Literatúra Beat Generation

Literatúra Beat Generation

12. marca 1922 sa narodil Jack Kerouac, americký prozaik, básnik a najznámejší člen Beat Generation. Na Litere pre vás celý týždeň vysielame poéziu a prózu beatnikov. Najslávnejší román tohto hnutia, Na ceste, nájdete v tohtotýždňovom Čítaní na pokračovanie. Viac o Kerouacovi a jeho tvorbe sa dozviete v pásme Sloboda je moja sestra a v relácii Róberta Šedivého z rubriky Autor na dnes. Prečítame si aj úryvok z Ferlinghettiho románu Ona, či jeho poéziu. Taktiež vysielame aj úryvok z románu Bol som dlho preč od Kena Keseyho, ktorý sa stal predlohou pre film Prelet nad kukučím hniezdom. Samozrejme nebude chýbať ani Ginsbergovo Kvílenie a pásmo o jeho návšteve Bratislavy.

V Čítaní na pokračovanie budeme počúvať najikonickejšie dielo beatnikov, Kerouacov román Na ceste. Jack Kerouac sa na jednej svojej výprave stretol s hipsterským hrdinom Nealom Cassidym. Ten sa stal predlohou pre literárnu postavu - bezohľadného pôžitkára Deana Moriartyho. Dielo je strhujúcim a fascinujúcim prelínaním sa fikcie a autobiografických prvkov a dodnes inšpiruje čitateľov k nachádzaniu vlastnej slobodnej cesty. V réžii Mileny Lukáčovej číta Matej Landl. Od Kerouaca si budeme od stredy čítať aj poviedku Tuláci v prístave noci. V réžii Ivana Predmerského číta Ľubo Roman.

Hneď na začiatku týždňa uvedieme aj reláciu Márie Hatinovej venovanú prózam amerického spisovateľa Jacka Kerouaca. Nielen o románoch More je môj brat a Na ceste sa bude Zuzana Belková zhovárať s prekladateľom Otakarom Kořínkom a spisovateľom Petrom Holkom. Relácia má názov Sloboda je moja sestra a ukážky z prózy číta Jozef Benedik. V pondelok tiež vstupuje do vysielania pásmo Heleny Himičovej o Beat generation. V réžii Hany Makovickej účinkujú Peter Himič a Michal Hudák.

O Jackovi Kerouacovi budeme od piatku vysielať aj reláciu Róberta Šedivého z rubriky Autor na dnes. V roku 1960 sa Kerouac, už ako úspešný autor, charakterizoval takto: „Vždy som si robil podľa svojho. Som známy ako „šialený anjel a tulák“ s hlavou plnou nekonečnej nahej prózy. Ale som aj básnik. Písanie som vždy pokladal za svoju povinnosť na tejto zemi. A rovnako kázanie všeobecnej lásky, čo si hysterickí kritici pod hektickým vzduchom mojich pravdivých románov o „beatovej“ generácii vôbec nevšimli. – V skutočnosti nie som „beatnik“, ale čudný samotársky pobláznený mystik…“ V relácii s názvom Jack Kerouac účinkuje Alfréd Swan.

Lawrence Ferlinghetti je americký spisovateľ, ktorý má veľkú zásluhu ako organizátor beatnického literárneho hnutia. Do literatúry vstúpil zbierkou Obrazy zmiznutého sveta. Svoj jediný román Ona charakterizoval ako: „surreálny, poloautobiografický záznam, čierna kniha pološialeného obdobia v mojom živote z onoho nadzmyselného, nadčasového stavu, ktorým prechádza väčšina romantikov, keď si pletú telesné madony s madonami duchovnými.“  Ako vo väčšine beatnických diel, aj tu je hrdinom sám autor. Príbeh sa odohráva v rokoch, keď študoval na Sorbonne. Ďaleko od domova hľadá svoje stratené ja, zmysel svojej existencie, a hľadá ho v Nej či cez Ňu, pretože Ona je personifikáciou ženskosti. Úryvok z Ferlighettiho románu Ona bude vo vysielaní od stredy. Číta Alfréd Swan.

Rovnako od stredy si budete môcť vypočuť aj pásmo Ferlinghettiho veršov. Jeho poézia je príťažlivá práve svojou zrozumiteľnosťou, ktorá je okrem iného daná maximálnou uvoľnenosťou verša a jeho priblížením hovorovej dikcii. K arzenálu Ferlighettiho básnických prostriedkov patrí slovná hra, náhodný rým, irónia či ostrá pointa. S ostatnými beatnikmi ho síce spája kritický pohľad na stav americkej spoločnosti, odmietanie meštiactva, pokrytectva a zdôrazňovanie osobnej slobody, zároveň sa však od nich odlišuje umiernenejším spôsobom života a sociálnym aspektom svojej poézie. Pásmo Ferlinghettiho veršov nazvané Svet je úžasné miesto si vypočujete v interpretácii Jany Lieskovskej a Stana Krála. Réžia Karol Horváth.

Ďalším z radu beatnikov je spisovateľ Ken Kesey, ktorý v roku 1962 vydal román s názvom Bol som dlho preč. Kritika ho priaznivo prijala a označila ako brilantnú satiru na dehumanizačné vplyvy civilizácie. Ide o analýzu človeka a jeho úsilia o uplatnenie svojej individuality v nerovnom boji proti gigantickej mašinérii spoločnosti, ktorá sa usiluje každého jednotlivca ovládnuť a potlačiť v ňom i ten najmenší pocit ľudskej dôstojnosti. Charakteristickou kompozičnou črtou diela je výrazný symbolický podtext, personifikovaný hlavnými postavami. Rozprávačom príbehu je Náčelník Bromden. Dlhoročný pacient indiánskeho pôvodu predkladá strhujúci vývin udalostí v ústave pre duševne chorých, ktorým manipuluje Veľká Sestra, keď doň prichádza ústredná postava románu – McMurphy. Človek, čo sa rozhodol vzoprieť a poraziť ju. Oceňovanú filmovú adaptáciu románu nakrútil Miloš Forman pod názvom Prelet nad kukučím hniezdom. Úryvok z románu Kena Keseya Bol som dlho preč číta na Litere od štvrtka Alfréd Swan.

O predstaviteľoch beatnicého hnutia bude od štvrtka aj pásmo Ivany Jachymovej s názvom Beatnici. Pozornosť budeme venovať rovnomennej knihe, ktorú nám priblíži prekladateľ Marián Andričík. V réžii Petra Vilhana účinkujú Peter Cibula, Dana Košická, Ivana Jachymová.

Od piatku si vypočujete pásmo o tvorbe a živote amerického autora Richarda Brautigana, ktorý sa tiež zvykne zaradzovať k hnutiu Beat Generation. Autor relácie Daniel Hevier pásmo nazval Obloha určená na míňanie. Účinkujú: Dušan Stano, Lucia Vrablicová, Marián Geišberg, Helena Geregová, Ivan Laca a autor relácie Daniel Hevier. Réžia Jaro Rihák.

A teraz k poézii beatnikov. Najslávnejším básnikom hnutia bola Allen Ginsberg, charizmatická osobnosť, ospevovaný i zatracovaný guru mnohých rebelov. Svoju poéziu nazýval anjelským besnením. Ide o hlasný protest slobodného umelca proti otupenému masovému vedomiu Ameriky, proti násiliu, konformizmu, pokrytectvu a duchovnej prázdnote. Ginsbergova poetika je založená na bezprostrednosti výpovede, uvoľnení tradičného verša, zmyselnosti a odtabuizovaní tém i jazyka. V interpretácii Mateja Landla a Táne Kulíškovej si od utorka vypočujete pásmo poézie s názvom Kvílenie.

Od utorka si môžete vypočuť pásmo o živote Allena Ginsberga a jeho návšteve v Bratislave. Názov pásma je Allen Ginsberg v Bratislave a autorsky pripravila Ivica Ruttkayová, ktorá sa zhovára s básnikom Ivanom Štrpkom. Poéziu Allena Ginsberga recituje Marián Geišberg.

Od štvrtka budeme vysielať pásmo poézie Kennetha Rexrotha Pavučiny bytia. V réžii Martina Hvišča účinkujú Peter Sklár a Miroslava Michalková. V rovnaký deň do vysielania vstúpi aj päťminútovka rebelsky naladených veršov Gregoryho Corsa pod názvom Manželstvo. Recituje Miroslav Trnavský.

Od piatku si vypočujeme verše Philipa Lamantiu, ktorý má medzi beatnickými básnikmi osobité miesto. Kým u jeho kolegov prevažoval záujem o východné kultúry, Lamantia sa inšpiroval francúzskym surrealizmom. V jeho veršoch skutočne nájdeme typické prvky surrealistickej poézie ako asociatívnosť, potlačenie racionality, maximálne uvoľnenie fantázie, ale aj jemný erotizmus, sarkazmus, bizarnosť a striedanie motívov láskavosti a krutosti. Jeho verše pod názvom Dotýkam sa Ťa si vypočujete v interpretácii Petra Rúfusa. Réžia Karol Horváth.


Program rádií.

Text: Katarína Gažíková; snímky: pixabay.com, wikipedia.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame