Rómsky dvojtýždeň

Rómsky dvojtýždeň

Pri príležitosti Medzinárodného dňa rómskeho jazyka 5.11. sme pre vás prichystali bohatý dvojtýždňový program, ktorý sa venuje téme Rómov, cigánov a kočovníkov. Čaká na vás mnoho rómskych autorov, polovicou mesiaca sa budú niesť cigánske husľové melódie a zabŕdneme aj do témy rasovej neznášanlivosti na Slovensku.

Jedným z hlavných ťahákov rómskeho dvojtýždňa bude 12. časťí čítania na pokračovanie z knihy Viťa Staviarskeho Kale topánky, ktorý sa iba nedávno stal laureátom ceny Anasoft litera pre najlepšiu slovenskú knihu roka 2013. Trojdielne pásmo Sone Vrbjarovej Farba nenávisti o rasovej neznášanlivosti na Slovensku je ďalším zo série viacdielnych relácií, ktoré zaznejú v najbližších dňoch vo vysielaní Rádia Litera.

V rozhlasových hrách Husle s labutím krkom Júliusa Balca a Prekliate husle Alojza Čobeja si môžete vychutnať nielen dostatok rómskeho husľového majstrovstva, ktoré je neodmysliteľnou súčasťou ich života, ale aj lepšie spoznať svet Rómov. Predstava o nich je totiž často skreslená a stretávajú sa s negatívnymi stereotypmi. Historik Jean-Pierre Liégeois, ktorý prednáša dejiny rómskeho etnika na Descartesovej univerzite v Paríži, ponúkne preto svoj pohľad na Rómov v eseji Rómovia, cigáni, kočovníci.

Pre fanúšikov rozhlasových dramatizácií sme pripravili dielo anglického spisovateľa Davida Herberta Lawrenca Panna a cigán a v dramatizovanom pásme Cinka Panna Ivana Szaba vám priblížime príbeh o legendami opradenej primáške z Gemera. Nebudú chýbať ani rómske verše, poviedky či cigánska ľudová rozprávka.

Viac programových tipov rómskeho dvojtýždňa sa dozviete v našom programe. Všetkým "gádžom", no nielen im, želáme príjemné počúvanie!

Martin Šenc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame