Majster a Margaréta, o pokúšaní duše, ale i rozprávkových pekelníkoch

Majster a Margaréta, o pokúšaní duše, ale i rozprávkových pekelníkoch

Tento týždeň sa naladíme v Rádiu Litera na faustovskú tému zapredávania duše, výčitiek svedomia či uzatvárania zmlúv so zlom. V Čítaní na pokračovanie sa môžete tešiť na päť dramatizovaných častí z Bulgakovho diela Majster a Margaréta. Bulgakovovi bude venované od pondelka aj krátke pásmo. Rovnako aj autorovi faustovskej témy – J. W. Goethemu. Téma pokušenia a svedomia bude dominovať v rozhlasovej hre Jána Milčáka a Karola Horáka, v poviedke Margity Figuli či krátkej hre Martina Kasardu. Na tých rozprávkových čertov sa môžete tešiť v ľudovej rozprávke Čert a Káča, ale aj Slncová panna. Peter Macsovszky vás bude sprevádzať nemeckou poéziou 20. storočia so znakmi temnej tematiky, dekadencie a expresionizmu. Pásmo o M. Buonarottim bude reflektovať aj opozíciu anjelského a diabolského vo svete. Nenechajte si ujsť verše P. Bunčáka pod názvom Pokušenie a čítanie pod názvom Krvavá grófka.


Čítaním na pokračovanie nás bude celý týždeň sprevádzať román Michaila Bulgakova Majster a Margaréta. Bulgakov začal na knihe pracovať v roku 1928 a ku koncu tridsiatych rokov kvôli ťažkej poruche zraku román diktovať. Pracoval na ňom až do svojej smrti v roku 1940. V románe vystupuje kúzelník Woland - Satan v prezlečení - ktorý svojím konaním zapríčiňuje, že mnohé postavy buď zomierajú a dostávajú sa do pekla, stávajú sa jeho prisluhovačmi, alebo končia v psychiatrickej liečebni. Všetky postihnuté postavy súvisia s Majstrom, ktorý napísal román o Pontskom Pilátovi. Do Majstra je vášnivo zaľúbená jeho vydatá milenka Margaréta. Zaujímavé je aj to, že Satan v tomto románe nie je vykreslený len ako zlý, ale často sa správa ľudsky. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú: Július Pántik, Eduard Bindas, Dušan Tarageľ, Ľubo Roman, Július Paluš, Peter Rúfus, Ivan Laca a ďalší.

O autorovi tohto desivého románu si od pondelka môžete vypočuť aj pásmo Ivany Kupkovej z cyklu Autor na dnes s názvom Michail Bulgakov. Účinkujú Tatiana Poláková a Silvester Matula.

Z rozhlasových hier sme si pre vás tento týždeň pripravili od pondelka dielo Jána Milčáka Pokušenie. V réžii Petra Vilhana účinkujú Ján Kožuch, Ivan Krupa, Alena Ďuránová, Peter Machajdík, Peter Katina, Martin Švec. Od štvrtku zasa malú rozhlasovú hru Martina Kasardu Svedomie. V réžii A. Turčana účinkujú Pavol Hadač, Michal Ďuriš, Ján Kožuch, Jozef Šamaj, Dagmar Duditšová, Ján Haruštiak a ďalší.


Vo štvrtok tiež do vysielanie vstúpi rozhlasová hra Karola Horáka Nové pokúšanie Antona. Ide o súčasný príbeh, v ktorom autor na základe zložitých vzťahov medzi matkou, otcom a synom vytvára obraz destabilizovanej rodiny. V prvej rovine hry dominujú reálne vzťahy, v druhej ide o podobenstvo, ktoré sa inšpiruje dielom klasika francúzskej literatúry - Gustava Flauberta Pokušenie Svätého Antona. V réžii Ladislava Hyžu účinkujú Vladimír Obšil, Štefan Kvietik, Zita Furková, Michaela Čobejová, Viera Strnisková.


Od Margity Figuli si budeme od utorka čítať poviedku Pokušenie. Pokušenie je kniha desiatich noviel. Príbehy týchto próz tematicky vychádzajú z netradičného sociálneho a spoločenského prostredia a vo väčšine z nich dominuje téma lásky a zápasu o čistotu jej prejavu. Poetikou štýlu sa nimi Figuli zaradila do prúdu slovenskej lyrizovanej prózy. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Peter Blahút, Tatiana Hrivnáková a Jozef Vajda.


Čaká nás aj čertovská česká ľudová rozprávka Čert a Káča. Určite ju dobre poznáte, ale keby náhodou, dej hovorí príbeh o čertovi, ktorý namiesto zlého pána prinesie do pekla prostorekú dedinskú ženu Káču. Tým si spraví v pekle problémy a je donútený vrátiť ju späť na svet, kde sa ho ujme Jíra a pomôže mu nájsť tú správnu osobu. Na Litere od utorka. Účinkuje Martin Růžek.


Aj od stredy sa môžete tešiť na rozprávku, tentoraz na Slncovú pannu Patrika Palika. V réžii Petra Palika účinkujú Ján Dobrík, Viktor Horjan, Lucia Bugalová, Ivo Gogál, Kamil Kollárik, Andrej Kováč. A od piatku si budeme čítať príbeh Pavla Dvořáka Krvavá grófka. V réžii Róberta Horňáka účinkuje Vladimír Obšil.


Z pásiem pre vás od utorka vysielame reláciu Verš a hlas Júlie Pavlovej s názvom J. W. Goethe a jeho interpreti. Účinkujú Emília Vášáryová, Karol Machata, Peter Sklár, Dušan Jamrich, Jozef Šimonovič, Přemysl Boublík, Štefan Bučko. Vraj, niet takej tajnosti, ktorá by po čase nevyšla na svetlo. Asi je to pravda, potvrdzuje to totiž aj pásmo Antona Rákaya Anjel i diabol. O M. Buonarottim, ktoré vás pozývame počúvať od stredy. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Alfréd Swan, Ján Mistrík, Karol Machata, Vladimír Minarovič a František Kovár.


Pre každého znalca literatúry a umenia predstavuje expresionizmus významný a výrazný smer v mozaike umeleckej avantgardy 20. storočia. Chápe sa ním hnutie v rokoch 1910 – 1920 predovšetkým v nemecky písaných dielach. Pre expresionistov bol jedným z najdôležitejších predchodcov Friedrich Nietzsche a jeho pojem ničoty. Podľa Hermanna Bahra expresionizmus opäť roztláča ústa ľudstva, aby kričalo do hlbokej temnoty o pomoc, za duchom. Intenzita tohto hlasu naliehavo vystupuje z básní Georga Heyma, Gottfrieda Benna, Georga Trakla, Else Lasker-Schullerovej či Bertolda Brechta. Ak sa teda dobre cítite v spoločnosti démonov miest, buričov a prekliatcov, pozývame vás počúvať nasledujúce literárne pásmo s názvom Boží chrám a diablov chliev.  Pre rozhlas ho pripravil Peter Macsovszky. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Peter Rúfus, Tomáš Maštalír, Dáša Rúfusová, Miroslav Trnavský, Rastislav Sokol a Jozef Šimonovič.


Tohtotýždňové verče budú patriť Pavlovi Bunčákovi a jeho Pokušeniu. Sú to verše o človeku, etike a láske. Na Litere od štvrtka. V réžii Vladimír Ruska účinkuje Karol Machata.


Program dramaturgicky zostavila Monika Kekeliaková

Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová


Program rádií

Snímky: pixabay.com, wikipedia.org, SITA, TASR

Text: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame