Literárny zemepis I: Prajeme si šťastnú cestu!

Literárny zemepis I: Prajeme si šťastnú cestu!

Literárne pohľadnice zo sveta

V roku 2017 sme si pre vás pripravili viacero nových tematických cyklov. Jedným z nich bude aj LITERÁRNY ZEMEPIS. Tento týždeň uvádzame jeho prvú časť. Preto ak vám visia doma na stenách mapy, v izbe nechýba glóbus, v zásuvkách ležia vaše cestopisné denníky a už odmala ste snívali, ako navštívite vždy nové a nové mestečko a obec na Slovensku, ako budete študovať v cudzine a vaše cestovateľské topánky neoddychujú ani dnes, tento týždeň na Rádiu Litera patrí práve vám. A možno až tak radi necestujete, ale dobre napísané literárne cestopisy a cestopisné reportáže patria medzi vašu obľúbenú literatúru.

treasure-map-153425_1280-1.jpg

Azda ste ani netušili, aké často až exotické časti sveta precestovali niektorí naši spisovatelia, kde všade v cudzine študovali, koľko cestovateľskej vášne a dobrodružnosti bolo v ich povahách a následne aj v ich pere. S Rádiom Litera tento týždeň objavíte Smrekovo Stredomorie, Tajovského Japonsko, Kukučínovu Patagóniu a Jadranské more Jozefa Tida Gašpara. S Laskomerským prejdeme Čertovicou, s Krčmérym ostrov Brač, s Tatarkom si budeme čítať jeho pohľadnice z Francúzska a Švajčiarska. Do Egypta nás pozve Rudolf Fabry, Anglicko sa nám odkryje cez cestovateľské zážitky Karla Čapka a po Hornom Uhorsku sa poprechádzame s nemeckými cestovateľmi z 18. a 19. storočia. Cestovať však budeme aj s literárnymi postavami, a to s Donom Quijotom, Gulliverom či Child Haroldom. Čínsky svet sa nám otvorí vďaka cestovateľskému dobrodružstvu Marca Pola.

V Čítaní na pokračovanie si budete môcť tento týždeň pocestovať s viacerými slovenskými autormi - Jánom Smrekom, Jozefom Gregorom Tajovským, Martinom Kukučínom a Jozefom Tidom Gašparom. Od pondelka bude vo vysielaní cestopisná črta Jána Smreka Zadarmo na mori o jeho ceste Stredomorím, ktorú podnikol spolu s maliarom Martinom Benkom. Prečíta vám ju Ladislav Chudík. Od utorka sa môžete tešiť na úryvky z cestopisných čŕt Jozefa Gregora Tajovského, ktoré budú súčasťou pásma Ladislava Švihrana pod názvom Tajovský v Japonsku. V pásme účinkujú Lucia Vráblicová, Jozef Šimonovič a Vladimír Minarovič. Od stredy bude vo vysielaní prvá časť čítania z knihy Martina Kukučína Prechádzka po Patagónii. Druhá časť sa bude vysielať od štvrtka.Toto starosvetsky pôvabné rozprávanie si môžete vypočuť v interpretácii Jána Mistríka. Od piatka sa ocitnete na vojnovej lodi v čase prvej svetovej vojny vďaka poviedke Jozefa Tida Gašpara Adam Čupaj a Božia ruka. Poviedka má autobiografické pozadie, keďže jej autor bol od roku 1911 námorníkom na Jadranskom mori. Číta Ján Mistrík.

Od utorka si „zalistujeme" v cestopisom denníku z rokov 1708 - 1709 od slovenského barokového spisovateľa, evanjelického kňaza a vydavateľa Daniela Krmana. Jeho Itinerarium vám prečíta Alfréd Swan.

S Gustávom Kazimírom Zechenterom-Laskomerským budeme od stredy prechádzať Čertovicou, v jeho cestopise pod názvom Prechod cez Čertovicu, ktorý vám prečíta Andej Mojžiš, si budete môcť vypočuť napríklad takéto pasáže: „Meno Čertova svadba pochodí podľa povesti ľudu od jednej nešťastnej príhody. Bocan, mladý zať, bral si vraj nevestu z Jarabej. Ako sa s rúchom hore závozom viezli, prevrátil sa voz a zlomil mladému zaťovi nohu. Chudák dupol nohou - bezpochyby tou zdravou - a žalostným hlasom vykríkol: „To je čertova svadba!" A tak tento vrch od čertovskej svadby meno dostal, tak ako Rím - Roma od Romula.Náš Samo Chalupka, nechajúc kuľhavú výpoveď krivého zaťa po strane, odvodzuje tento názov od črty - čiara, linaj. Čiara, črt robí sa dačím čiernym, stade je i čert čierny. Ja som ho síce ešte nevidel v jeho politickej farbe, ale nedá sa myslieť bielym. Črt znamená chorvátsky skica, nátieň. Mená, ako Čerťaz, vyskytujú sa okolo Brezna a Hronca viac a znamenajú čiaru, linaj, hranicu, chotár, a tak i čertica alebo čertovica znamená chotár alebo hranicu, a tým je i skutočne."

S Štefanom Krčmérym si vyrazíme od stredy na ostrov Brač v cestopisnej črte Cesta na ostrov Brač. Prečíta ju Ján Mistrík.

Od štvrtka sa môžete tešiť na Pohľadnice zo Švajčiarska a Francúzska od Dominika Tatarku, ktorý v roku 1947 navštívil švajčiarsky vidiek a francúzske normandské pobrežie. Bystré Tatarkove postrehy o vzťahu človeka k prírode zaznejú v interpretácii Oľgy Solárovej a Vladimíra Minaroviča.

Rudolf Fabry je známy najmä ako básnik slovenského nadrealizmu. Venoval sa však aj výtvarnému umeniu či knižnej grafike. Je autorom nemalého počtu cestopisov a reportáží z Egypta či Japonska. Od piatku si môžete vypočuť Fabryho Rozprávanie o Egypte. V réžii Karola Horvátha účinkujú Darina Vašíčková a Miroslav Trnavský.

Mozaiku slovenských autorov a ich cestopisov obohatí tento týždeň aj anglický autor, slávny romantik George Gordon Byron, ktorý „v rokoch 1809 - 1811 odcestoval do Portugalska, potom do Španielska, do Grécka a nakoniec do Carihradu. Grécko bolo pritom miestom, ktoré mu úplne počarilo. Do Anglicka sa vrátil až v roku 1811. Aby zabudol na svoj smútok za matkou a priateľom Matthewsom, pripravil vydanie básne v dvoch spevoch, ktorá je zároveň i poetickým denníkom z jeho cesty - Putovanie Childa Harolda." Poetikon - Putovanie Childa Harolda je relácia, ktorú v roku 1993 redakčne pripravil Ján Bábik. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Dušan Jamrich a Vladimír Minarovič.

Nezabudli sme tento týždeň ani na priaznivcov rozhlasových hier. Od pondelka bude vo vysielaní rozhlasová hra Gulliver, ktorú na motívy románu Jonathana Swifta pre rozhlas napísal Radek Bachratý. Spolu s lodným lekárom Gulliverom budete môcť zažiť dobrodružný príbeh obohatený o ironické sondy do ľudských pováh a vtedajšej spoločnosti. Swiftove Gulliverove cesty sú zároveň paródiou cestopisného žánru. Kladú otázky už mnohým generáciám čítateľov: „Kto je malý a kto je veľký, kto je mocný alebo slabý?" Hru režíroval Jozef Prážmári a účinkujú v nej Stanislav Dančiak, Marián Geišberg a Emil Horváth. Ďalej účinkujú Ľudovít Moravčík, Vladimír Obšil, Eduard Bindas, Anna Šišková, Roman Pomajbo, Mária Landlová, Jana Hubinská a Peter Sklár, 1999.

Od utorka sa bude vysielať krátka rozhlasová hra Ladislava Švihrana o slávnom benátskom cestovateľovi, dobrodruhovi a znalcovi Orientu a Východu Marcovi Polovi, ktorého cestopisná kniha Milión sa stala pre celé generácie akoby otvorenou bránou do neznámeho čínskeho sveta. Vypočujte si teda Dobrodružstvá Marca Pola, ktoré v roku 1996 redakčne pripravil Emil Benčík a režijne naštudovala Ria Paldiová.

Bohatú cestopisnú ponuku tento týždeň spestria tri príťažlivo spracované pásma a esej. Od pondelka sa v literárnej cestopisnej reportáži necháme inšpirovať cestami Dona Quijota so znalcom Cervantesovho diela Vladimírom Olerínym (Po stopách Dona Quijota). Literárnemu cestopisu a jeho žánrovým otázkam sa bude venovať Patri Oriešek v pásme O cestopisnej literatúre, ktoré pôjde od utorka a účinkuje v ňom Alfréd Swan. Od štvrtku vám priblížime blízky vzťah a obdiv Karla Čapka k Anglicku, ku krajine, ktorú azda ako jedinú zachytil vo svojich cestopisoch aj v plnosti jej rozporov. Autorom relácie Túlavé topánky Karla Čapka je Milan Materák. V réžii Jara Riháka účinkujú Ladislav Chudík, Peter Rúfus, Vladimír Durdík a Karol Machata. Od piatku bude vo vysielaní výborný konfrontačný fíčer Ľudovíta Petrašku z roku 2002 pod názvom Pohľad zvonku. Dozviete sa v ňom informácie o tom, ako nás vo vtedajšom Hornom Uhorsku vnímali nemeckí cestovatelia z 18. a 19. storočia. Tento fíčer je zvlášť aktuálny, keďže sa o Slovensku stále vie málo, nepoznajú nás okolité krajiny, a pritom máme čo dať aj povedať svetu o svojej kultúre i historickej minulosti, ako to dokladajú svedectvá cestovateľov, ktorí nás navštívili a zanechali o nás svoje postrehy.

Dni sú kratšie, chladnejšie, a preto mnohí budeme tento týždeň utekať do svojich domovov a cestovať skôr vďaka príbehom v knihách. Obujeme si túlavé topánky Rádia Litera a na mape prstom ukážeme smer: Stredomorie, Francúzsko, Švajčiarsko, Anglicko, Čína, Japonsko, Egypt, Patagónia či Čertovica. Budeme tento týždeň tak laučíkovsky pohybliví v pohyblivom. Prajeme si šťastnú cestu!


Program rádií.

Autorka: Monika Kekeliaková; snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame