Zmiznutá madona, Morfeus z podsvetia či Cyrano z Bergeracu

Zmiznutá madona, Morfeus z podsvetia či Cyrano z Bergeracu

Tento týždeň bude mať Rádio Litera opäť ten správny nos na vynikajúce rozhlasové hry, čítania, pásma i monodrámy. V príbehoch sa budú zjavovať nosatí ľudia, uzliť ich osudy na základe pachov či vôní. Viacerých potešíme už Čítaním na pokračovanie od argentínskeho autora Adolfa Bioya Casaresa pod názvom Zázraky sa neopakujú vo výbornej interpretácii Petra Rúfusa. Autor vás presvedčí, že zázraky sú každodennou záležitosťou, všetko je zázrak a bez čudných pachov sa to ani tu nezaobíde. V hre Muž s horúcim srdcom sa môžete tešiť na Cyrana z Bergeracu s jeho strachmi kvôli veľkému nosu. Nezabudli sme ani na príbeh Pinocchia a rozprávku Dlhý nos a povesť o zmiznutej bratislavskej madone, v ktorej to nebude príliš voňavé. Katarína Kaceroá sa v Soláriu zamyslí nad čuchom z vedeckého hľadiska. K dôležitým výberom týždňa určite patrí monodráma Ladislava Hanusa Morfeus z podsvetia, kde sa objaví Róbert Roth; a Mitanova poviedka Vôňa húb. Osobitným výberom na želanie poslucháčov je rozhlasová hra Cristobal Colón, preto si ju určite nenechajte ujsť.

V Čítaní na pokračovanie prečíta Peter Rúfus knihu Adolfa Bioya Casaresa Zázraky sa neopakujú. Čítanie má tento týždeň päť častí. Prvou rozhlasovou hrou, ktorú budete môcť počúvať od začiatku týždňa bude Muž s horúcim srdcom Cyrana z Bergeracu. V réžii Róberta Horňáka účinkujú Karol Machata, Monika Hilmerová, František Kovár, Jozef Šimonovič, Tomáš Maštalír a ďalší.

Tiež od pondelka vás čaká dramatizácia poviedky Dušana Mitanu Vôňa húb. Od jej vydania (v knihe Nočné správy) už nejaký čas prešiel, a predsa táto próza nestratila na svojej aktuálnosti a modernosti. Za zdanlivo jednoduchou fabulou je ukryté memento apelujúce predovšetkým na zdravý rozum človeka: akékoľvek nedorozumenia medzi ľuďmi by nemali vyústiť do tragédie. V réžii Evy Galandovej účinkujú Oľga Solárová, Ivan Romančík, Karol Strážnický, Alexandra Galandová a ďalší.

Treťou rozhlasovou hrou, ktorú vysielame od utorka, bude poslucháčsky úspešná dramatizácia Františka Kožíka s názvom Cristobal Colón o živote moreplavca a objaviteľa Ameriky, Krištova Kolumba. V réžii Milana Semíka účinkujú Eduard Bindas, František Dibarbora, Michal Dočolomanský, Vladimír Durdík a ďalší.

Od stredy vás na Litere čaká pôvodná rozhlasová monodráma Ladislava Hanusa Morfeus z podsvetia. Hru o poslednom úseku cesty narkomana režijne naštudoval Róbert Horňák a účinkuje v nej Róbert Roth.

V druhej polovici týždňa uvedieme aj niekoľko rozprávok. Od štvrtka sa môžete tešiť na rozhlasovú hru Dany Gargulákovej o najznámejšom chlapcovi s dlhým nosom o jeho výrobcovi Džepetim a bábkarobi Batistovi. Reč je samozrejme o rozprávkovom stvorení menom Pinocchio. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Daniel Fischer, Helena Geregová, Boris Farkaš, Tomáš Hallon a ďalší.

Pri dlhých nosoch ostaneme aj v piatok spolu so známou rozprávkovou hrou Dlhý nos. Pre rozhlas napísala Zuzana Zemaníková. V réžii Jozefa Pražmáriho účinkujú Ján Gallovič, Zuzana Tlučková, Dušan Kaprálik, Dušan Tarageľ, Karol Machata a ďalší.

Rovnako od piatku budete môcť počúvať program z cyklu Bola raz jedna povesť Ľuboša Machaja a Rozálie Vlaskovej. V tomto vydaní sa najskôr dozviete, ako to bolo s templárskou studňou v kúpeľnom meste a hneď potom si vypočujete povesťovú detektívku. Pozývame vás vypočuť si povesťové pátranie O zmiznutej bratislavskej madone. Socha vraj zmizla preto, lebo sa jej nepáčila špina, a smrad v meste. Povedala, že sa vráti, keď zápach a neporiadok zmiznú. Účinkujú Martin Kaprálik, Alfréd Swan, Laco Kerata a Zuzana Jurigová-Kapráliková. 

V posledný deň týždňa vstúpi do vysielania aj rozprávka z pera Rudyarda Kiplinga Prečo majú slony chobot. Výborne vám ju prečíta Július Satinský. 

Od stredy a štvrtka sa budete môcť započúvať do dvojčasťového Solária Kataríny Kacerovej o Čuchu. Prvá časť hovorí napríklad aj o tajomnom svete vôní alebo o tom, ako si hľadáme vhodného partnera čuchom. Zdalo by sa, že čuch pre človeka však nie je až taký nevyhnutný pre prežite. A predsa - od čuchu závisí aj narodenie zdravého človeka. 

V druhej časti budeme s fyziologičkou Danielou Ostatníkovou rozoberať aj to, že čuchové vnemy ovplyvňujú naše správanie bez toho, aby sme si to uvedomovali. Povieme vám o jednej predajni áut, ktorej zákazníci zrazu začali uprednostňovať jeden typ auta - vďaka vôni, ktorá sa okolo neho vznášala. V tomto programe odhalíme, čo všetko vôňa dokáže. Ako tvrdí návrhár Karl Lagerfeld, život bez vône by bol otravný. Účinkujú Daniela Ostatníková, Ivan Laca a Katarína Kacerová. 

Čuchom sa budeme zaoberať aj v Antropologickom slovníku Mariána Minárika a Petra Turčíka, ktorý do vysielania vstúpi v stredu. Hostkou bude Helena Tužinská.

Program pre vás dramaturgicky pripravila: Monika Kekeliaková
Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová

Program rádií

Zdroje obrázkov: unsplash.com, wikipedia.org

Autorky: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame