Svet zo psieho stanoviska alebo Slnko v sieti, Traja v člne i Tom Sawyer

Svet zo psieho stanoviska alebo Slnko v sieti, Traja v člne i Tom Sawyer

Na budúci týždeň si budeme pripomínať 17. november - Deň boja za slobodu a demokraciu. Čiastočným uvedením do tejto témy bude už tento týždeň, v ktorom sa budeme venovať dielu a odkazu spisovateľa, scenáristu a prekladateľa Alfonza Bednára. Určite si nenechajte ujsť audiofilm Organ, fíčer Olega Pastiera o filme Slnko v sieti a Rubikon Ivice Ruttkayovej pod názvom Slnko v sieti po rokoch opäť zasvietilo. Autorom scenárov k týmto dnes už kultovým filmom je Alfonz Bednár. Do vysielania sme vybrali aj jeho dielo Osamelý havran. Osviežením týždňa bude určite Čítanie na pokračovanie Traja v člne a pes, dve časti Toma Sawyera a jeho dobrodružstiev a Doylov Škandál v Čechách, všetko v preklade A. Bednára. Július Vanovič sa vo svojej eseji zamyslí nad A. Bednárom ako prozaikom proti totalite a výborný bude aj medailón venovaný A. Bednárovi od Heleny Himičovej.

Traja v člne a pes je dielo Jeroma Klapku Jeroma, ktoré nás sprevádza tohtotýždňovým Čítaním na pokračovanie. Patrí ku klasickým dielam svetovej humoristickej literatúry. Rozprávanie je pestrou zmesou príhod a udalostí, ktoré stretávajú Georgea, Harrisa a Montmorencyho, ktorý nie sú poetické ideály, ale bytosti z mäsa a krvi, na ich svojráznej výprave na palube člna i v pobrežných krčmách. Autor používa kľudný, suchý humor, pomocou ktorého odhaľuje ľudské slabosti, návyky a zlozvyky a velebí priateľskú solidaritu a túžbu po dobrodružstve. V réžii Martina Hvišča účinkuje Emil Horváth a Alfréd Swan. Preklad A. Bednár.

Od pondelka vysielame dramatizáciu o najznámejšom detektívovi Sherlockovi Holmesovi, ktorého vytvoril Arthur Conan Doyle. Program má názov Škandál v Čechách. V réžii Jara Riháka účinkuje Vladimír Jedľovský. Preklad A. Bednár.

Od utorka a stredy sa môžete tešiť na rozhlasovú hru podľa predlohy Marka Twaina Tom Sawyer a jeho dobrodružstvá. Hra je rozdelená na dve časti. V réžii Eleny Bauerovej účinkujú Jozef Šándor, Jozef Čierny, František Zvarík, Július Pántik, Beta Poničanová, Peter Mikulík a ďalší.

V posledný deň týždňa vstúpi do vysielania audiofilm Alfonza Bednára Organ. Bednár bol autorom scenára tohto filmu z roku 1964. Je to príbeh v dobovej rekonštrukcii obdobia Slovenského štátu. Je mnohovrstevnou metaforou konfliktu mocenských ambícií a životných filozofií. V strede sporu cirkevnej a svetskej vrchnosti sa ocitne poľský zbeh, organový virtuóz, ukrývajúci sa v kláštore ako mních Félix. Neverí svätému poslaniu hudby v čase vraždenia a nie je ochotný nechať sa ďalej využívať pre zlo. V réžii Štefana Uhra účinkujú Hana Maciuchová, Alexander Brezina, František Bubík, Irma Bárdyová a ďalší.

Po audiofilme budete môcť počúvať reláciu z cyklu Autor na dnes, ktorú vytvorila Helena Himičová. Má názov Alfonz Bednár. Účinkuje Jozef Šimonovič.

Od utorka vám bude Karol Machata čítať poviedku Alfonza Bednára Susedia. Spisovateľ sa v próze sústreďuje na život obyvateľov dediny Závodie počas štyroch septembrových dní po vypuknutí Slovenského národného povstania a reflexiu času štyri roky po dramatických udalostiach. V centre pozornosti je psychika postáv; to, ako na stresujúcu situáciu reagujú rodiny Letanovských, Bernadičovcov, či židov Schnitzlerovcov. Do deja zasahujú aj farár Stachovič, partizán Štefan Tesár, tlmočník Joseph Hoffmann a nie v poslednom rade nemecký veliteľ pechoty Johann Iffland, vyšetrujúci piatich udaných partizánov. Vitajte pri počúvaní textu s myšlienkou, že vojna je nezmyselná a najdôležitejšie sú nepokrivené medziľudské vzťahy.

V Čitárni si od štvrtka čítame ukážku z prózy Alfonza Bednára Osamelý havran. Starší muž vedie fiktívny rozhovor s mŕtvou matkou, konfrontuje svoje názory s ňou, sťažuje sa na svet, žiada ju o radu. Úryvok vybrala a rozhovor so spisovateľovou dcérou vedie Jana Hevešiová. Ako si Katarína Bednárová spomína na svojho otca v súvislosti s touto knihou? V réžii Martina Hvišča účinkuje Miroslav Trnavský.

Od pondelka pre vás vysielame esej Júliusa Vanoviča Svet zo psieho stanoviska, ktorú vybrala redaktorka Jana Hevešiová z jeho knihy Prozaik proti totalite. Kniha he prvým úplným portrétom celoživotnej tvorby spisovateľa Alfonza Bednára. Číta Peter Himič.

Poznať často zložité súvislosti v našej kultúre, znamená uvedomiť si nielen jej bohatosť, ale aj mená ľudí, ktorí slovenskú umeleckú kultúru svojou tvorbou ovplyvnili. Redaktorka Ivica Ruttkayová vás od stredy pozýva počúvať program Rubikon, ktorý sa práve takýmto dôležitým kultúrnym súvislostiam bude venovať. Slnko v sieti po rokoch opäť zasvietilo je pásmo o cene Slnko v sieti za celoživotné dielo pre filmára Alberta Marenčina ktorý spolupracoval na dnes legendárnom filme, podľa ktorého je cena pomenovaná. Cenu udeľuje Slovenská filmová a televízna akadémia za najlepšie filmové diela a tvorivé počiny v oblasti domácej kinematografie od roku 2004. Účinkujú Ivica Ruttkayová, Albert Marenčin, Jelena Paštéková, Oleg Pastier.

O Slnku v sieti bude aj fíčer Olega Pastiera z cyklu relácií Rodinné striebro. „Mnohé zaniklo bez stopy v čase, mnohé čas jednoducho odvial do definitívneho, a niekedy aj spravodlivého zabudnutia; iba slnku sa akýmsi zázrakom, ktorému môžeme aj nemusíme uveriť, podarilo oklamať čas. I keď uviazlo v sieti, stále svieti..." hovorí režisér Martin Šulík. Umelecko-dokumentárne pásmo vysielame od štvrtka. V réžii Róberta Horňáka účinkuje Richard Stanke, Pavel Plevčík, Alena Horňáková, Peter Kolárik.

Program dramaturgicky zostavila Monika Kekeliaková

Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová

Program rádií

Text: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame