Príbehy z ostrovov, 2. časť

Príbehy z ostrovov, 2. časť

V druhej časti Príbehov z ostrovov dočítame román Roberta Louisa Stevensona Ostrov pokladov, spolu s Julesom Vernom sa vyberieme na Tajomný ostrov, ktorý vám prinášame ako štvordielnu rozhlasovú hru. Čítať si budeme aj z románu Roberta Merle Ostrov a pár minút strávime aj na dánskom ostrove Fanø. Čaká vás literárne putovanie Po ostrovoch karibského mora a básne Ezru Pounda, Naty Hosťoveckej, či sučasných portugalských básnikov.


Tento týždeň si v Čítaní na pokračovanie dočítame román Roberta Louisa Stevensona Ostrov pokladov. Dobrodružstvá Jima Hawkinsona číta Jozef Šimonovič. Réžia Viktor Lukáč.


Od pondelka sa môžete započúvať do rozhlasovej hry podľa dobrodružného románu Julesa Verna Tajomný ostrov. Hra má štyri časti, prvá sa nazýva Stroskotanci vzduchu. Druhá časť vstúpi do vysielania v utorok a má názov Opustení. Tretiu časť nájdete od štvrtka vo vysielaní pod názvom Tajomstvo ostrova I. a štvrtú od piatku pod názvom Tajomstvo ostrova II. Účinkujú Karol Machata, Jozef Šándor, Ctibor Filčík, Daniel Michaelli, Karol Strážnický a Karol Polák. Scénická hudba Jaromír Dlouhý.  Technická spolupráca Imrich Meszároš, Jozef Šramko a Pavol Feigler. V roku 1957 režijne naštudoval Jozef Dánai.

Francúzsky spisovateľ, dramatik a prekladateľ Robert Merle sa narodil v Alžírsku ako syn dôstojníka. V roku 1918 sa rodina presťahovala do Paríža, kde vyštudoval filozofiu a literárne vedy. V knihe Ostrov sa autor inšpiroval skutočnou historickou udalosťou – vzburou na lodi Bounty – a vytvoril tak hravý dobrodružný román, v ktorom hľadá odpoveď na otázku, či je človek od prírody dobrý alebo zlý. Posádka britskej lode plávajúcej smerom k Polynézii sa po vzbure doplaví na ostrov Tahiti. Keďže nechce padnúť do rúk zákona a radšej sa vyhnúť  trestu smrti, vydáva sa spolu s niekoľkými Tahiťanmi a Tahiťankami opäť na more so zámerom nájsť opustený ostrov a na ňom dožiť až do smrti. Taký ostrov nájdu, ale už na začiatku ich spoločného života sa objavia problémy. Úryvok z románu Roberta Merleho Ostrov číta na Litere od utorka Alfréd Swan.

Od stredy budeme tráviť pár minút aj v Dánsku. Môžete si vypočuť krátke rozprávanie Márie Sarkovej Odinakiaľ... z dánskeho ostrova Fanø. Číta Silvia Donová. Od piatku vám zasa ponúkneme poviedku Williama Sambrota Ostrov strachu.

Aj v našich pásmach sa budeme venovať ostrovnej problematike. Od stredy je pre vás pripravené umelecko-dokumentárne rozprávanie o slávnom ruskom cestovateľovi a etnografovi Mikluchovi Maklajovi. Autor pásma Štefan Šmihla ho nazval Tamo Boro – Na ostrove divochov.


Od štvrtka vás pozývame počúvať reláciu Spisovateľ na cestách, literárne putovanie Milana Janotu Po ostrovoch karibského mora. Milan Janota prežil ako rozhlasový redaktor a diplomat na Kube a ostrovoch v Karibskom mori prakticky celú vojnu. Mal možnosť dôverne sa zoznámiť so životom miestneho černošského obyvateľstva, s jeho radosťami i strasťami. Vo svojich farbistých reportážach sa stavia na stranu vykorisťovaných, zotročených a biednych, cítiť v nich však aj zjavnú protirečivosť, keď nekriticky preberá spôsob myslenia kolonizátorov i celý imperiálny slovník. Autorsky pripravil Patrik Oriešek. Účinkujú Vladimír Minarovič a Jozef Šimonovič.


Od pondelka vás pozývame aj na stretnutie s poéziou. Literárna kompozícia Naty Hosťoveckej Ostrovy je poetkiným metaforickým snom o hľadaní lásky a porozumenia medzi ľuďmi a zároveň vyjadrením túžby, aby v živote nikto neostával iba ostrovom sám pre seba. Účinkujú Vladena Kalandrová a Jaroslav Mottl. Od stredy sme do vysielania zaradili aj poéziu Ezru Pounda Jazerný ostrov.

Od štvrtka a piatku sa vrátime k Azorským básnikom z minulého týždňa. V prvej časti Príbehov z ostrovov sme pre vás vysielali prvé dve časti, tento týždeň zakončíme časťou treťou a štvrtou. Ostrovnosť na dve doby je stretnutie s poéziou súčasných portugalských básnikov, žijúcich na Azorských ostrovoch. V réžii Viery Weidlerovej recituje Alfréd Swan.

Program pre vás tento týždeň dramaturgicky pripravil Martin Šenc. Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová

Program rádií

Text: Katarína Gažíková; snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame