Víťazi ceny Anasoft litera - 1. časť

Víťazi ceny Anasoft litera - 1. časť

Anasoft litera je najlepšie ohodnotená a najprestížnejšia slovenská literárna cena za pôvodnú  prózu vydanú v uplynulom roku. Ocenenie vzniklo v roku 2006 a doteraz ho získal Marek Vadas, Milan Zelinka, Alta Vášová, Stanislav Rakús, Monika Kompaníková, Balla, Víťo Staviarsky, dvakrát Pavel Vilikovský, Veronika Šikulová a naposledy Peter Macsovszky.  Minulý týždeň sa skončil Anasoft litera fest, kde sa predstavili knihy tohtoročných finalistov a 10. mája sa bude konať Noc literatúry, kde sa bude čítať aj z minuloročnej víťaznej knihy.  Práve toto obdobie sme sa rozhodli v Rádiu Litera využiť na to, aby sme vám priblížili všetkých doterajších víťazov ceny Anasoft litera a ich ocenené diela. Tento týždeň na vás čaká prvých päť z nich.

Od pondelka si predstavíme víťaza ceny Anasoft litera z roku 2010 – Stanislava Rakúsa. Prozaik a literárny vedec vstupoval do literatúry nenápadne. V literárnych časopisoch sporadicky publikoval niektoré zo svojich poviedok, ktoré okamžite zaujali čitateľov i odborníkov, okrem iného dvoma základnými faktami: nastolenými problémami a vysoko umeleckým ozvláštneným spôsobom ich transformovania do literárnej podoby. Vypočujete si úryvok z jeho víťaznej knihy Telegram. V réžii Laca Keratu číta Igor Krempaský. Nasledovať bude pásmo Róberta Šedivého z cyklu Ľudia, udalosti, fakty, v ktorom si vypočujete rozhovor so Stanislavom Rakúsom o literárnej tvorbe, kritike, publicistike a knižných stretnutiach. Záver programového bloku bude patriť stereodramatizácii Rakúsovej poviedky Nôtik. V hlavných úlohách sa prestavia Vladimír Kostovič a Július Pántik.

Od utorka prinesieme dvojnásobného víťaza ceny Anasoft litera (2006, 2014) – Pavla Vilikovského. V jednom z jeho víťazných diel Čarovný papagáj a iné gýče dokazuje, že je majstrom krátkej prózy a s nenapodobiteľným šarmom vykresľuje situácie a postavy, ktoré pôsobia vážne i groteskne. V našom programe si vypočujete pásmo Valéra Mikulu o tejto knihe nazvané Všetko, čo viem o Vilikovskom a dramatizáciu rovnomennej poviedky z tejto zbierky, Pán spomienok, ktorá je príbehom o znovunájdení otca. Jeho predstava lásky v druhom ocenenom diele Prvá a posledná láska nezodpovedá celkom predstave, ktorá sa nám pri tomto slove zvyčajne vybaví. A predsa je láska ústrednou témou knihy, láska utajená, nepriznaná a často neopätovaná, láska, o ktorú hrdinovia napriek všetkým svojim neúspechom a zlyhaniam neprestávajú bojovať. Je to láska k životu – k svojmu vlastnému i k životu ostatných, bez ktorých by ten náš nemal zmysel. Úryvok z novely Na ľavom brehu pamäti z knihy Prvá a posledná láska vám prečíta Peter Rúfus. VIlikovský je laureátom viacerých cien. My vám ponúkneme jeho prejav, ktorý predniesol pri preberaní ceny Dominika Tatarku v roku 1996. Svoju reč nazval Tvorba duchom. Číta Milo Kráľ.

Od stredy si predstavíme víťazku ceny Anasoft litera z roku 2009 – Altu Vášovú. Slovenská spisovateľka, dramaturgička a scenáristka sa narodila na Ukrajine, vyštudovala matematiku a fyziku, a spočiatku pôsobila ako učiteľka. Vo víťaznom diele Ostrovy nepamäti zvláštnym spôsobom načiera do vlastnej autobiografie a podáva originálny obraz autentickej spisovateľskej aktivity. Ponúkneme vám úryvok z tohto netradičného a inšpiratívneho románu v podaní Beáty Drotárovej, ale aj pásmo Patrika Orieška z cyklu Próza na prelome tisícročí venované ocenenému dielu. Ingrid Timková prečíta ukážku aj z Vášovej knihy Natesno a posledná pätnásťminútovka programového bloku bude patriť jej poviedke Sestričky zo zbierky poviedok Osudia. Číta Helena Geregová.

Štvrtok so sebou prinesie víťaza ceny Anasoft Litera z roku 2008 – Milana Zelinku.  Jeho ocenená kniha Teta Anula je uzavretým príbehom komunity zo západného Slovenska. Je mozaikou anekdotických rozprávaní spojenou mikrosvetom vtipných svojráznych postáv. Okrem úryvku z knihy v podaní Jozefa Úradníka sme si pre vás pripravili aj pásmo z cyklu Súčasná slovenská próza, ktoré sa venuje analýze tohto diela. Budete si môcť vypočuť aj rozhlasovú poviedku Milana Zelinku Do smrti dožiješ, v ktorej autor venoval pozornosť  ľuďom z periférie spoločnosti, ale aj zložitým rodinným vzťahom. Účinkujú Stanislav Dančiak, Marián Geišberg, Ľubo Roman a ďalší. V závere programového bloku sa môžete tešiť na Zelinkov fejtón Koniec ovadov v podaní Tomáša Mischuru a jeho verše s názvom Idem volať do vŕby, ktoré recituje Ivan Laca.

Od piatka v našom vysielaní predstavíme víťaza ceny Anasoft Litera z roku 2007 – Marka Vadasa. Autor patrí k mladšej generácii slovenských prozaikov. Debutoval v roku 1994 a odvtedy už vydal viacero kníh, väčšinou obsahujúcich krátke prózy. Autora očarila rovníková Afrika natoľko, že po viacerých výpravách vydal zbierku 31 poviedok Liečiteľ, inšpirovanú šamanmi a duchmi pralesa, ktorá sa zároveň stala jeho víťazným dielom. Jednoduchým spôsobom v nej rozpráva príbehy na rozhraní života a smrti akoby z pohľadu afrických kultúr, predovšetkým z Kamerunu a Gabonu. Poviedky Som chlapec z knihy, Budem sa pozerať a Smrť na oslave z knihy Liečiteľ vám prečíta Miloslav Kráľ. Ocenenej zbierke sa bude venovať aj Egon Tomajko v relácii Pozor čerstvo prečítané! S autorom sa pozhovára o jeho tvorbe, o inšpirácii a literárnej ceste. Vo vysielaní nájdete aj montáž z debutovej knihy Marka Vadasa Malý román, účinkujú Ladislav Kerata a Miroslav Trnavský. Na záver bloku vám ponúkneme krátku prozaickú miniatúru nazvanú Správa o čistej podlahe v interpretácii Michala Kentoša.    

Budúci týždeň si priblížime zvyšných päť víťazov ceny Anasoft litera – Ballu, Moniku Kompaníkovú, Víťa Staviarskeho, Veroniku Šikulovú a Petra Macsovszkého. Prajeme vám príjemné počúvanie toho najlepšieho, čo na poli slovenskej literatúry máme!


Autor článku: Martin Šenc; foto: Anasoft litera, SITA, TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame