Nadčasový Rudolf Jašík

Nadčasový Rudolf Jašík

Rudolf Jašík. Najstarší z troch detí, syn mäsiara, gymnazista, pracovník v Baťových závodoch, väzeň, vojak, spisovateľ. Aj to sú identity človeka, ktorého najlepšie poznáte ako autora tragického románu „Námestie svätej Alžbety". Kritikou považovaný za neobyčajný talent, jeden z mála autorov, ktorý vstúpil do literatúry ako hotový spisovateľ, skúsený muž s vlastnými názormi, osobitým pohľadom na svet, bohatými skúsenosťami i poetickým videním. Tento týždeň sa budeme v Rádiu Litera venovať práve jemu. Čítať vám budeme novelu Povesť o bielych kameňoch a tešiť sa môžete na dramatizáciu románu „Na brehu priezračnej rieky" a samozrejme aj rozhlasové spracovanie „Námestia svätej Alžbety" Jazva na srdci. Za zmienku stojí poviedka Mŕtve oči o slepom Adamovi, či vzácny rozhovor Juraja Kulíka s vdovou po spisovateľovi, Hedvigou Jašíkovou. „Nadčasový Rudolf Jašík" sa bude niesť v atmosfére chudobnej kysuckej dediny, druhej svetovej vojny a citlivom vykreslení ľudského charakteru.

rudo.jpg

V Čítaní na pokračovanie budeme vysielať Jašíkovu novelu Povesť o bielych kameňoch. Vyšla posmrtne a je umelecky čistou štúdiou starého človeka, ktorý sa utiahne do samoty. Žije uprostred kamennej strže a venuje sa lovu vreteníc. Autor vyjadril spojenie osudov starca, ktorý zanevrel na ľudí, s osudom chlapca, malého Michala, ktorému zomrela mama a cíti sa oklamaný a opustený. Príbeh je vsadený do tragickej až mysterióznej atmosféry, nemilosrdne otvára svet bolesti a otázok o zmysle života v kysuckej sociálnej realite. V réžii Igora Hrabinského číta Karol Machata.

Od pondelka na Litere nájdete aj dramatizáciu románu „Na brehu priezračnej rieky". Je to baladický sociálny román o osude chudobnejších spoločenských vrstiev a biede kysuckých dedín. Mária žije v chalupe so zatrpknutým, ufrflaným otcom. Mária je hodná na vydaj, ale sú chudobní, otec jej nemá čo dať do vena. Páči sa všelijakým dedinským chlapcom, ale najviac Štefanovi - komunistovi, ktorý bojuje proti chudobe a žiada od vlády prácu pre nezamestnaných. Na vidieku ľudia umierajú hladom. Dramatizácia má názov Priezračná rieka. Účinkujú: Michal Dočolomanský, Samuel Adamčík, Božidara Turzonovová, Karol Skovaj, Jozef Kroner, Alojz Kramár, Juraj Paška, Elo Romančík, Jozef Šándor, Michal Belák a ďalší. Réžia: Oto Varečka.

Čas medených tvári je názov rozhlasovej dramatizácie Jašíkovej novely, ktorú si budete môcť zapnúť od utorka. V réžii Imricha Jenču účinkujú: Viera Topinková, Mária Prechovská, Jozef Kroner a Dušan Tarageľ. Druhá rozhlasová dramatizácia prózy Rudolfa Jašíka má názov Mesiac na vode a na Litere ju budeme vysielať od štvrtka. Autor v nej predstaví chudobného roľníka Klandúcha, ktorý si aj napriek biede a prechodnému zúfalstvu zachováva vieru v život. V réžii Imricha Jenču účinkujú: Elo Romančík, Emília Haľamová, Július Paluš, Anton Mrvečka, Jozef Cút, Dušan Blaškovič a Oľga Vronská.

V stredu do vysielania vstúpi dramatizácia poviedky s názvom Mŕtve oči. Slepý mladík Adam žije v dobe, kedy je pre jeho hendikep vnímaný ako bremeno rodiny a spoločnosti. Ťažko nachádza pochopenie, ani jeho najbližší mu nie sú naklonení. Brat ho chce poslať do ústavu a Adam sa snaží sám sebe aj svetu navôkol dokázať, že jeho život nie je zbytočný. Túži začleniť sa do spoločnosti, ktorá ho neprestajne odmieta. Považujú ho za kripla, jedine jeho matka sa ho zastáva. Ako sa s nepriazňou okolia Adam vyrovnáva si vypočujete v rozhlasovej úprave tejto Jašíkovej poviedky. V réžii Petra Jezného účinkujú: Zdena Grúberová, Jarmila Koleničová, Eva Večerová, Gustáv Valach, Ivan Rajniak, Ľubo Gregor a Dušan Tarageľ.

Azda najznámejšie dielo Rudolfa Jašíka je „Námestie svätej Alžbety" - príbeh prvej lásky Igora, chudobného chlapca z predmestia Nitry, a Evy, mladého židovského dievčaťa, ktorý tragicky poznamenala vojna. Dramatizácia slovenského rozhlasu nesie názov Jazva na srdci a na Litere sa objaví v piatok. Účinkujú Igora Kováča , Janu Nagyovú, Júliusa Vašeka, Františka Dibarboru, Vladimíra Černého, Mariána Zednikoviča, Zuzanu Kocúrikovú a ďalších. Réžia: Ria Paldiová.

Aj pásmo Štefana Sokola Objavenie zabudnutého filmu sa zaoberá románom „Námestie svätej Alžbety". Je rozhlasovým dokumentom o významnom filme, nakrútenom podľa tohoto diela. Film vznikol pred štyridsiatimi rokmi, no dobová kritika ho prijala veľmi chladno. V súčasnosti tento film prežíva znovuzrodenie. Nad významom filmu sa zamýšľajú Emília Vášáryová, predstaviteľka hlavnej úlohy, dramaturg Albert Marenčin, scenárista Štefan Sokol a spisovateľ Pavol Janík.

Literárna kritika takmer zhodne konštatovala, že Rudolf Jašík bol neobyčajný talent, ktorý sebaisto vyrozprával lyricky nadčasový príbeh o každodenných utrpeniach a nádejach; hotový spisovateľ a skúsený muž s vlastným názormi, s osobitým náhľadom na svet, bohatými skúsenosťami i poetickým videním. Od utorka si na Litere môžete vypočuť poviedku Priesvitný starec. Číta Marián Grebáč. V stredu zaraďujeme do vysielania úryvok z nedokončeného románu o SNP Človek s peknými ústami. Číta Imrich Jenča.

Tento týždeň bude na Litere okrem poviedok a dramatizácii bohatý aj na pásma. Literárny teoretik Vladimír Barborík pôsobí v Ústave slovenskej literatúry Slovenskej akadémie vied a do sféry jeho odborného záujmu celkom isto patrí aj slovenská próza šesťdesiatych rokov. Prvým príspevkom dlhodobého cyklu Slovenské alebo Zlaté šesťdesiate, je jeho relácia Šťastný fragment o próze Rudolfa Jašíka „Mŕtvi nespievajú". Vo vysielaní od utorka. Účinkujú Alfréd Swan, Ivan Laca a Miroslav Trnavský. Réžia Martin Hvišč.

O Rudolfovi Jašíkovi sme do vysielania zaradili aj reláciu z cyklu Autor na dnes. Autor Roman Sorger ju pripravil ako hraný rozhovor Jašíka z redaktorom. Málokto vie, že Rudolf Jašík písal najprv básne. Páčila sa mu tvorba nadrealistov a o niečo podobné sa v začiatkoch pokúsil aj on. Reláciu Rudolf Jašík si môžete vypočuť hneď od pondelka. Účinkujú: Jozef Úradník, Peter Himič, Beáta Drotárová. Niekoľko z veršov Rudolfa Jašíka si môžete vypočuť aj od štvrtka v recitácii Vladimíra Minaroviča. Program má názov Hľadajme človeka.

Zdramatizovanú epizódu zo života Jašíkovho vám prinesieme v relácii Petra Štrelingera z cyklu Podobizne. Dozviete sa, že svoje prvé spisovateľské kroky urobil v roku 1940 v žalári, kde bol kvôli ilegálnemu šíreniu letákov uväznený na 5 mesiacov. Písaním si krátil čas a mnoho rukopisov sám zničil. Relácia s názvom Rudolf Jašík bude v Rádiu Litera od piatku. V réžii Eleny Bauerovej účinkujú: Vladimír Durdík, Ján Valentík, Július Paluš, Ján Mistrík, Marián Gallo, Juraj Sarvaš, Peter Jezný a František Obžera.

Do vysielania sme si pre vás pripravili aj vzácny rozhovor Juraja Kulíka s Hedvigou Jašíkovou, vdovou po spisovateľovi. V cykle Rozhlasová galéria osobností si pani Jašíková zaspomína na to, ako sa zoznámila so svojím manželom, porozpráva o jeho záľubách, láske k prírode, vášnivom rybárčení, ale najmä o tom, s akou disciplínou si pravidelne sadával k pracovnému stolu a plnil svoj týždenný plán literárnej tvorby. V tom čase to ešte nevedel, ale ostávalo mu na ňu len päť rokov. Na Litere od štvrtka.


Program rádii nájdete cez link.

Autorka textu: Katarína Gažíková. Foto: TASR, pixabay, wikipedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame