Príbehy z ostrovov, 1. časť

Príbehy z ostrovov, 1. časť

Milí poslucháči, tento týždeň oslávime Deň detí a aj začiatok posledného školského mesiaca. Pomaly začíname rozmýšľať ako budeme tráviť leto. Na Litere sme si pre vás pripravili "Príbehy z ostrovov". V Čítaní na pokračovanie vysielame Ostrov pokladov, ktorý poteší mladších i starších poslucháčov. V programe nájdete aj dvojdielnu životopisnú hru o Karolovi Jettingovi, menej známe dielo Ernesta Hemingwaya Ostrovy v prúde a v Listoch z Polynézie si zasa môžete vypočuť myšlienky impresionistu Paula Gaugina. Ponúkneme vám aj stereočítanie z románu Hervého Bazina Šťastní z Ostrova Skazy, či poviedku argentínčana Cortázara Modla z Kykladských ostrovov. V satirickej poviedke Olivera Bakoša sa spolu s hlavným hrdinom stratíme na Korfu a v Grécku ostaneme aj s fíčerom Gabriely Horečnej o lesbickej láske s názvom Ostrovanky.


V Čítaní na pokračovanie pre vás vysielame populárnu knihu Roberta Louisa Stevensona Ostrov pokladov. Ktorý chlapec by nezatúžil prežiť s mladým hrdinom Jimom Hawkinsom dobrodružnú výpravu a plaviť sa s ním na plachetnici Hispaniola k bájnemu Ostrovu pokladov! Tam pred smrťou zakopal nazbíjané bohatstvo najobávanejší pirát všetkých čias – kapitán Flint. Miesto s pokladom je zaznačené na mape, ktorú nebojácny Jim náhodou vezme z truhlice po morskom vlkovi Billovi… Preslávený pirátsky príbeh číta Jozef Šimonovič. Réžia Viktor Lukáč.

Mať svoj ostrov, to je názov pôvodnej rozhlasovej hry Jozefa Boba o zjavnej i vnútornej dráme Martina Kukučína. Príbeh starnúceho muža, postaveného do osudovej voľby medzi dvoma príťažlivými ženami, láskou k domovu a „dobrovoľným“ vyhnanstvom. Vysielame hneď od začiatku týždňa.

V stredu do vysielania vstupuje prvá časť životopisnej rozhlasovej hry Ľuboša Machaja o Karolovi Jettingovi s názvom Kráľovský kuriér otrokom. Jetting sa v nej plaví na anglickej lodi a zažije príjemný pobyt u Indis Beha, vládcu krajiny Raš Kašrun. Udalosti však nadobudnú nečakaný zvrat, Karol Jetting sa stáva otrokom. O jeho ďalšom osude sa následne dozviete v druhej pokračovania príbehu, ktoré vstúpi do vysielania vo štvrtok a má názov S čiernym orlom na ostrov smrti. V réžii Petra Jezného účinkujú Ivo Gogál, František Kovár, Vladimír Obšil, Leopold Haverl, Anna Gavorková, Juraj Predmeský, Karol Machata, Michal Dočolomanský, Oldo Zemánek a ďalší.

Od utorka uvedie Rádio Litera stereočítanie z románu francúzskeho spisovateľa Hervého Bazina Šťastní z Ostrova Skazy. Dielo sa istým spôsobom opiera o skutočnosť, no pri vykresľovaní postáv a samotnej zápletky príbehu autor využil vlastnú fantáziu. Sleduje osudy ľudí z malého ostrova uprostred oceánu, ktorí sa následkom hrozivého zemetrasenia musia presídliť do „materskej“, ale pre nich neznámej krajiny – Anglicka. Konfrontuje dva svety a dva životné postoje: 20. storočie versus dejiny, pohodlie versus osobná sloboda a individualita. Čomu dajú prednosť obyvatelia ostrova? V réžii Viery Weidlerovej účinkovali: Leopold Haverl, Karol Machata, Soňa Ulická, Jozef Šimonovič, Ivan Laca, Helena  Geregová, Peter Bzdúch, Eva Matejková, Dušan  Tarageľ, Dušan Kaprálik, Vladimír Minarovič, Darina  Vašíčková, Miroslav Trnavský a ďalší.

Väčšinu diel Ernesta Hemingwaya netreba čitateľom bližšie predstavovať. Neplatí to však o románe Ostrovy v prúde, ktorého rukopis sa našiel až po autorovej smrti. Kniha rozdelená do troch častí opisuje život maliara Thomasa Hudsona. Spočiatku, v polovici tridsiatych rokov, sa nachádza na ostrove Bimini ležiacom v Golfskom prúde. V ďalšej časti sa príbeh odohráva o niekoľko rokov neskôr počas vojny na Kube. Hudson sa zúčastňuje na tajných akciách v boji proti nemeckým ponorkám. Dejiskom tretej časti románu je paluba Hudsonovho člna, na ktorom pátra po stroskotancoch z potopenej nemeckej ponorky. Neúnavné prenasledovanie sa skončí nemilosrdným bojom v lagúnach, kde sa hrdina smrteľne zraní. Úryvok z románu Ostrovy v prúde číta od stredy Marián Grebáč.

Vo vysielaní nájdete od štvrtka aj známu poviedku argentínskeho spisovateľa Julia Cortázara Modla z Kykladských ostrovov. V réžii Viliama Sýkoru číta Miroslav Trnavský. Ďalšia poviedka bude od Olivera Bakoša. “Múdrejší ľudia jednoducho prečkajú leto v práci. Oddýchnu si v nej i popri nej viac, a oproti ostatným získajú obrovskú strategickú výhodu: ešte stále dovolenku majú.” Radí nám autor satirickej poviedky Stratený na Korfu. A radí nám dobre, lebo by sa nám mohlo stať to, čo sa stalo hrdinovi jeho úsmevnej prózy: stratil sa na gréckom ostrove  Korfu. A ako sa to všetko stalo? Od piatku vám to rozpovie Tomáš Maštalír.

Od utorka pre vás máme pripravené aj myšlienky a postrehy maliara Paula Gaugina, ktoré vznikli počas jeho pobytu na Markézskych ostrovoch. Známy impresionista prechovával veľký obdiv nielen k oceánskemu výtvarnému umeniu, ale aj k spôsobu života domorodých obyvateľov. Svedčia o tom jeho Listy z Polynézie, ktoré posielal do Paríža začiatkom roka 1903. Číta Ľubomír Holčík.

Na ostrove žila aj legendárna poetka Sapfó. Ona a jej družky obývali ostrov Lesbos. Ostrovankami sa vo vzťahu k svojmu okoliu nezriedka stávajú aj dnešné homosexuálne orientované ženy. Pobudnúť na ich ostrove vás v nasledujúcich minútach pozývajú tiež výlučne ženy: redaktorka Iveta Bognárová, interpretka Helena Geregová a autorka relácie Gabriela Horečná. Jej fíčer o lesbickej láske, ktorý si teraz vypočujete, má názov Ostrovanky.

Pod názvom Ostrovnosť na dve doby uvedieme od utorka prvú a od piatku druhú časť poézia súčasných portugalských básnikov žijúcich na Azorských ostrovoch. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Dáša Rúfusová a Vladimír Minarovič.


Program rádií

Program dramaturgicky pripravil Martin Šenc
Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová

Text: Katarína Gažíková, snímky: wikipedia.org, pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame