchto dňoch spomíname a sprítomňujeme si svojich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. Cintoríny sú obsypané kvetinami a žiaria vo svetle sviečok... A život ide ďalej. Pod týmto názvom vás pozývame počúvať poviedku Vilmy Juríčkovej v interpretácii Dáši Rúfusovej. Tragédia v rodine pripraví pre všetkých jej členov veľkú skúšku súdržnosti a lásky. Na Litere od utorka.

Od stredy sa budete môcť započúvať do poviedky Janka Jesenského Strašidlo.  Redaktorka Jana Hevešiová ju vybrala z knihy Malomestské rozprávky. V réžii Jara Riháka číta Ján Valentík. V piatok do vysielania zaradíme úryvok z prózy Dušana Mitanu Môj rodný cintorín v interpretácii Františka Kovára, ale aj krátky miniromán Jany Bodnárovej Hroby predkov. Číta Zuzana Šimová.

Aj milovníci poézie si prídu na svoje. Od utorka budete môcť počúvať verše Jána Buzássyho Dušičky. Recituje Ladislav Chudík. V cykle Slovenská čítanka si od štvrtka budete môcť vypočuť verše Pavla Horova pod názvom Nápisy na hroby. Básnikove sonety sú posolstvom k trpiacim s vyslovením nádeje na koniec utrpenia. Básnik volá po príchode „lásky kráľovstva“. Recituje Alfréd Swan. Vo štvrtkovej chvíľke poézie uvedieme aj ukážku z básne francúzskeho poeta Paula Valéryho Námorný cintorín. Recituje Karol Machata.

graveyard-381095_1280.jpg

Prvá časť našej mierne strašidelnej dvojtýždňovky bude bohatá na pásma a prechádzky po cintorínoch. Začneme známym Ondrejským cintorínom - miestom osobitých, meditatívnych zážitkov inšpirovaných osudmi vlastnými, ale i tých, ktorí tvorili vzorku nábožensky i národnostne zmiešaného obyvateľstva bývalého Prešporka. O jeho kráse a tajomnosti nás hneď v pondelok presvedčí esej Petra Holku Rozhovor s duchmi. Číta autor.

Od stredy môžete spolu s nami absolvovať literárnu prechádzku po Ondrejskom cintoríne . V pásme Kde roky neplynú sa zastavíme pri hroboch niekoľkých zosnulých, ktorí svojím životom priamo či nepriamo zasiahli do slovenského kultúrneho diania. Slávnych osobností, ktoré sú na Ondrejskom cintoríne pochované, je samozrejme viacero, no autor Ján Bábik si vybral až na jednu výnimku ľudí, ktorých život bol pevne zviazaný práve s Bratislavou. Redakčne pripravila Dagmar Kinčeková.

Na Ondrejskom cintoríne ešte chvíľku pobudneme. V rozhlasovej hre Gustáva Murína Osud ako kameň si vypočujeme rozhovor a rozhorčenie dvoch priateľov, ktorí sa dopočujú, že Ondrejský cintorín idú zbúrať a prerobiť na park. Na Litere od stredy. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú Jozef Kroner, Marián Geišberg, Maroš Kramár, Zuzana Frenglová Zuzana, František Kovár, Nataša Kulíšková, Ivan Romančík, Igor Čilík, Ivan Paulovič, Jozef Šimonovič, Ján Mistrík a Július Vašek.

Od piatku sa vyberieme aj na národný cintorín v Martine, kam nás na návštevu pozýva autorka Mirjana Šišoláková vo fíčri Posledná stanica. Národný cintorín vznikol koncom 18. storočia za Márie Terézie. Martin bol centrom slovenského školstva, knižnej kultúry, slovenského národného hnutia, sídlom kultúrneho aj spoločenského života. V réžii Martina Kákoša účinkujú Jela Borcovanová, Milan Malík, Zdenko Ďuriška, Želmíra Bukovská, Milan Štetka, Ivan Čietek, Mirjana Šišoláková, Ľubomír Bukový a Jana Lieskovská.

Poznáte švédsku spisovateľku Katarinu Mazetti? Za roky aktívnej činnosti napísala viac ako desiatku kníh pre všetky vekové kategórie. V roku 1988 prekvapila románom pre dospelých a detektívkou. Kniha Chlapík od vedľajšieho hrobu sa stala bestsellerom. Román približuje život v súčasnom Švédsku z netradičného uhla pohľadu a svojim univerzálnym posolstvom je konkurentom súčasnej a aj u nás populárnej švédskej kriminálnej prózy. To, čo má navyše, je humor a irónia a prelínanie dvoch svetov. Toto dielo si priblížime v relácii z cyklu Krajina kníh na Litere od utorka. V autorskom spracovaní Egona Tomajka účinkujú Jana Pilzová, Egon Tomajko a Teodora Chmelová.

Elena Vacvalová je dlhoročnou prispievateľkou v éteri Slovenského rozhlasu. Má dar rozjasniť aj taký posmutnený deň ako Sviatok všetkých svätých. Veríme, že jej rozprávanie o stretnutí na cintoríne poteší aj vás. Elena Vacvalová a jej glosa O dušičkách na Litere od utorka. Od štvrtka vás pozývame počúvať esej Pavla Breiera Tajomná tvár. Jej autor – fotograf – v nej načrtne osudy jednej nezvyčajnej fotografie z cintorína. V réžii Pavla Gejdoša číta Alfréd Swan.



Prvú časť dvojtýždňovky sme vám predstavili a z Rádia Litera vám prajeme pokojné sviatky. V téme pokračujeme od budúceho pondelka.

Presné časy vysielania si môžete pozrieť v programe na https://www.rtvs.sk/radio/program

Autorka textu: Katarína Gažíková; snímky: pixabay, wikipedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame