Literárny zemepis IV - Literárni „patróni“ bratislavských ulíc – 1. časť

Literárny zemepis IV - Literárni „patróni“ bratislavských ulíc – 1. časť

Tento týždeň sa budeme v našom už štvrtom Literárnom zemepise prechádzať Bratislavou, jej minulosťou i súčasnosťou. Začneme Štefánikovou ulicou a pripomenieme si jej „patróna“ – Milana Rastislava Štefánika, konkrétne v piatich častiach z cyklu Slovenské rody pod názvom Štefánikovci. Navštívime Michalskú vežu, ale aj Medickú záhradu a bude nás zaujímať aj ich minulosť. Rozpovieme vám dávnu povesť o bratislavskej Železnej studienke, bratislavskom čertovi, Bukanovej dcére, ale aj čiernej panej na Michalskej veži. V rozhlasovej hre Milujte kráľovnú sa prenesieme do čias Márie Terézie, ktorá bola v Prešporku korunovaná a je neodmysliteľnou súčasťou bratislavských dejín. Bratislavu nám svojimi očami predstaví aj Július Satinský – chlapec z bratislavskej Dunajskej ulice. Čo-to sa dozviete o Bratislavskom hrade, ale aj o histórii drožiek, taxíkov i električiek v Bratislave. Môžete sa tešiť aj na Rázusovho študujúceho Maroška a rozprávkový príbeh o Mackovi Uškovi v čítaní Jozefa Kronera. Spomeňte si takto s Rádiom Litera na bratislavské Rázusovo nábrežie a bratislavskú ulicu Jozefa Kronera.

Čítaním na pokračovanie nás bude sprevádzať pôvodný päťdielny seriál z cyklu Slovenské rody Štefánikovci. Autorsky pripravil Jozef Repko. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Tomáš Vravník, Emanuel Hason, Michal Jánoš, Ivana Kuxová, Marek Majeský, Eva Matejková, Roman Matisko, Štefan Richtárek.

Od začiatku týždňa vás čaká rozhlasová hra Antona Hykischa Milujte kráľovnú o Márii Terézii. Stretneje ju v dvoch podobách - ako energickú mladú dámu, ktorej vášňou je politika, tance, hudba a ako päťdesiatničku, ktorá už stratila pôvaby mladosti a nadobudla chorobnú záľubu večného smútku za manželom. V réžii Martina Kákoša účinkujú Kveta Stražanová, Alena Ďuránová, Miroslav Kolbašský, Michal Šoltész, Jitka Krišková, Adriana Ballová, Henrieta Kecerová, Peter Himič, Boris Srník, Peter Cibula, Tatiana Poláková, Ivana Feníková, Andrej Palko, Peter Čižmár, Igor Makovický a Peter Lejko.

Od štvrtka sa môžete tešiť na dielo významného slovenského básnika, prozaika, esejistu, dramatika, publicistu, klasika medzivojnovej literatúry, politika a evanjelického kňaza. Reč je o Martinovi Rázusovi, od ktorého vysielame rozhlasovú hru Maroško študuje. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú Vladimír Minarovič, Alfréd Swan, Jozef Vajda, Vladimír Durdík, Ján Kroner, Michal Suchánek, Mária Schlosserová, Nataša Kulíšková, Miroslav Noga, Zoro Laurinc, Vladimír Obšil, František Kovár a ďalší.

Tento týždeň bude bohatý na povesti. Od utorka, stredy a štvrtku vysielame tri Bratislavské povesti od Márie Ďuríčkovej. Rozmýšľali ste niekedy o tom, čo robili ľudia po večeroch v čase, keď nemali v domácnostiach elektrický prúd? Určite sa nenudili, pretože také slovo asi ani nepoznali. Keď skončili všetku dennú prácu, zapálili si sviečku a rozprávali príbehy. Od utorka si vypočujte Bukanovu dcéru, od stredy Povesť o čiernej panej na Michalskej veži a od štvrtku povesť s názvom Bratislavský čert. Jeden taký naozajstný, s chvostom a kopýtkom, pobýval kedysi v Bratislave. Vyskočil rovno z rozprávok, poprechádzal sa pod Šlosgrundom a skončil v bratislavských povestiach. Tak si na neho dávajte čertovský pozor! Povesti režírovala Milena Lukáčová a účinkujú v nich Peter Rúfus a Helena Geregová.

Od piatku sa zasa vyberieme na Železnú studienku. Tak sa totiž volá povesť Rozálie Vlaskovej z cyklu Bola raz jedna povesť. V réžii Ľuboša Machaja účinkujú Zuzana Jurigová-Kapráliková, Ladislav Kerata, Alfréd Swan, Martin Kaprálik.

A máme niečo aj pre milovníkov rozprávok. Od štvrtku a piatku do nášho vysielania zavíta veľmi slávna rozprávková postavička. Volá sa Macko Uško a svoje príhody vám rozpovie ústami Jozefa Kronera. Macka Uška napísal Czeslaw Janczarski a pre rozhlas ich režijne naštudovala Zuzana Antošková.

Kto by už len mal spomínať na nedávnu históriu nášho hlavného mesta, ak nie ktosi, kto sa v ňom narodil a prežil detstvo? A kto by už len mohol spomínať sugestívnejšie, vtipnejšie a hrdšie, s prebleskami fantázie a tolerantným nadhľadom ako Július Satinský? Pri knihe zostavenej z jeho denníkov s názvom Polstoročie s Bratislavou budete na našu dunajskú krásavicu hrdí. Vo vysielaní od utorka. V réžii Viery Strniskovej účinkuje Richard Stanke.

V Historickom kalendári vás od pondelka autorka Janka Bleyová pozýva počúvať reláciu s názvom História mestskej hromadnej dopravy v Bratislave. Dozviete sa napríklad, kedy do hlavného mesta prišiel prvý taxík, budeme sa rozprávať aj o fiakroch a drožkách a možno vás prekvapí, kde na Slovensku boli trolejbusy prv než v Bratislave. Hosťom relácie je Ladislav Szojka.

V relácii Aleny Čisárikovej z cyklu Solárium sa budeme od utorka rozprávať o najznámejšej veži v Bratislave. Podľa nej sa volá aj relácia: Michalská veža. V réžii Róberta Horňáka účinkujú Soňa Ulická, Ivan Laca, Darina Vašíčková, Peter Sklár, Beáta Dreissigová, Ľuboš Jariabka. Naše Prechádzky po Bratislave budú pokračovať do Medickej záhrady, ktorá bola na konci 18. storočia vyhľadávaným miestom šľachty. Program autorsky pripravila Eva Chudinová, účinkuje Zora Dagmar Kločková. A samozrejme si spomenieme aj na výraznú slovenskú osobnosť - Ľudovíta Štúra. V Rubikone Ivice Ruttkayovej s názvom Narodený pred 200 rokmi, súčasné interpretácie osobnosti a diela Ľudovíta Štúra na Litere od stredy. Účinkujú Jozef Čertík, Dana Podracká, Ivan Štúr, Juliana Beňová, Pavol Komora, Svetozár Krno.

Nezabudli sme ani na jednu z najvýraznejších siluet Bratislavy - Bratislavský hrad. Situovaný na južnom výbežku malých Karpát, pri križovatke diaľkových európskych ciest dávnej minulosti, ale i dneška, je hlavnou dominantou mesta. Prvú časť dvojdielneho programu Petra Turčíka a Petra Marákyho nájdete na Litere od piatku.

Program rádií

Text: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame