Dobré konce, šťastné začiatky

Dobré konce, šťastné začiatky

Už v sobotu o pol noci nám budú pod oknami búchať ohňostroje, syčať svetlice a prskať prskavky. Obloha rozkvitne, ale vždy len na chvíľku. Tak privítame nový rok. Niektorí so šampanským, v náručí rodiny a priateľov, niektorí doma, na gauči. Rádio Litera bude pri tom s vami.

Posledný týždeň v roku - čas, s ktorým sa spája mnoho emócii: nostalgia, radosť, vďaka, očakávanie. A niekedy aj ľútosť. To všetko nájdete v našom tohtotýždňovom vysielaní. V Čítaní na pokračovanie to budú prozaické zastavenia Jaroslavy Blažkovej z knihy Happyendy, 5 častí zábavných rozhlasových Silvestrov, dramatizáciu o láske počas poslednej noci v roku, pásmo o tom, prečo sa hovorí “ako na Nový rok, tak po celý rok” a na záver týždňa aj jednu rozprávku.
Všetko dobré, milí poslucháči.


V Čítaní na pokračovanie budeme v poslenom týždni v roku počúvať výber z knihy Jaroslavy Blažkovej Happyendy. Kniha vznikala v rokoch 2002 až 2005 a zostavuje ju 13 listov, 13 prozaických zastavení. Autorka v tomto období žila starostlivosťou o ťažko chorého manžela. V jej podaní dostáva každý end šancu stať sa happyendom hodným láskyplného humoru, korenistej irónie a hrejivej obraznosti. V réžii Petra Vilhana číta Kveta Stražanová. Čítanie má tentokrát len štyri časti, v piatok budeme namiesto neho počúvať pásmo Pavla Gabriša z cyklu Solárium. Jeho názov je Silvester, Nový rok a sviatok Troch kráľov. Hostkou bude etnologička Katarína Nádaská.

Od pondelka pre vás budeme vysielať aj zostrihy rozhlasových Silvestrov. Každý deň vstúpi do vysielania nová časť, ďalšie desaťročie. Začneme rokmi 50. a skončíme 90. Unikátne zostrihy s názvom Rozhlasový Silvester a jeho história pripravila Viera Benediková.

V pondelok vstupuje do vysielania aj dramatizácia Arthura Schnitzlera Silvestrovská noc. Je to rozhovor ženy a muža, dvoch vášnivých hráčov, z ktorých každý by chcel vyhrať nad tým druhým. A jedna pôsobivá silvestrovská noc, počas ktorej by sa flirt mohol zmeniť na veľkú lásku, ak by mali obaja hráči dosť odvahy prejaviť svoje skutočné city. V réžii Jara Riháka účinkujú Richard Stanke a Diana Mórová.

Pripravené máme pre vás, milí poslucháči, aj pásmo poézie. Nemôžeme ho ladiť inak, ako silvestrovsky. Aj ono si "vyhodí z kopýtka”. Bude ho totiž tvoriť satirická poézia, nazvaná Básne s kopýtkom. Pásmo autorsky pripravil Marián Grupač, redakčne pripravil a moderuje Jozef Čertík. V réžii Lucia Tarbajovskej recituje Karol Horváth. Nad našou súčasnou spoločnosťou sa budeme zamýšľať od stredy v eseji dlhoročného literáta Pavla Hudíka Na Nový rok o ľudský krok. Číta Jozef Šimonovič.

Čo myslíte, prečo je Silvester posledným dňom v roku a prečo sa hovorí “ako na Nový rok, tak po celý rok?” Pre tých, čo nevedia, ponúkame odpoveď. Vlastne niekoľko odpovedí. Spýtali sme sa troch popredných slovenských karikaturistov a pretože nemali k dispozícii ceruzku a papier, svoje odpovede nám napísali. Ivan Popovič, Fedor Vico a Fero Jablonský: Karikaturisti píšu Silvester. Na Litere od štvrtka. Pásmo vzniklo v réžii Ladislava Keratu a účinkujú v ňom Pavol Šajmovič a Igor Krempaský.

Od piatku nám Boris Farkaš bude čítať rozprávku Nory Weberovej Rok času. O čase, o roku, o snehovej guli a aj o slimákovi. V réžii Rie Paldiovej čítal Boris Farkaš.


Rádio Litera vám praje šťastný nový rok a tešíme sa na stretnutia v roku 2017.

Autorka textu: Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame