Literárny zemepis III – Literárne prechádzky po ruskej krajine

Literárny zemepis III – Literárne prechádzky po ruskej krajine

Do túlavých literárnych topánok naskočíme aj tento týždeň. Zašpiníme si ich a odskúšame ich zázračnosť v inej krajine a literatúre ako minulý týždeň. Dnes nás čaká Rusko. Naše kroky zastanú pri počúvaní Tolstého Kreutzerovej sonáty a pre tých vytrvalejších je tu Gogoľov Revízor a jeho najnovšie rozhlasové spracovanie z roku 2017. Nebude chýbať Dostojevského Krotká, pásmo o Lermontovovi, Jeseninovi a Achmatovovej. Budeme si čítať z poézie Osipa Mandeľštama a Michaila Jurieviča Lermontova. S Petrom Turčíkom a Robertom Kotianom sa zamyslíme nad ruským fenoménom Stalin a jeho cestou od seminaristu po diktátora. Pre milovníkov rozprávkových rozhlasových hier máme vo vysielaní Tolstého Zlatý kľúčik.

Kreutzerova sonáta, populárna novela Leva Nikolajeviča Tolstého je u nás z celého jeho diela najvydávanejšia. Tolstoj v nej siaha po vážnej téme - muž, ktorý zo žiarlivosti spáchal vraždu, rozpráva svoj príbeh náhodnému spolucestujúcemu vo vlaku. Táto próza so silným dramatickým akcentom veľa hovorí nielen o osobnej rozprávačovej dráme, ale aj o stave vtedajšej spoločnosti. Na Litere ju vysielame ako Čítanie na pokračovanie. V réžii Jany Strniskovej účinkuje Alfréd Swan.

Hneď v pondelok sa budete môcť započúvať do najnovšieho rozhlasového spracovania hry Nikolaja Vasilieviča Gogoľa Revízor. . Do malého ruského mesta príde mladý úradník Ivan Chvastakov. Mestskému kapitánovi v tej dobe oznámia, že má do mestečka zavítať revízor z Hlavného mesta. Preto všetci začnú za revízora považovať práve Chvastakova. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Dano Heriban, Richard Stanke, Helena Geregová, Dominika Žiaranová, Miroslav Trnavský, Peter Marcin, Martin Kaprálik, Pavol Topoľský, Ivan Šándor, Ondrej Kaprálik, Ladislav Konrád. Od Gogoľa si od utorka vypočujeme aj adaptáciu humoristickej poviedky s názvom Nos. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Boris Farkaš a Karol Machata. Život tohto ruského autora vám priblíži dramatické pásmo Jozefa Šajgala z cyklu Podobizne. Pásmo má názov Nikolaj Vasilievič Gogoľ a vo vysielaní sa objaví v utorok. V réžii Štefana Mandžára účinkujú: Emil Horváth, František Kovár, Vladimír Durdík, Jozef Šándor, Slávo Drozd, Darina Vašíčková a Vladimír Minarovič.

V strede týždňa do vysielania vstúpi rozhlasová hra Fiodora Michaloviča Dostojevského Krotká. V réžii Petra Jezného účinkujú Boris Farkaš, Helena Geregová, Katarína Vrzalová, Jozef Vajda, Nataša Kulíšková, Gustáv Legéň, Ivan Laca, Jozef Šimonovič, Ján Valentík, Darina Vašíčková, Soňa Ulická a Erika Bauerová.

Ak si občas radi vypočujete aj rozprávku, na svoje si prídete od štvrtka. Rozprávková hra Alexeja Nikolajeviča Tolstého a Kvety Slobodníkovej má názov Zlatý kľúčik. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Peter Rúfus, Ivan Šándor, Miroslav Trnavský, Boris Farkaš, Tomáš Hallon, Jozef Bujdák.

Tento týždeň nás čakajú tri pásma z cyklu Autor na dnes. Od pondelka relácia Michail Lermontov Matúša Marcinčina. V réžii Júlie Rázusovej účinkujú Henrieta Kecerová a Tomáš Mischura. Od stredy Anna Achmatovová Gabriely Rakúsovej. V réžii Hany Makovickej účinkujú Adriana Ballová a Juraj Zetyák. A od piatku Sergej Jesenin Ivany Kupkovej. V réžii Petra Vilhana účinkujú Ivan Krúpa a Tatiana Poláková.

Od štvrtka sa budete môcť započúvať do relácie Andrei Eliášovej Z duše - F. M. Dostojevskij. Číta autorka. A v rovnaký deň do vysielania vstúpi aj esej Osipa Mandeľštma Esej na dnes. V réžii Lucie Tarbajovskej účinkuje Jozef Stražan.

V tieni hlavných aktérov ruskej boľševickej revolúcie v roku 1917 rastie moc zdržanlivého a mlčanlivého muža z gruzínskych hôr. Je to Josif Vissarionovič Džugašvili, ktorý sa nechá oslovovať Stalin, čiže „muž z ocele". Po smrti Lenina zvíťazil v súboji o nástupníctvo na čele sovietskeho Ruska. V rozhlasovej historickej revue Dejiny.sk budeme od piatku diskutovať o fenoméne Josif Stalin, teda ako sa zo študenta pravoslávnej teológie stal najkrvavejší diktátor v moderných dejinách ľudstva. Program Petra Turčíka a Roberta Kotiana má názov Fenomén Stalin, od seminaristu po diktátora. Hostia Samuel Abrahám a Juraj Marušiak.

Pre milovníkov veršov vysielame od utorka Lermontovove Kaukazské motívy. V réžii Vladimíra Ruska účinkuje Karol Machata. A od piatku verše Osipa Mandeľštama Kto našiel podkovu. V réžii Vladimíra Ruska účinkuje Karol Machata. Preklad Ján Kvapil.


Program rádií

Text: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková; foto: pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame