V prúde dobrodružstiev - 2. časť

V prúde dobrodružstiev - 2. časť

V druhej časti dobrodružného týždňa sa pozrieme napríklad do Čile, odkiaľ vám prinesieme poviedky Francisca Coloane s názvom Príbehy Ohňovej zeme. Budete sa môcť započúvať aj do dobrodružnej klasiky Biela veľryba Hermana Melvilla, či úryvok z jeho knihy Raj ľudožrútov. V životopisnej hre Predo mnou more, nado mnou hviezdy sa dozviete niečo o moreplavcovi Fernandovi de Magalhäesovi, vypočujete si dramatizáciu prózy Josepha Conrada Tajfún a nebude chýbať ani obľúbená verneovka Deti kapitána Granta. V pásme Stroskotanci snov sa Miloš Ferko zamýšľa nad tým, čo inšpirovalo následníkov Daniela Defoa a tvorcov robinzonády a esej Miloša Jesenského Portolány môjho detstva si povieme niečo o námorných mapách. Z veršov sa môžete tešiť na Rieku Jána Zambora a Úzke sú koráby od laureáta Nobelovej ceny Saint-Johna Perseho.

Tohtotýždňové Čítanie na pokračovanie bude o ľuďoch, zvieratách a prírode najjužnejšieho cípu juhoamerického kontinentu, kde vládnu kruté zákony prírody a ľudia, bojujúci o každodenné prežitie, podliehajú primitívnym inštinktom. Dobrodružné poviedky čílskeho spisovateľa Francisca Coloane vysielame pod názvom Príbehy Ohňovej zeme. Poviedky Päť námorníkov a zelená rakva, Austrálčan, Staviteľ majáka, Hornov mys a Prízrak z Kanasaky v réžii Mileny Lukáčovej číta Peter Bzdúch.

Adaptácia svetoznámeho románu Hermana Melvilla Moby Dick vypovedá najmä o chorobnej posadnutosti človeka víťaziť nad silami, ktoré ho presahujú a fatálnou prehrou, ako nevyhnutným dôsledkom nedostatku jeho pokory. V rozhlasovej hre Biela veľryba, ktorú uvedieme od pondelka, účinkujú Přemysl Boublík, Matej Landl, Ivan Laca, Peter Krajčovič, Tomáš Horváth, Roman Matisko, Adam Jančina a ďalší. Réžia: Laco Kerata.

Herman Melville je u nás známy najmä kvôli Bielej veľrybe. Jeho búrlivá a dobrodružná mladosť však inšpirovala pomerne plodnú literárnu kariéru. Pracoval na obchodných a veľrybárskych lodiach, dezertoval a 4 mesiace sa skrýval sa pred domorodcami na Markézskych ostrovoch. Bol uväznený kvôli vzbure na austrálskej lodi, ušiel a napokon sa dostal na vojnovú loď. Melville všetky svoje zážitky spísal do niekoľkých kníh. Román Raj ľudožrútov v čase svojho vydania odhaľoval celkom neznámy kút sveta a bol vlastne prvou objektívnou informáciou o Polynézii. Zaujímavé je, že aj odborná literatúra si neraz vypomáha ešte i dnes odkazmi na túto Melvillovu knihu. Úryvok z Raja ľudožrútov číta od piatku Marián Grebáč.

Históriu našej civilizácie písali, neraz i krvou, nielen známi vojvodcovia, dobyvatelia, ale aj odvážni cestovatelia, moreplavci a dobrodruhovia. Popri objaviteľovi Ameriky Krištofovi Kolumbovi k najznámejším moreplavcom a objaviteľom patril aj veliteľ španielskej kráľovskej flotily admirál Fernando de Magalhäes, známejší pod menom Magellan. Od utorka si vypočujte životopisnú hru Ladislava Švihrana o Magellanovi, ktorú autor nazval Predo mnou more, nado mnou hviezdy. Účinkujú Ivo Gogál, Anton Korenči, Vladimír Minarovič, Peter Kočiš a Miroslav Trnavský.

Významný anglický spisovateľ poľského pôvodu Joseph Conrad je považovaný za jedného zo zakladateľov modernizmu. Veľké skúsenosti z námorných plavieb mu poskytli výbornú inšpiráciu pre tvorbu. Snažil sa v nej ukázať život človeka ako sled neustálych vnútorných bojov, v ktorých jediná chvíľa slabosti vedie často k neodvratnej pohrome. V obdobnom duchu sa nesie aj dramatizácia jeho prózy Tajfún, ktorú si na Litere vypočujete od stredy.Účinkujú: Ivan Letko, Pavol Mikulík, Ľubo Roman, Július Vašek, Anton Mrvečka, Slávo Drozd, Stano Dančiak a ďalší. Réžia: Oľga Janíková.

Od štvrtka vás čaká dramatizácia známeho románu Julesa Vernea Deti kapitána Granta. Príbeh začína 26. júla roku 1864, keď posádka jachty Duncan ulovila v Severnom prielive žraloka kladivohlavého a v jeho útrobách objavila tri neúplné listiny, ktoré obsahovali správu o stroskotaní lode Britannia s kapitánom Grantom a posádkou. Majiteľ jachty lord Glenarvan ani na chvíľu neváhal a spolu s posádkou sa vydal na dobrodružnú záchrannú výpravu, ktorá v podstate znamenala cestu okolo sveta. Účinkujú Vladimír Durdík, Viera Richterová, Vladimír Minarovič, Juraj Predmerský, Michal Michna, Michaela Materáková, Emil Horváth, Ján Mistrík a ďalší. Réžia: Vladimír Rusko.

Spomienky námorného kapitána, ktorý prebrázdil mnohé moria i oceány vysielame od utorka v relácii z cyklu Skicár. Autorka Lucia Balajová vám predstaví Štefana Čertezniho - námorného kapitána.

Tido J. Gašpar bol vodcom bratislavskej umeleckej bohémy, rozšafným svetákom s citlivou dušou. Jeho dielo sa odvážne odkláňa od tradičného realizmu a za najlepšie sú považované jeho práce s námorníckou tematikou. Od utorka číta na Litere prózu s názvom Čin kadeta Periča Marián Grebáč.

Téma robinzonády, čiže motív opusteného človeka na neobývanom ostrove uprostred mora, fascinoval mnohých autorov svetovej literatúry. Všetko sa to začalo Robinsonom Crusoom, svetoznámym hlavným hrdinom románu Daniela Defoa, ktorý pri písaní tohto nesmrteľného diela vychádzal zo skutočnej udalosti. Čo však inšpirovalo jeho nasledovníkov a ďalších tvorcov robinzonády, ako bol Jules Verne, William Golding či Michel Tournier? Nad tým sa zamýšľa Miloš Ferko, autor pásma s názvom Stroskotanci snov. Na Litere od stredy. V réžii Rie Páldiovej účinkujú Peter Sklár, Darina Vašíčková a Alfréd Swan.

Anglická spisovateľka Virginia Woolfová významne prispela k rozvoju prózy v 20. storočí. Okrem viacerých románov napísala aj niekoľko kníh esejí. My vám od štvrtku ponúkame jej esej Robinson Crusoe, v ktorej sa zaoberá rovnomenným románom Daniela Defoa. Preložil Pavel Vilikovský. Číta Helena Geregová.

Mnohí z nás sa v detstve hrávali na námorníkov či kapitánov a kreslili si kružidlom a pravítkom na papier rôzne fiktívne mapky. V skutočnosti nevedomky vytvárali portolány - staré námornícke mapy. Charakteristickým znakom týchto máp bola sústava pretínajúcich sa priamok, husto rozmiestnených po vyobrazenej ploche. Jeden alebo dva priesečníky boli umiestnené v strede mapy, ďalšie po jej okrajoch. Pomocou pravítka a deliaceho kružidla lodivod dokázal určiť, ktorá z priamok sa najväčšmi blíži jeho súčasnej polohe a polohe cieľového prístavu. Ak potom zistil, z ktorého priesečníka priamka vychádza, mohol určiť, akým smerom sa má loď uberať. Esej Portolány môjho detstva Miloša Jesenského číta od piatku Alfréd Swan.

Od utorka sme pre vás pripravili aj verše Jána Zambora s názvom Rieka. Plynutie rieky je inšpiratívny proces, ktorý v sebe obsahuje myšlienku času, pokoj aj večnú ľudskú túžbu po harmónii. Rieka je cit - a práve emócia najväčšmi povzbudzuje vznik básne. Recituje Štefan Richtárech.

Od štvrtka sa budeme venovať aj nositeľovi Nobelovej ceny za literatúru Saint-Johnovi Persemu, ktorý patrí medzi najväčších básnikov francúzskej aj svetovej poézie. Pripomína, že život človeka je súčasťou oveľa širšieho cyklu „nadväznosti a obnovovania". Amers  - Úzke sú koráby, úzke je naše lôžko sú jeho najvýznamnejšou a zároveň najrozsiahlejšou básnickou skladbou. Výber z nej recituje pod názvom Úzke sú koráby Alfréd Swan.

Program pre vás dramaturgicky pripravil Martin Šenc.

Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová


Program rádií

-KG

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame