Zima je tichá rozprávka a sneh dávny symbol

Zima je tichá rozprávka a sneh dávny symbol

Do Štedrého dňa zostáva ešte niekoľko týždňov, možno sa už neviete dočkať a zobúdza sa vo vás dieťa, ktoré ráta dni. Kupujete darčeky, ozdoby. Niektorí však možno melancholicky a osamelo blúdite po práci ulicami mesta a uvažujete nad tým, čo sa darí, nedarí, čo ešte do konca roka azda zmeniť a čo už nechať tak. Stromy zhadzujú posledné listy a zimný vietor prefukuje až do kostí. Len si nezabudnúť niekde v teplej kaviarničke či čajovni čiapku alebo rukavice. V tejto zimnej predvianočnej atmosfére chce byť Rádio Litera s Vami.

Nenechajte si ujsť Zimu v Štokholme - sto dní nevšedných denníkových poznámok ženy v čase vojny na Balkáne. Nebanálna sonda do vzťahu, ktorý zraňuje. Môžete sa tešiť na majstrovsky napísaný príbeh Jána Johanidesa (Kocúr a zimný človek) o osamelosti, ktorú si človek ešte viac uvedomí, keď všade naokolo má panovať sviatočný hrejivý pocit rodinnej súdržnosti, a nie je to tak. K vrcholným výberom týždňa patrí Bodnárovej Snežný vrchol a Švantnerov Prvý sneh. Nebudú chýbať verše, rozprávky a fíčer o snehu a snežnej krajine. Viacerých poteší pásmo o Josefovi Ladovi, ktorý by v tieto decembrové dni slávil narodeniny a pásmo o krehkej poetke Maši Haľamovej, ktorá bola aj dobrou lyžiarkou.


V Čítaní na pokračovanie nás bude celý týždeň sprevádzať Agneta Pleijelová a jej dielo Zima v Štokholme. Novela, či skôr krátky román švédskej autorky je mozaikou, ktorá sa skladá z veľkého počtu čriepkov. Ak sa však postupne poskladá, nájdeme v nej príbeh ženy v strednom veku, ktorá rieši vlastný život, vzťahy s mužmi, lásku i putá, ktoré ju viažu k rodine a rodičom. Pozadie tohto príbehu tvorí vojna na Balkáne a celý sa odvíja v mysli hlavnej hrdinky počas stovky dní v nehostinnom Švédsku na hranici medzi jeseňou a zimou. V réžii Jána Medveďa účinkuje Jana Pilzová.

Na začiatku týždňa vstupuje do vysielania rozhlasová hra Jána Johanidesa Kocúr a zimný človek. Podstatou vianočných sviatkov nie je zasnežená príroda a teploty pod bodom mrazu, ale hrejivý pocit rodinnej súdržnosti. Môže to však byť aj presne naopak - človek si počas takýchto okamihov ešte intenzívnejšie uvedomí svoju osamelosť. V réžii Marty Grandtnerovej účinkujú Elo Romančík, Zuzana Kronerová, Zuzana Frenglová, Michal Gučík, Mária Dacejová, Nora Kuželová, Marián Labuda ml., Ivan Hlaváček, Vlado Minarovič a Ivan Laca.

Od štvrtka sa môžete tešiť na dve výborné rozhlasové hry: Snežný vrchol Jany Bodnárovej, za ktorý získala v súťaži Dráma 2013 3. miesto. V réžii Martina Benedika účinkujú Božidara Turzonovová, Natália Blahová, Jozef Šimonovič, Helena Geregová a Ivan Laca. A na dramatizáciu poviedky Prvý sneh Františka Švantnera, ktorej rozhlasovú podobu dali režisér Jozef Dánai a účinkujúci Karol Machata, Zdena Studenková, Ján Klimo, Vladimír Kostovič a Róbert Roth.

Minidrámu Pekné sviatky od Michala Ditteho vysielame na Litere od piatku. Je to príbeh, ktorý aspoň z časti poznáte: Štedrý deň, vo vani ešte pláva kapor a pred vami mnoho sviatočných príprav. Ale nie je v tejto minidráme všetko obyčajné, plávajúci kapor totiž rozpráva. V réžii Laca Keratu účinkujú Mária Landlová, Dušan Vaňo a Pavol Šajmovič.

Tento týždeň sa v relácii z cyklu Podobizne dozviete aj niečo zo života významného českého umelca Josefa Ladu. Dramatické pásmo Jozefa Šajgala, Josef Lada, vysielame od utorka.

Advent by nebol kompletný bez rozprávok a čarovných príbehov. V Rádiu Litera vysielame tento týždeň až tri. Prvá sa volá Snežná kráľovná a vstúpi do vysielania v pondelok. Hovorí o lovcovi vtáčikov, ktorý zraní snežnú kráľovnú. Vtáčí kráľ si preto za trest vypýta lovcovu dcéru do služby. Autor je Milan Húževka a v réžii Violy Muránskej účinkuje Viera Bálinthová. Nasledujúci deň, v utorok, sa stretneme aj so snehuliakmi. Rozprávka Jána Milčáka O dvoch snehuliakoch je o kamarátoch, ktorý sa vyberú na cestu. Chcú sa dostať na juh. V réžii Violy Muránskej účinkuje Michal Dočolomanský.

Od stredy sa zasa môžete tešiť na rozprávkovú hru O dvanástich mesiačikoch. Je ako váš obľúbený vianočný film - dá sa počúvať každý rok. Autor: Pavol Dobšinský/Dušan Brindza. V réžii Vladimír Ruska ml. účinkujú Zuzana Skopálová, Elena Petrovická, Zuzana Tlučková, Pavol Topoľský, Vladimír Muller, Marián Zednikovič, Vladimír Obšil a Vladimír Černý.

Sneh bol inšpiráciou k úvahám a veršom z pier našich aj svetových autorov. Sneh ako symbol krásy, čistoty, nového začiatku, ale i spomienok na detstvo. Vypočujte si preto pár zamyslení, ktorých spája sneh a ktorým dal autor Ján Zambor spoločný názov So snehom. Vysielame od utorka. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Táňa Radeva, Soňa Ulická a Vladimír Minarovič.

Mašu Haľamovú si pripomenieme pásmom z jej veršov i úvah, ktoré premiérovo odzneli v rozhlase v roku 1967. Redaktorka Jana Hevešiová sa k nim vráti v spoločnosti básnika Ján Buzássyho. Pásmo má názov Poetka Maša Haľamová sama doma so svojou poéziou a na Litere bude od stredy. V réžii Tána Tadlánkovej účinkujú Maša Haľamová, Zuzna Kapráliková, Ján Buzássy a Jana Hevešiová.

V posledný pracovný deň tohto týždňa vstúpi do vysielania fíčer o tom, že motív snehu predstavuje v našej kultúre viac ako len klimatický úkaz. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo je také dôležité, aby boli biele Vianoce? Všetky deti po nich túžia a potajomky, s istou nostalgiou, i väčšina dospelých. Soňa Koželová sa rozhodla dôkladnejšie preskúmať, prečo snehové vločky vyvolávajú ilúziu slávnosti a pokoja a prečo tak radi pozorujeme, ako potichu menia krajinu pred našimi očami. V relácii s názvom Krajina snehu o svojich skúsenostiach so snehom rozpráva etnologička Soňa Kovačevičová, estetik Peter Michalovič a výtvarník Rudolf Fila.

Rovnako v piatok sa vo vysielaní objaví aj relácia z cyklu Autor na dnes od Miroslavy Gavurovej s názvom Paľo Oliva. V réžii Petra Vilhana účinkujú Ján Gavura, Juraj Zetyák a Tatiana Poláková.

Pre priaznivcov poézie sme si pripravili verše Igora Hochela Zima sa lomí. Vo vysielaní ich nájdete od utorka. V réžii Táne Tadlánkovej účinkuje Peter Rúfus.


Program rádií.

Autorky: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková. Snímky: pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame