Súrodenci z jednej knižky - 2. časť

Súrodenci z jednej knižky - 2. časť

Literatúra očami bratov a sestier

Aj tento týždeň sa venujeme súrodeneckému putu v literatúre. V Čítaní na pokračovanie vysielame známy román anglickej spisovateľky Jane Austenovej Rozum a cit o sestrách Elinor a Marianne a živote anglickej aristokracie v 19. storočí. V rozhlasovej hre Jána Johanidesa Hrbatý klobúčik si vypočujeme voľný dialóg brata a sestry. A nemôžu chýbať ani slávne Tri sestry Antona Pavloviča Čechovova. Ondrej Sliacky si pre vás pripravil rozprávkový biblický príbeh Jozef a jeho bratia a prečítame si aj úryvok z románu Alexandra Grina o sestrách Jessie a Morgiana. Tešiť sa môžete aj na fíčer o sestrách Vášáryových, či dramatické pásmo Sestry Brontëové. Sú vzťahy týchto literárnych aj naozajstných súrodencov podobné tým vaším? Započúvajte sa, porovnajte. Prajeme vám príjemný týždeň.

Minulý týždeň sme sa v Čítaní na pokračovanie stretávali s dvoma bratmi, tento týždeň to budú dve sestry z románu Jane Austenovej Rozum a cit. Život anglickej vidieckej aristokracie v 19. storočí bol len zdanlivo idylický a nehybný. Ukrýval v sebe spodné prúdy ľudských vášní a potrieb, v ktorých prevládala najmä túžba po hmotnej istote a po láske. Ani sestry Elinor a Marianna neboli výnimkou. Staršia Elinor svojou rozvážnosťou a racionalitou predstavuje protiklad svojej spontánnej a živelnej sestry. Obe mladé ženy podstúpia rad osudových skúšok, aby pochopili, že musia v sebe rozvinúť aj tú druhú, potlačovanú stránku svojej osobnosti. Čítanie na pokračovanie má tento týždeň štyri časti. V réžii Táne Tadlánkovej účinkuje Helena Geregová.

Z rozhlasových hier do vysielania v pondelok vstupuje Hrbatý klobúčik Jána Johanidesa. Spolu s hlavnými protagonistami príbehu – Vierou Topinkovou a Vladom Müllerom, sa vám možno podarí objaviť vo vlastných spomienkach okrem toho smutného a zlého aj veľa pravdy a lásky. Hra vyšla knižne prvýkrát v roku 1965 ako voľný dialóg brata a sestry v Johanidesovej zbierke Podstata kameňolomu. Režíroval Svetozár Sprušanský.

Vo štvrtok do vysielania vstúpi pôvodná monodráma Jany Bodnárovej Môj stratený brat. Monodráma je súčasťou triptychu autorov Jany Bodnárovej, Eleny Antalovej a Petra Gregora, ktoré vo svojej voľnej nadväznosti tvoria tri pokračovania jedného príbehu, vyrozprávané nezávisle na sebe ich aktérmi: dcérou, matkou a synom. Každá postava tu rozohráva svoju osobnú tragédiu zo svojho vlastného subjektívneho stanoviska. My si vypočujeme stanovisko dcéry. V réžii Jara Riháka číta Jana Hubinská.

Od štvrtka si budete môcť vypočuť aj humornú scénku Vlada Goffu Pokrvní bratia. Bola súčasťou populárnych Variácií na tému Príbuzní z roku 1985. Účinkujú Pavol Mikulík a Ivan Krajíček. Réžia Olívia Binderová.

Jednými z najznámejších súrodeneckých postáv sú Čechovove Tri sestry. Adaptáciu hry si na Litere budete môcť vypočuť od piatku. Pre rozhlas ju pripravil Vladimír Rusko. V hlavných úlohách budete počuť Zdenu Gruberovú, Idu Rapaičovú a Vieru Horváthovú-Richterovú.

Súrodenci budú aj témou naslesujúcich príbehov a poviedok. Od stredy vám Ondrej Sliacky predstaví rozprávkový príbeh na motívy biblických príbehov Jozef a jeho bratia. Jozef bol jedenástym zo štrnástich Jakubových synov. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú: Július Pántik, Ľubo Roman, Michal Gučík, Alfréd Swan, Peter Rúfus, Ľudmila Mandžárová, Miroslav Trnavský a Viktor Blaho.

Popredný predstaviteľ ruskej romantickej literatúry Alexander Grin viedol tulácky život. Bol nádenníkom, prístavným robotníkom, kresličom, pisárom, zlatokopom, rybárom či lodníkom. Skúsil v živote veľa: poznal hlad, biedu, trpkosť omylov, peklo porážok i slasť víťazstiev, a pri tom všetkom vystríhal: „Nikdy sa neľakajte omylov.“ Potreba nezvyčajnosti, ktorú Grin považoval za jednu z najsilnejších potrieb človeka popri spánku, jedle a láske, sa zreteľne črtá aj v jeho prózach s rozprávkovými príbehmi, záhadami, dobrodružstvami a psychológiou rozpoltenosti moderného človeka. Vyznačoval sa nekonečnou vierou v možnosti človeka, nazdával sa, že ľudí treba učiť snívať, priviesť ich k túžbe, logicky a poeticky dokázať jej prvoradú dôležitosť v živote každého človeka. V románe Jessie a Morgiana postavil proti sebe dve kontrastné hlavné postavy – sestry: príťažlivú a ľudsky plnohodnotnú Jessie proti temnej Morgiane, ktorej príroda odoprela pôvab a fyzickú príťažlivosť. Sestry nie sú rozdielne len na pohľad. Jessie má rada život a ľudí, Morgiana ho nenávidí a fyzická ohavnosť sa v nej snúbi so zvrhlou dušou. Napínavý príbeh vrcholí kolíziou ich vzťahov a odhalením Morgianinho zločinu, ktorá sa z chorobnej nenávisti odvážila siahnuť na život krajšej a lepšej sestry. Úryvok románu Alexandra Grina Jessie a Morgiana číta Marián Grebáč. Na Litere od stredy.

Redaktorka Jana Hevešiová od štvrtka prinesie reláciu s názvom Jü Chua: Bratia. Ukážku z knihy čínskeho spisovateľa dopĺňa rozhovor s prekladateľmi Teréziou Golasovou a Albertom Marenčinom. Na konci týždňa vstúpi do vysielanie rozprávka Márie Ďuríčkovej Ako bratia hľadali šťastie. Režíruje Oľga Janíková, číta Viera Bálinthová.

Čo sa týka esejí, pásiem a fíčrov, od pondelka vás čaká esej Ladislava Švihrana Brat bratovi katom. Autor ukazuje, že aj brat bratovi vie byť niekedy katom. V réžii Róberta Horňáka účinkujú Ivan Laca a Alfréd Swan. V utorok zas do vysielania vstupuje fíčer Ernesta Weidlera o divadelných osudoch Emílie a Magdy Vášáryových. Dozviete sa, ako sú ich cesty podobné a zároveň úplne iné. Fíčer nesie názov Ani dve cesty nie sú rovnaké. Réžia Jaroslav Rihák. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 1989.

Relácia Jozefa Šajgala je dramatickým pásmom o anglických sestrách - spisovateľkách. Sestry Brontëové nájdete vo vysielaní od stredy. V réžii Mikuláša Bugára účinkujú: Ladislav Chudík, Karol Machata, Viera Topinková, Gustáv Legéň, Darina Vašíčková a Jela Lukešová.

V Antropologickom slovníku Petra Turčíka sa budeme venovať príbuzenským vzťahom a to konkrétne tomu, prečo mužskí členovia rodiny, teda bratia, majú potrebu neustále chrániť svoje sestry, respektíve blízke príbuzné. Prečo bratia chránia svoje sestry sa vo vysielaní objaví vo štvrtok. Hosť: Mgr. Helena Tužinská, PhD.


Program rádií.

Autorka textu: Katarína Gažíková. Snímky: wikipedia, pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame