Anasoft litera 2017 - 2. časť

Anasoft litera 2017 - 2. časť

Pokračujeme v čítaní diel nominovaných na cenu Anasoft litera 20177. Na pokračovanie vám čítame dielo od víťaza Ceny čitateľov Jozefa Kariku s názvom Čierna hra. Od Kariku uvedieme aj hororovú poviedku Samota a prečítame si úryvok z víťazného diela Trhlina. Od Silvestra Lavríka čítame úryvok z Nedeľných šachov s Tisom a vysielame rozhlasovú hru Ryba nášho mlčania, ktorá je dramatizáciou knihy Villa Lola. Prečítame vám aj úryvok z kníh Víťa Staviarskeho Rinaldova cesta, Ivany Gibovej Barbora, boch & katarzia či Jakuba Juhása a jeho Novoročný výstup na Jaseninu.

V Čítaní na pokračovanie môžete počúvať drsný triler z krvavých deväťdesiatych rokov zachytávajúci dramatické osudy členov skupiny podsvetia. Čierna hra je román o násilnej epoche a ľuďoch, ktorých zhltla pohnutá doma po Nežnej revolúcii. V réžii Táne Tadlánkovej, Mileny Lukáčovej a Laca Keratu číta Peter Sklár.

Od Jozefa Kariku si od pondelka budeme čítať aj hororovú poviedku Samota ovenčenú viacerými cenami. Karika je slovenský experimentálny spisovateľ a publicista. Svojimi textami rád provokuje, pričom neraz balansuje na hrane prijateľnosti. Pre kontroverzné a politicky nekorektné názory zakázali jeho blog na internetových stránkach istého známeho slovenského denníka. Poviedka je rozdelená do dvoch častí. V réžii Vladimíra Kivadera číta Marek Geišberg.

Na záver týždňa do vysielania vstúpi aj úryvok z knihy Trhlina. Táto kniha vznikla naozaj zvláštnym spôsobom. Po vydaní mysteriózneho trileru Strach sa autorovi ozval človek, ktorý mu vyrozprával naozaj desivý príbeh. Jozef Karika jeho rozprávanie zaznamenal, mnohé tvrdenia overil, doplnil o vlastné zistenia a spracoval do knihy. Na jej stránkach rozmotáva veľmi tajomný, tragický a hrôzostrašný prípad. Zároveň poodhaľuje jednu z najväčších záhad Slovenska - nevysvetliteľné miznutie ľudí v pohorí Tribeč. Úryvok z knihy, ktorá získala Cenu čitateľov v réžii Zuzany Belkovej číta Ondrej Kaprálik. O knihe Jozefa Kariku Trhlina si od piatku vypočujete aj recenziu z pera Simony Fochlerovej.

Hneď od začiatku týždňa môžete počúvať rozhlasovú hru Silvestra Lavríka Ryba nášho mlčania. Kristína už roky nemá dobrú náladu. Nič si z toho nerobí, iba ju to zabíja. Dala si darček: Grécko. Pôjde k moru, oddýchne si. Kristína je žena, ktorá vedľa svojho muža desať rokov mlčala. Aj on mlčal. Ak dvaja mlčia, nikdy nemlčia o tom istom. Lavríkovi je svet žien blízky. V tejto knižke teda necháva hovoriť Kristínu. V hlavnej úlohe sa predstaví Ingrid Timková. Hlasový komentár nahovoril a hru zrežíroval Karol Horváth.

Od utorka čítame z knihy Nedeľné šachy s Tisom Silvestra Lavríka. Týmto historickým románom sa pridal k autorom, ktorí beletristicky, literárne, skúmajú slovenské dejiny a dejiny Slovenského štátu. Svoj román autor považuje za príspevok ku kultivovanému diskurzu o téme. V réžii Zuzany Belkovej číta Richard Stanke. V relácii z cyklu Krajina kníh sa od utorka o Nedeľných šachoch s Tisom rozpráva Egon Tomajko spolu s autorom knihu. Ponúkne aj recenziu Ľubomíra Jaška.

V stredu vstúpi do vysielania čítanie z diela Víťa Staviarskeho Rinaldova cesta. Novela je rozprávaním o pitoresknej púti mladého rómskeho chlapca Rinalda za rodinným šťastím. Dobrodružný, vtipný, ale i citlivý Rinaldov príbeh, ktorého silnou devízou je jeho sociálno-kritický rozmer, je zároveň pútavou sondou do života rómskej komunity. V réžii Petra Cibulu číta Juraj Zetyák. V rovnaký deň môžete počúvať aj pásmo o diele Rinaldova cesta z cyklu Krajina kníh. Autorsky pripravil Egon Tomajko.

Z cyklu Zóna prózy si Júlia Pavlová pripravila pásmo s názvom Víťo Staviarsky - Literát - o úspešnom slovenskom spisovateľovi, laureátovi a viacnásobnom finalistovi ceny Anasoft litera. Herci Zuzana Kyzeková a Alfréd Swan vás prevedú prierezom Staviarskeho tvorby spolu s ukážkami z jeho kníh. Vysielame od piatku.

Ďalšou finalistkou, s ktorou strávime tento týždeň pár chvíľ je Ivana Gibová. V stredu vstúpi do vysielania miniromán Dúha. Táto krátka próza zaznamenáva dianie i jednotlivé detaily jednej literárnovednej konferencie a jej „zaznamenaniahodného" hrdinu Stanislava Š. V réžii Hany Rodovej číta Erika Molnárová.

Od štvrtka ponúkneme úryvok z nominovanej knihy Ivany Gibovej Barbora, boch & katarzia. „Ako sa stať dobrým človekom, keď sa narodíš do sveta, kde boch, deti aj štetky rozprávajú rovnakým jazykom?" Romanticko-eklekticko-pankáčsky príbeh o tom, ako Barbora hľadá peknotu, počúva operné árie a chce zažiť katarziu, ako Barborina babka kŕmi vtáčiky, ako Sylvia žije v zdanlivej morálnej špine a má veľké srdiečko a bielu pečeň, ako sú tu aj iní ľudia a láska a ešte asi boch? V réžii Laca Keratu číta Judita Bilá. O knihe Ivany Gibovej Barbora, boch a katarzia si po úryvku vypočujete aj recenziu Diany Mašlejovej.

Od štvrtku pre vás Přemysl Boublík číta úryvok z diela Jakuba Juhása Novoročný výstup na Jaseninu. Kniha je miestopisnou kartografiou zamlčaných príbehov z hladovej doliny na juhu Slovenska. Duchovný a biologický rozklad, nehybnosť, nezáujem a ničotná zemitosť vypozorovaná a vypočutá z posedov a rozhľadní počas neskorej jesene a počiatočnej zimy. O knihe Jakuba Juhása Novoročný výstup na Jaseninu vysielame aj recenziu Radoslava Passiu.

Program dramaturgicky pripravil Martin Šenc

Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová

Program rádií

-KG

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame