Svet detí, detstva, mám a otcov

Svet detí, detstva, mám a otcov

Pripomíname si Svetový deň proti detskej práci, ale i Deň otcov

Tento týždeň si v Rádiu Litera pripomenieme Deň otcov, ale aj Svetový deň proti detskej práci. V Čítaní na pokračovanie budeme žánrovo pestrý. Nebude chýbať rozprávka, rozhlasová hra, poviedka zo súčasnosti, ale aj publicistika. Všetko však bude spájať téma detského sveta. Môžete sa tešiť na rozprávku Oscara Wilda Hviezdne dieťa, realistickú sondu Karin Lászlovej Krásny otec - krásne dieťa, rozhlasovú hru Matka a syn od fínskej autorsky E. Pennanenovej a publicistický psychologický príspevok o detskom strachu. Vrcholným výberom tohto týždňa je určite dokument Petra Gettinga Vyzlečení z ľudskej podoby, ktorý odkryje tajomstvo zachovaných listov židovských rodičov, aby zachránili svoje nevinné deti. O príbehu dvoch detí inšpirovaných skutočnosťou bude hovoriť aj pásmo o Piatej lodi Moniky Kompaníkovej. Nenechajte si ujsť ani fíčer S. Koželovej o matkách v 40-tke a Večer na tému so Z. Tkáčikovou s témou matky. O vzťahu dieťaťa k otcovi bude hovoriť čítanie Aglaje Veteranyiovej. Minidráma Jakuba Szatinskkého zasa odhalí, aké to je byť mladučkým otcom. Svet detí v konfrontácii s tým dospeláckym ožije v rozprávkovej hre Peter Pan. Ľahostajným vás iste nenechá ani pásmo o dokumente Nickyho rodina, v ktorom ide o príbeh obchodníka Nicholasa Wintona, ktorý počas 2. svetovej vojny zachránil stovky židovských detí. Čo-to sa môžete dozvedieť v eseji o detskej hre a v eseji o Dostojevského detských postavách.

Týždeň začíname rozprávkou Oscara Wilda Hviezdne dieťa, ktoré do vysielania vstupuje v pondelok. V réžii Milana Semíka účinkujú Ctibor Kováč, Zoro Laurinc, Štefan Drobný, Daniel Michaeli, Hana Kostolanská, Hana Styková, Jozef Čierny, Štefan Dobrovodský, Karol Švantner a ďalší.

Od utorka sme pre vás vybrali poviedku z knihy Únik zo samoty, ktorá pozostáva z desiatich próz. Autorka stvárňuje osudy ľudí okolo seba a presviedča nás, že niekedy možno prelomiť začarovaný kruh a opäť si nájsť svoje miesto pod slnkom. Lebo svet je plný nielen trápenia a nešťastia, ale aj lásky. Poviedku napísala Karin Lászlová a má názov Krásny otec - krásne dieťa. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Helena Geregová, Jana Hevešiová, Jana Lászlová, 2008.

V utorok tiež vstúpi do vysielania dielo švajčiarskej autorky rumunsko-maďarsko-cigánskeho pôvodu Aglaje Veteranyi. Charakteristickou črtou diela je neustále udivená detská optika, cez ktorú sa pozerá na iný jazyk a kultúru. V textoch autorky sa odráža svet „Východu" aj „Západu". Píše o svete pod kupolou cirkusového stanu, ale aj o príbuzenských a priateľských vzťahoch. Jej dielo však nie je striktne autobiografické, hoci autorka, pôvodom z Rumunska a píšuca po nemecky, mnohé z toho, čo opisuje, zažila na vlastnej koži. Poviedku Prečo sa dieťa varí v kaši režíroval Vladimír Kivader a účinkuje v ňom Marianna Mackurová.

Rozhlasovú hru z pera fínskej autorky Eily Pennanenovej Matka a syn vysielame na Litere od stredy. V réžii Juraja Rašku účinkujú Ľubo Roman a Mária Prechovská. Od štvrtka si budete môcť vypočuť rozprávkovú hru o chlapcovi, ktorý nechcel vyrásť. James Matthew Barrie a jeho Peter Pan. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú Emília Vášáryová, Zuzana Kapráliková, Martin Dánai, Eva Večerová, Peter Debnár, Slavo Záhradník, Július vašek, Nataša Kulíšková, Gustáv Legéň a Július Paluš. Minidráma Jakuba Szatinského Dieťa sa začína vysielať od piatku. V réžii Laca Keratu účinkujú Pavol Šimun, Matúš Kvietik, Ondrej Kaprálik, Ladislav Kerata a Michal Jánoš.

Tento týždeň vám ponúkneme aj fíčre. Od pondelka to bude program Petra Gettinga o listoch rodičov, ktorí chceli zachrániť svoje židovské deti. Rasová politika vojnového Slovenského štátu zasiahla aj tých najbezbrannejších, najmenších, najnevinnejších. Boli vylúčení zo spoločnosti, z domovov, zo škôl a označení za nepriateľský odpad, ktorého sa treba zbaviť. V Slovenskom národnom archíve sa nachádzajú stovky listov, ktoré napísali rodičia, aby zachránili svoje deti. Fíčer má názov Vyzlečení z ľudskej podoby. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Eva Matejková, Ľudmila Swanová, Andrea Profantová, Peter Rúfus, Ivan Vojtek a Vladimír Kobielsky.

Pri židovskej problematike ešte chvíľku pobudneme. Od štvrtka si Ivica Ruttkayová v programe z cyklu Rubikon pripravila pásmo o dokumente Nickyho rodina, filme o Sirovi Nicholasovi Wintonovi, ktorý počas 2. svetovej vojny zachránil stovky židovských detí. V pásme sa dozvieme niečo viac o jeho vzniku a posolstve. Účinkujú režisér Matej Mináč, humanitárni aktivisti Denisa Augustínová, Martin Bandžák, Wintonove deti Zuzana Marešová, Jiří Kafka a Joe Schlesinger.

Len máloktorá zodpovednosť je taká absolútna, ako zodpovednosť matky. Keď sa rozhodne priviesť dieťa na svet - preberá obavy za celý jeho život - chce ho vidieť rásť a chce vidieť rásť aj deti jeho detí. Zrelosťou ženy sa jej zodpovednosť neznižuje - naopak - uvedomuje si oveľa viac všetky riziká. Nielen riziká zdravotné, ale i riziká spojené s finančným zabezpečením detí pri ich faktickom vstupe do živote. Soňa Koželová vám vo svojom fíčri s názvom Reset predstaví ženy, ktoré našli odvahu v štyridsiatke.

Od piatku vysielame program z edície Večer na tému, ktorý autorsky pripravila Zuzana Tkáčiková a má názov Matky. Rozprávať sa budeme o mamách, ktoré sú aktívne v oblasti umenia a autorskej tvorby. Ako ovplyvnil fakt, že sa stali matkami, ich tvorivý proces? Čo sa zmenilo a čo im materstvo prinieslo? Účinkujú Zuzana Tkáčiková, Michaela Nociarová Rázusová, Ivana Šáteková.

V relácii Tatiany Kasalovej Strašidlá a obludy v detskej izbe hovorí psychologička PhDr. Dorota Kopasová o príčinách a následkoch hrôzostrašných detských snov, o význame denného režimu pre dieťa, aj o možnostiach prevencie desivých snov. Ak vás v detstve strašili zlé sny, alebo s nimi majú problém vaše deti, zapnite si nás od štvrtka.

Máme pre vás pripravenú aj esej Jána Mikuša pod názvom Hrať sa, ktorú vysielame od pondelka a od utorka bude o príbehu dvoch detí hovoriť pásmo o Piatej lodi Moniky Kompaníkovej. Autori pásma sú Mádia Danadová a Vladimír Kivader. Účinkujú Andrea Krestianová, Vladimír Kivader, Monika Kompaníková.

Posledným programom tohto týždňa je esej Moniky Kekeliakovej o Dostojevského pripútanosti k deťom. S čítaním Dostojevského má každý svoju vlastnú skúsenosť, ktorá je neopakovateľná. Niekto číta stále nanovo Idiota, iný má v obľube Zločin a trest, ďalší nedá dopustiť na novelu Netočka Nezvanovová. Exituje celý rad autorov, ktorých Dostojevskij oplyvnil umelecky a mysliteľsky. Celkovo vládne povedomie, že ide o spisovateľa, ktorý sa ľudstvu dostáva tak raz za sto rokov... Veľa sa už popísalo o Dostojevského popredných postavách, medzi ktoré patrí Myškin, Raskoľnikov či bratia Karamazovovci. Možno to nie je na prvý pohľad také zjavné, ale Dostojevského dielom takmer neviditeľne putujú detské postavy. Esej vysielame od utorka. Účinkuje Eva Reiselová.


Program pre vás dramaturgicky pripravila Monika Kekeliaková

Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová


Snímky: pixabay.com, wikipedia.org

Program rádií

Autorky: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame