Vianoce s Rádiom Litera

Vianoce s Rádiom Litera

Vianoce so Zuzkou Zguriškou, Vincentom Šikulom, Dušanom Mitanom či Jankom Silanom.

A máme tu azda najkrajší týždeň v roku, už v sobotu zasadneme k štedrovečernému stolu. Nezabudnite, naši milí poslucháči, zablúdiť aj pod "rozhlasový vianočný stromček", nájdete pod ním originálnu a bohatú literárnu nádielku od Vášho obľúbeného Rádia Litera. Čakajú na vás vianočné poviedky Vincenta Šikulu, Zuzky Zgurišky, Arthura Schnitzlera a Dušana Mitanu. Osobitú poetiku, ale aj napätie a posolstvo budú mať vianočné minidrámy: Baletka, Sklený vianočný vtáčik a Dávať zo srdca. Nevšedný zážitok vám ponúkne fíčer Olega Pastiera Boli biele Vianoce, padal čierny sneh a fíčer Egona Tomajka Vianočné obrázky. Nezvyčajné zvyky počas Vianoc si pripomenieme v pásme Ľuboša Machaja. Na vianočnú atmosféru našich predkov si zaspomíname vďaka Vianočným listom Štefana Krčméryho. Nenechajte si ujsť vianočnú rozprávku Čo krásne sa môže stať a rozprávkovú hru Zlatá priadka. K vrcholným výberom týždňa patrí Vianočná koleda Charlesa Dickensa a Vianoce Adama Boronču od Ladislava Nádáši-Jégého. Náboženský rozmer Vianoc vám priblíži pásmo Pavla Smolíka Zvestovanie a narodenie Pána a verše Janka Silana. 

ysnkckdkyty-rodion-kutsaev 900.jpg

Čítaní na pokračovanie tento týždeň vysielame čítania s vianočnou tematikou. Od pondelka Arthur Schnitzler: Vianočné nákupy (réžia: Jaro Rihák, účinkujú: Lenka Košická a Marek Majeský). Od utorka Vincent Šikula: Vianočná (réžia: Peter Jezný, účinkuje Darina Vašíčková) a od stredy V ten deň sme boli s otcom zoťať borovicu (réžia: Viktor Lukáč, účinkuje Ladislav Chudík). Od štvrtka to budú autobiografické Vianočné listy Štefana Krčméryho (réžia: Táňa Tadlánková, účinkujú Karol Machata a dcéra autora Jela Krčméryová-Vrteľová). V posledný deň týždňa do vysielania vstúpi čítanie s názvom Zvestovanie a narodenie Pána od Pavla Smolíka. V réžii autora účinkujú Ľubica Očková, Jozef Benedik, Alfréd Swan, Mária Landlová, Přemysl Boublík, Jozef Šimnovič, Ladislav Konrád.

Z rozhlasových hier máme pripravenú hneď od začiatku týždňa minidrámu Petra Pavlaca Baletka. V réžii  Róberta Horňáka účinkujú Szidi Tobias, Barbora Chlebcová a Ľubomír Bukový. Jedným z vrcholných diel, ktoré tieto vianočné sviatky vysielame je rozhlasová hra podľa diela Charlesa Dickensa, spracováná Jánom Bábikom: Vianočná koleda. Je to známy sviatočný príbeh nevrlého Scrooga, ktorý považuje najkrajšie sviatky v roku za zbytočné a protivné. V noci ho navštívi duch jeho mŕtveho spoločníka Marleyho. Varuje ho pred chamtivosťou, bezohľadnosťou a bezcitnosťou... Na Litere od stredy. V réžii Magdy Grandtnerovej účinkujú: Karol Machata, Eduard Vitek, Ján Gallovič, Ľudmila Mandžárová, Július Pántik, Peter Bzdúch, Ivo Gogál, Martin Parajka a ďalší. Rozhovor s Jánom Bábikom o dramatizácii diela si môžete prečítať tu.

Od štvrtku do vysielania zaraďujeme ďalšiu minidrámu, tentokrát od Jany Bodnárovej s názvom Sklený vianočný vtáčik. K životu ho priviedli režisér Ladislav Kerata a účinkujúci Eva Krížiková, Lenka Košická a Soňa Ulická. Posledná vianočná minidráma je vo vysielaní od piatku. Vypočujeme si rozhovor matky so synom, ktorá sa cíti osamelá a chce aby s ňou strávil sviatky. Autorka Anna Grusková ju nazvala Dávať zo srdca. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Szidi Tobias a Michal Hallon.
 
Vo vianočnom vysielaní Rádia Litera nájdete aj audiofilm z filmového klubu pre nevidiacich. Vianoce Adama Boronču podľa diela Ladislava Nádaši-Jégého sú doplnené audiokomentárom v podaní Adriany Geričovej. V réžii Františka Chmiela účinkujú Július Pántik, Anna Javorková, Vladimír Kostovič, Radovan Plučinský, Tomáš Biacovský, Ladislav Chudík, Ota Sklenčka, Elo Romančík, Jiří Holý, Emil Horváth st., Marián Sotník, František Kovár, Ján Mildner, František Desset, Michal Monček, Norina Bobrovská.
 
S Vianocami sa spája rodinné pohodlie, pokoj a teplo a samozrejme aj rozprávky. Od utorka si môžete vypočuť rozprávku Čo krásne sa môže stať od Libuši Friedovej. Starí manželia sa vyberú na vianočný trh do hlavného mesta a kúpia si darčeky. Muž bábiku šúpolienku a žena handrového kominárika. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Marián Slovák, Vladimír Minarovič, Emília Došeková, Ivan Šándor, Jana Lieskovská, Tomáš Vravník, Jana Hubinská, Martin Kaprálik, Miroslav Trnavský, Zuzana Kyzeková, Ján Gallovič, Lucia Vrablicová, Vladimír Krajňák.
 
Od stredy vysielame starú známu rozprávku Zlatá priadka od Márie Ďuríčkovej. Gazdiná sa stará o dve dcéry, no mladšiu Aničku len na prácu využíva. Keď sa o ňu začne zaujímať Adam, zavrie ju do komory a nakáže jej napriasť z ľanu zlaté nite. Na pomoc jej príde trpaslík, ktorý však za svoju pomoc niečo chce. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Gustáv Valach, Jozef Kroner, Emília Vášáryová, Beta Poničanová, Erika Bauerová, Slavo Drozd, Július Paluš, Karol Strážnický, Samuel Adamčík a ďalší.
 
Do vysielania si cestu našli aj dve poviedky: od štvrtku Zuzka Zguriška a jej U Mockov na Štedrý večer, kde spomína na zvyky, ktoré už častokrát ani nepoznáme. V réžii Ady Rapošovej účinkuje Hana Meličková. A od piatku Dušan Mitana: Tajomstvo Štedrého večera. V réžii Štefana Korenčiho účinkuje Vladimír Minarovič.
 
Niečo o zvykoch štedrých sviatkov sa od utorka dozviete aj v seriáli Ľuboša Machaja Život v príbehu - Nezvyčajné zvyky: Vianoce. Dvojčatá Terezka a Samko sú na prázdninách u babky na dedine a z denníka svojho zosnulého deda sa dozvedajú zaujímavosti spojené s Vianocami a tiež o tom, ako sa babka s dedkom zasnúbili. V réžii Zuzany Jurigovej-Kaprálikovej účinkujú Ľudmila Mandžárová, Ema Mercová, Richard Labuda, Martin Kaprálik, Ladislav Kerata, Zuzana Jurigová-Kapráliková, Teodor Hrabovský, Ľubomír Veselský, Damián Peška, Lukáš Herc, Peter Balko.

Na Štedrý večer sa nesmie zapláliť svetlo, kým nie je všetko prichystané na stole. Šťastní sú tí, ktorú môžu byť doma so svojimi najbližšími. Vtedy, pred polstoročím, boli tiež biele Vianoce, ale sneh padal čierny, na tých šťastných doma, aj na tých, ktorí ako politickí väzni prežívali nesviatočné sviatky. Fíčrom Olega Pastiera Boli biele Vianoce, padal čierny sneh  sa vraciame prostredníctvom výpovedí spisovateľov, básnikov a politických väzňov totalitného režimu do minulosti, ktorá rodinné a strieborné chvíle posýpala mazľavým čiernym snehom... Vo vysielaní od štvrtka. V réžii Róberta Horňáka účinkujú Marek Suchitra, Vladimír Minarovič, Boris Farkaš, Marián Slovák, Ladislav Kondrád, Veronika Šikulová, Alena Horňáková.
 
Každému sa s Vianocami spája niečo iné. Niekto má na momentke zachytené zasnežené hory, inému sa v očiach zatrbliece zvláštne svetlo. Iní si spomenú na časy, keď verili na Ježiška alebo na časy, keď bola rodina ešte pri stromčeku celá pohromade. Väčšina tých čarovných vecičiek sa ťažko vkladá do obrazov a väčšina tých obrazov sa len ťažko dá vyjadriť slovami. Ale práve o vyjadrenie najhlbších pocitov, atmosfér a nálad ide vo fíčri s názvom Vianočné obrázky, ktorý bude vo vysielaní od piatku. Jeho autormi sú Egon Tomajko, Margita Dobrovičová, Ján Švantner, Paľo Macho a Hieronym Balko. V réžii Jána Medveďa účinkujú Juraj Smutný, Ivana Kivaderová, Egon Tomajko.
 
Kňaz a básnik Janko Silan mal nesmierne citlivú dušu. Vyplýva to aj z jeho veršov, ktoré si vypočujete v interpretácii Petra Rúfusa na Litere od utorka. Básnik sa neraz vracia do svojho detstva v citlivom období Vianoc, keď stál zoči-voči malému Ježiškovo. Verše majú názov Do detskej nevinnosti – Pri jasličkách. Réžia: Viera Weidlerová.
 
 
Pracovníci Rádia Litera vám prajú krásne a pokojné sviatky.


Program rádií.

Autorky: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková. Foto: pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame