Nositelia Nobelovej ceny za literatúru

Nositelia Nobelovej ceny za literatúru

Tento letný dovolenkový týždeň bude patriť Nositeľom Nobelovej ceny za literatúru. Budeme si čítať knihu Starec a more od E. Hemingwaya, Beckettovu Poslednú pásku či Hesseho Sidhártu a Gertrúdu. Nenechajte si ujsť pásmo o tohtoročnom Nositeľovi Nobelovej ceny za literatúru - Bobovi Dylanovi a zaujímavé bude aj pásmo G. Alexovej o odvrátenej tvári E. Hemingwaya či pásmo o J. P. Sartrovi. Z rozhlasových hier budú v ponuke Spiace krásavice japonského autora J. Kawabatu a Caesar a Kleopatra od anglického autora G. B. Shawa. Budeme si čítať verše nobelistov - W. B. Yeatsa, R. Kiplinga, Cz. Miłosza a J. Seiferta. Osviežením tohto týždňa bude rozhlasová hra Červený koník podľa predlohy J. Steinbecka.

Prvým dielom týždňa je príbeh z cyklu Ako to bolo ďalej autora Petra Krištúfka a Ernesta Hemingwaya Starec a more podľa Petra Krištúfka. Krištúfek videl v skutočnom Santiagovi zneužitého „reálneho" hrdinu, ktorému zmení život literárne spracovanie jeho príbehu. V réžii Petra Krištúfka účinkujú Radoslav Kuric, Vladimír Rohoň, Juraj Smutný a ďalší.

Od utorka sme si pre vás pripravili monodrámu spisovateľa a dramatika, ktorého si striedavo prisvojuje francúzska, ale aj írska literatúra. Čaká nás Samuel Beckett a jeho Posledná páska. Napísal ju v roku 1958, šesť rokov po diele Čakanie na Godota. Posledná páska je akýmsi záznamom dodatočného hľadania identity vlastného života. Protagonista hry sa snaží tento cieľ dosiahnuť počúvaním magnetofónových nahrávok, na ktoré si, v priebehu rokov, zaznamenal fragmenty zo svojho života, o ktorých sa domnieval že sú dôležité. Becket v hre magickým spôsobom zobrazil pocity samoty, odcudzenia a absurdnosti v konaní jednotlivca a tým ozrejmil zraniteľnosť konvenčných prístupov k ľudskému životu a jeho konzervatívne vnímaným hodnotám. V réžii Martina Hvišča účinkuje Ján Kožuch.

Na začiatku týždňa do vysielania vstúpi aj dramatizácia diela Jasunariho Kawabatu Spiace Krásavice. Je to príbeh starnúceho muža, ktorý účtuje so životom a zároveň sa uprostred samoty a skazenosti snaží o zachovanie mravnej čistoty. V réžii Ladislava Hyžu účinkujú Ctibor Filčík, Katarína Vrzalová, Jaroslav Vrzala, Eliška Nosáľová, Petronela Dočolomanská.

Od štvrtka vás poteší rozhlasová hra pre deti napísaná na motívy prózy Johna Steinbacka Červený koník. Príbeh sa odohráva v 30. rokoch 20. storočia v západnej časti USA. V réžii Jaroslava Rozsívala účinkujú Viktor Vrbiar, Martin Kaprálik, Ondrej Kaprílik, Andrej Hryc, Lucia Vrablicová, Alfréd Swan, Teodor Hrabovský, Lukáš Herc.

A od posledného dňa tohto týždňa sa môžete započúvať do rozhlasovej hry podľa predlohy Bernarda Georga Shawa Caesar a Kleopatra. V réžii Martina Hrušku účinkujú František Kmec, Lujza Grossová, Ján Bzdúch, Darina Poldaufová, Ivan Rajniak. Rovnako v piatok sa do vysielania dostane aj dramatizované pásmo z cyklu Dve tváre, v ktorom sa autorka Gabriela Alexová venuje Ernestovi Hemingwayovi. Prvá tvár bude patriť spisovateľovi, laureátovi Nobelovej aj Pulitzerovej ceny. Druhá sukničkárovi, dobrodruhovi a alkoholikovi, ktorý bojoval so žralokmi a v Afrike poľoval na levy. V réžii Laca Keratu účinkujú Ivan Laca a Miroslav Trnavský.

Pripravené máme aj niečo od Hermana Hesseho. Od utorka pre vás čítame poviedku Gertrúda (réžia Hana Hajdová, účinkuje Juraj Bernáth) a od štvrtka sa o Hessem rozpráva Jana Hevešiová s prekladateľkou Ľ. Rampákovou. Program sa volá Nájsť pokoj. Herman Hesse: Sidhárta. Z Hesseho číta Vladimír Jedľovský a Miroslav Trnavský.

Na Litere strávime tento týždeň pár chvíľ aj s poéziou. Hneď od pondelka sa budeme v relácií z cyklu Božské uzly venovať Írovi Williamovi Butlerovi Yeatsovi, ktorý patrí k mimoriadnym zjavom svetovej poézie. Yeatsova popularita bola najmä za básnikovho života celkom výnimočná. Jeho poézia si získala široký okruh čitateľov a obdiv kritiky. Nobelovu cenu, ktorú mu ako päťdesiatosemročnému udelila za literatúru Švédska akadémia vied, prijala literárna verejnosť s neskrývaným dojatím. William Yeats bol vtedy už nielen uznávanou básnickou autoritou, ale aj váženým poslancom v slobodnom írskom štáte. U nás je však Yeatsova poézia takmer neznáma, napriek tomu, že je originálna, myšlienkovo bohatá a ilustruje dokonalú symbiózu symbolizmu, folklóru a mytológie. Program má názov Večné volanie a účinkujú v ňom Štefan Bučko a Judita Bílá. Réžia Laco Kerata.

Od utorka pre vás budeme čítať verše Rudyarda Kiplinga Ak jasnú hlavu nestratíš. A od štvrtku Kiplingove verše s názvom Zaklínadlo. V réžii Martina Hvišča účinkuje Alfréd Swan. Od stredy sme pripravili pásmo poézie Czeslawa Milosza s názvom Verejná spoveď. Czeslaw Milosz ako tretí poľský spisovateľ získal v roku 1980 Nobelovu cenu za literatúru, pretože, ako sa píše v zdôvodnení, „s nekompromisnou jasnozrivosťou tlmočí ohrozenie človeka vo svete ostrých konfliktov". Autor pásma: Vlastimil Kovalčík. V réžii Martina Bendika účinkujú Tomáš Maštalír, Alfréd Swan, Ivan Laca.

Niekoľko veršov zaznie od stredy aj v relácii Miroslavy Gavurovej z cyklu Autor na dnes: Jaroslav Seifert. V réžii účinkujú Stanislava Bilého účinkujú Henrieta Kecerová a Silvester Matula. A od štvrtka sa môžete tešiť na poéziu Johna Saint-Perseho Dažde. V réžii Jany Strniskovej účinkuje Ivan Vojtek.

Jean-Paul Sartre na otázku, či sa pozerajúc spätne na svoje životné dielo, považuje väčšmi za spisovateľa alebo za filozofa, odpovedal, že od prvej knihy, ktorú napísal, každé jeho dielo patrí súčasne aj k literatúre aj k filozofii. Literatúra a filozofia však nie sú v týchto knihách prítomné vedľa seba, ale každá zložka diela je súčasne literatúrou i filozofiou. Sartra vždy zaujímalo to, čo sa dalo spracovať literárne, ale čo má okrem toho v sebe aj filozofickú hĺbku. Jeho životné dielo je presne také isté: je to literárne dielo, ktoré má aj filozofický zmysel. Vypočujte si od utorka pásmo Jean Paul Sartre, Margit Grazajszki: S vylúčením verejnosti. Účinkujú Ján Gallovič, Helena Geregová, Tatiana Kulíšková.

Na koniec sme si nechali laureáta Nobelovej ceny za rok 2016, Boba Dylana. V pásme Júlie Pavlovej sa dozviete čo-to o živote a tvorbe tohto skladateľa a pesničkára. Udelenie Nobelovej ceny za literatúru pesničkárovi a nie tradičnému spisovateľovi roztočilo kolotoč protichodných názorov, aké toto ocenenie ešte nezačilo. Robert Allen Zimmerman sa narodil 24. mája 1941 v meste Duluth v štáte Minnesota. Ako sa z neho neskôr stal Bob Dylan sa dopočujete v pásme. Na Litere od stredy. V réžii Laca Keratu účinkujú Zuzana Kyzeková a Přemysl Boublík.


Program dramaturgicky zostavila Monika Kekeliaková

Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová


Program rádií

Snímky: wikipedia.org, pixabay.com

Text: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame