Tri gaštanové kone, Kafkova Premena a Štepitov Slon v kúpeľni

Tri gaštanové kone, Kafkova Premena a Štepitov Slon v kúpeľni

Staré grécke báje a povesti či stredoveké bestiáre sú plné skutočných i fantastických zvierat, ktoré nás vábia do tajomstva. Takto vedia priťahovať kentaurovia, morské panny, šesťnohé antilopy, elfovia, vták Fénix, vtáčie a hadie ženy. Biblia zasa ponúka príbeh Noemovej archy so zachránenými zvieratami, v Jánovom Zjavení sú to štyri zvieratá s tvárou leva, býka, orla a človeka. V knihe Fantastická zoológia od J. L. Borgesa sa dozvedáme o zvláštnych zvieratách, ktoré si vymysleli L. C. Lewis, A. E. Poe či F. Kafka a použili ich vo svojom diele. Na Rádiu Litera sa pred vami tento týždeň otvorí osobitá reálna i fantastická ríša zvierat. Ožije pred vami symbol koní Margity Figuli, chrobák Franza Kafku, slon Jána Štepitu, ale aj rozprávkový posledný jednorožec, kocúr v čižmách či Podjavorinskej vrabec Čimo Čimčara a zvieratá z Ezopových a Krylovových bájok. Nebude chýbať poetika ranných vtákov a koní vo veršoch T. Tranströmera či J. Twardowského. Môžete sa tešiť na pásmo o F. Kafkovi, ale aj na fíčer o sv. Františkovi z Assisi a jeho osobitom vzťahu k zvieratám a prírode.

V Čítaní na pokračovanie sa budeme venovať knihe významnej slovenskej spisovateľky, predstaviteľky slovenského naturizmu v próze - Margite Figuli. Budeme si čítať klasické dielo slovenskej literatúry, lyrizovanú prózu Tri gaštanové kone, ktoré sa často označuje aj za rozprávku pre dospelých. Témou knihy je zápas dobra a zla. Autorka harmonicky rieši protikladnosti charakterov a života. Rozprávková harmónia je vykúpená mnohými strasťami a utrpením. V réžii Mileny Lukáčovej číta Ján Gallovič.

Čítať si budeme aj bájky. Od utorka to bude Vzdelávanie leva od Ivana Andrejeviča Krylova. Bájka hovorí o levom kráľovi a o jeho synovi, ktorému chce kráľovstvo odovzdať. V réžii Jany Strniskovej účinkuje Boris Farkaš. Kedysi dávno, v 6. storočí pred n.l. , žil v Grécku bájkar Ezop. O jeho príbehoch platí múdroslovie „za málo peňazí veľa muziky". Nepotrebuje veľa slov na to, aby odovzdal skúsenosť mnohých ľudských generácií ako vzácnu perlu. Päť jeho bájok vstúpi do vysielania v utorok. Záblesky - Ezop: Bájky režíroval Laco Kerata a číta Alfréd Swan.

Z rozhlasových hier vám od utorka ponúkneme rozprávkovú hru Zuzany Križkovej Posledný jednorožec. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Lea Haviarová, Zuzana Jurigová-Kapráliková, Tatiana Kulíšková, Michal Jánoš, Miroslav Noga, Judita Bíla, Helena Geregová, Ivan Šándor, Dagmar Sanitrová, Juraj Predmerský, Soňa Ulická a Miroslav Trnavský.

Od stredy sa budeme stretávať s tým najznámejším a najprešibanejším kocúrom, akého poznáte v hre Charlesa Perraulta Kocúr v čižmách. Zdramatizovala ju Václava Ledvinková. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Vladimír Obšil, Marián Zednikovič, Karol Machata, Ľubica Trégerová, Róbert Roth, Zuzana Kroneroá, Richard Stanke, Roman Pomajbko, Peter Bzdúch.

Mali ste už niekedy v kúpeľni slona? Že to znie absurdne? Nuž, presne to sa stane v rozhlasovej hre Jána Štepitu, dramatika, prozaika a scenáristu. Vo svojich dielach prináša svojský, veľmi priamy pohľad na ľudskú existenciu, podčiarknutý úprimným autorským záujmom o hľadanie významov ľudského vedomia. Rozhlasová hra Slon v kúpeľni vychádza z absurdnej situácie. V spoločnosti tohto zvieraťa môže napadnúť kadečo rozumné a zdravé nielen protagonistom hry, ale možno aj rozhlasovým poslucháčom. V réžii Dušana Kyzeka účinkujú Ľubo Roman, Katarína Vrzalová, Ľubica Očková, Jaroslav Vrzala, Elena Petrovická, Ivan Šándor, Valika Bojčeva, Zuzana Kapráliková, Anton Šulík.

Keď sa Gregor Samsa jedného rána prebudil z nepokojných snov, zistil, že sa v posteli premenil na akýsi ohavný hmyz. Tak sa začína jedna z najslávnejších poviedok 20. storočia. Dielo Premena je veľmi živým príbehom, v ktorom sa ukazuje sila Franza Kafku. Vypočujte si ho v podobe rozhlasovej hry, ktorá bude na Litere od piatku. V réžii Jara Riháka účinkujú Vladimír Hajdu, Zita Furková, Leopold Haverl, Táňa Radeva, František Kovár, Stano Dančiak, Jana Bittnerová a Marián Zednikovič. O Franzovi Kafkovi si od stredy pripravil Milan Richter pásmo s názvom Kruté rozkoše. Ponúkne vám nové pohľady na vari najvplyvnejšieho prozaika 20. storočia a na kafkovský svet plný tajuplnosti, absurdnosti a výnimočnosti. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Alfréd Swan, Darina Vašíčková a Jozef Šimonovič.

Od piatku pre vás máme pripravenú aj veršovanú rozprávku, ktorú si iste všetci z detstva pamätáte. Ľudmila Podjavorinská a jej Čin-čin. Účinkujú Viera Bálinthová, Mária Úradníčková, Zuzana Šimečková, Hana Kostolanská, Elena Fagulová, Peter Mikulík.

Z pásiem a fíčrov vám od pondelka ponúkneme reláciu Ars litera autorky Tatiany Kusej s názvom František z Assisi. Sv. František z Assisi ako prvý v histórii kresťanstva urobil živý betlehem aj s oslíkom a inými zvieratkami a založil túto tradíciu. Hosťami relácie sú Michal Slivka a Peter Cibira.

Vo štvrtok do vysielania vstúpi pásmo Silvie Kaščákovej o Janovi Twardowskom. Twardrovski bol poľský poet a katolícky kňaz. Písal krátke, jednoduché básne. Pásmo má názov Nič Pásmo o poézii J. Twardowského. V réžii Laca Keratu účinkujú Zuzana Kyzeková, Michaela Kapráliková, Štefan Martinovič.

Verše Patricje Kylyvny vo vysielaní Rádia Litera nájdete už od začiatku týždňa. Kôň so zelenou hlavou z vinylu režíroval Laco Kerata a predniesla Helena Geregová. Verše Tomasa Tranströmera Ranné vtáky vysielame od štvrtka. V réžii Martina Hvišča účinkuje Ján Gallovič.


Program rádií

Snímky: pixabay.com, wikipedia.org

Text: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame