V prúde dobrodružstiev - 1. časť

V prúde dobrodružstiev - 1. časť

Leto zatiaľ nekončí a na dobrodružstvá je ešte času dostatok. Ponorte sa s nami do dobrodružných diel zameraných na symbol vody. V Čítaní na pokračovanie si čítame Márquezovu Spoveď stroskotanca a mladých (aj duchom) dobrodruhov iste potešia Verneho Dva roky prázdnin. Poviedka Rudolfa Čižmárika nás transportuje do Nórska a budeme si čítať aj úryvok románu Vyslobodenie Jamesa Dickeyho. V pásme Trinásty apoštol sa budeme s Kolombom plaviť do San Salvadoru a v kompozícii Najväčší z kapitánov spolu s Jamesom Cookom objavíme Austráliu. Určite si nenechajte ujsť ani nové pásmo Martina Šenca Charakter rozprávania v próze Dušana Dušeka, o autorovi, ktorý dodnes píše výlučne atramentovým perom. Naloďte sa, dobrodružstvá začínajú.

V Čítaní na pokračovanie uvedieme Spoveď stroskotanca od Gabriela Garcíu Márqueza. Márquez mal presne 27 rokov, keď mu jeden námorník vyrozprával fascinujúci príbeh svojej nedobrovoľnej desaťdňovej plavby na šírom mori. Márquez jeho rozprávanie literárne spracoval a výsledkom bola táto knižka, ktorá v origináll vyšla v roku 1970. V réžii Gejzu Dezorza číta Marián Slovák.

Prvá rozhlasová hra, ktorú si môžete tento týždeň na Litere vychutnať bude od Julesa Verna. Skupinka chlapcov za zvláštnych okolností stroskotá s loďou na neobývanom ostrove a tým sa pre nich začína úplne nový život. Každý deň prežívajú boj o prežitie. Trvá to takmer dva roky. Pod vedením statočného Brianta a pyšného Doniphana zažívajú tie najnezvyčajnejšie príhody a nádherné priateľstvá. Reč je samozrejme o diele Dva roky prázdnin. Prvú časť vysielame od pondelka, druhú od stredy. Účinkujú: Peter Mikulík, Karol Strážnický, Emil Fillo, Emil Kopasz, Stano Dančiak a ďalší. Réžia: Jozef Dánai.

V piatok do vysielania vstúpi dramatizácia prózy Stephena Cranea The Open Boat - Otvorený čln. Predlohou tohto diela je skutočný dramatický zážitok autora. Ide o krátky, no silný existenciálny príbeh štyroch mužov, ktorí sú na záchrannom člne. Uvažujú, prečo sa im podarilo zachrániť a pokúšajú sa pochopiť, čo to znamená. Diskutujú o svojich šanciach na prežitie, no obávajú sa, že nemusia zvládnuť dostať sa na breh. Účinkujú Vlado Müller, Marián Labuda, Stano Dančiak, Ľubo Gregor a Darina Vašíčková. Réžia: Anton Glézl.

V poviedke slovenského spisovateľa Rudolfa Čižmárika Morský ďas nás autor zavedie do ďalekého Nórska. Štyria chlapi v rokoch sa vyberú zo Slovenska na vyše 3000 kilometrovú anabázu za rybami, aké v mladosti nikdy nechytili. Je v tom nielen bláznovstvo, ale aj kus romantiky a potvrdenie toho, že človek ide za snom, kým sa nenaplní, alebo sa aspoň nepriblíži na dosah. Od utorka číta v réžii Igora Hrabinského Jozef Šimonovič.

Americký spisovateľ James Dickey má za sebou pomerne rozsiahle dielo. Jeho prvý román Vyslobodenie, ktorý vyšiel roku 1970, mal za sedem rokov dvanásť vydaní a bol úspešne sfilmovaný. Hoci sa Vyslobodenie často pokladá za dobrodružnú prózu, je to dielo s veľkou myšlienkovou hĺbkou. Zjavuje sa v ňom motív ľudskej zodpovednosti zoči-voči nebezpečenstvu smrti. Osnova románu je postavená na vzrušujúcom zážitku štyroch priateľov, ktorí sa vyberú na víkend člnom po rieke, aby ušli nude  všedného života. Pobyt v panenskej prírode však naruší nečakaná dramatická udalosť, keď ich prepadnú dvaja ozbrojení násilníci. Nevinný výlet sa mení na tragédiu a priatelia sa dostávajú do situácie, keď musia zápasiť o holý život. Úryvok z románu amerického spisovateľa Vyslobodenie číta od štvrtka Alfréd Swan.

Od štvrtka tiež uvedieme minipríbeh o dvoch absolútne protikladných brehoch jednej rieky, ktoré však časom nebadane splynuli. Jaroslav Klus a jeho Brehy režíroval Vladimíra Kivadera a číta Lukáš Šepták.

Je to už 525 rokov odo dňa, keď krátko pred svitaním zvolal námorník na lodi Pinta dlho a túžobne očakávané: "Zem na obzore!". Tou zemou bol ostrov San Salvador - brána do nového sveta. O detailný pohľad na útrapy Krištofa Kolumba a moreplavcov spred piatich storočí sa pokúsil autor Štefan Šmihla v rozhlasovom pásme Trinásty apoštol, ktoré môžete počúvať od utorka. V réžii Ľubomíra Holčíka účinkujú Marianna Kovačechová, Peter Vilhan a Marián Sotník.

Od piatku si môžete vypočuť rozhlasovú kompozíciu Štafana Šmihlu Najväčší z kapitánov o strastiplnom živote moreplavca Jamesa Cooka. Po Krištofovi Kolumbovi, Magellanovi či Vascovi da Gamovi bol ďalším výnimočným, azda najvýznamnejším moreplavcom 18. storočia. V druhej polovici apríla roku 1770 sa doplavil k východnému pobrežiu bájnej Južnej zeme (Austrálie), ktoré bolo dovtedy ešte neznáme. Územie čiastočne zmapoval, pomenoval ho Nový Južný Wales a zabral ho pre Britskú Korunu. Táto a ďalšie dve Cookove plavby okolo sveta a hlavne vydané práce výrazne posunuli znalosti o zemeguli. Účinkujú Michal Ďuriš, Lýdia Faksová a Peter Vilhan. Réžia Daniela Ilavská.

V utorok vstúpi do vysielania glosa poľského spisovateľa Zbigniewa Herberta pod názvom Kapitán o udalostiach plavby plachetnice Nový Horn, ktorá sa v decembri 1618 vyplávala z prístavu holandského ostrova Texel na dlhú a nebezpečnú cestu do východnej Indie. Číta Alfréd Swan. A od štvrtka sa môžete zasa tešiť na životopisné pásmo Ladislava Švihrana Za pokladmi Indie. Ide o dramatizovaný príbeh o moreplavcovi Vascovi de Gama, ktorý objavil cestu okolo Afriky do Indie. Účinkujú Jozef Šimonovič, Vladimír Minarovič, Ján Valentík, Ivan Laca a Miroslav Trnavský. Réžia: Štefan Mandžár.

Tento týždeň si určite nenechajte ujsť premiéru nového pásma Z tvorivej dielne Rádia Litera. Redaktor Martin Šenc si pripravil reláciu s názvom Charakter rozprávania v próze Dušana Dušeka. Majster slova plný životného elánu, ktorý rolu spisovateľa vníma ako prácu amatérskeho záhradníka, ktorému sa, ak má šťastie, niečo urodí – a pri neúrode sa teší aspoň z trávnika a krtincov. Svoje texty po okraj napĺňa ľudskosťou vo všetkých jej veselých i smutných podobách. Svedomito a trpezlivo sa venujúc detailom, ktoré ešte dodnes píše výlučne atramentovým perom. Účinkujú: Tomáš Bartoněk, Daniela Mackovičová, Štefan Martinovič a Dušan Dušek.

Symbol vody nájdete tento týždeň aj vo veršoch. Od pondelka počúvajte španielskeho básnika Rafaela Albretiho, ktorý začínal ako maliar, no keď v roku 1924 získal Národnú cenu za svoju prvú publikovanú knihu Námorník na zemi (Marinero en tierra), definitívne sa rozhodol pre poéziu. Výtvarnému umeniu sa však nikdy venovať neprestal. Verše španielskeho básnika v preklade Vladimíra Olerínyho a Jána Šimonoviča recituje Ján Mistrík. Od utorka vysielame báseň Jána Kostru Zápisky z prímoria, ktoré recituje Ladislav Chudík.

Program pre vás dramaturgicky zostavil Martin Šenc.
Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová

Program rádií

-KG

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame