Neobyčajné Vianoce

Neobyčajné Vianoce

Milí poslucháči, vitajte v našom neobyčajnom vianočnom týždni. Rádio Litera pre vás pripravilo bohatú rozhlasovú nádielku. Budeme sa samozrejme venovať téme Vianoc a sviatkov. V Čítaní na pokračovanie vysielame Vianočné poviedky lužicko-srbských spisovateľov. Pripravili sme pre vás rozhlasové hry Vtedy na Vianoce a Vianočné želanie Pata Hobbyho. Tešiť sa môžete aj na štyri rôzne minidrámy. Nenechajte si ujsť poviedku anglického spisovateľa H. E. Batesa Vianočná pieseň či glosu Oľgy Feldekovej, v ktorej okrem iného prečíta aj úryvok zo svojho detského denníčka. Zasmejete sa pri počúvaní humoristického pásma Vianoce, najkrajšie sviatky v roku a vypočujte si aj vianočné pásmo poézie Silvie Kaščákovej. Prajeme vám pokojné sviatky.

Vianočným týždňom nás sprevádzajú Vianočné poviedky lužicko-srbských spisovateľov. Počúvať budete tieto poviedky: Andreja Waldzic - Posledný trh; Jurij Koch - Búvaj, Jezuliatko; Beno Budar - Môj anjel strážca; Alfons Wićaz - Tajomný balík; Měrćin Wjenk - Stopy v snehu. Poviedky do slovenčiny preložil Peter Čačko. Číta Jozef Benedik.

Od pondelka vás pozývame počúvať pôvodnú rozhlasovú hru Františka Jurigu Vtedy na Vianoce.  Autorovi sa podarilo vytvoriť strhujúci dramatický príbeh o ľudskom hrdinstve a statočnosti. Odohráva sa v malej stredoslovenskej dedinke na sklonku roka 1944. Vynaliezavou kompozíciou a osobitým jazykom, bez veľkých téz, ale o to presvedčivejšie a naliehavejšie, vydal svedectvo o voľbe medzi slobodou a pokorou. Svedectvo, na ktoré by sa nemalo zabudnúť. V réžii Vladimír Ruska účinkujú Štefan Kvietik, Ľubo Roman, Juraj Sarvaš, Ľudovít Ozábal, František Kovár a ďalší.

Od stredy sa môžete tešiť na dramatizáciu diela F. S. Fitzgeralda Vianočné želanie Pata Hobbyho. Pat Hobby je starnúci hollywoodsky scenárista. Už nemá chuť, silu, ani nápady, a predsa musí denne bojovať o svoje misto na výslní. Do poviedok o Patovi Hobbym premieta autor svoje vlastné skúsenosti filmového scenáristu aj kritický pohľad na svet hollywoodskych štúdií. V réžii Rie Paldiovej účinkujú Michal Dočolomanský, Vladimír Durdík, Elena Petrovická a Peter Bzdúch.

Tento týždeň uvedieme aj sériu minidrám. Od utorka vás čaká Jeden konkrétny decembrový podvečer, ktorý pochádza z pera Lukáša Brutovského. Ako prežívajú vianočné sviatky Adam a Roman, slobodní mládenci, ktorí bývajú na spoločnom priváte? 24.12. sedia v obývačke, v rádiu hrá koleda a oni sa rozprávajú o oslave Vianoc. V réžii Laca Keratu účinkujú Štefan Martinovič a Peter Krajčovič.

O čom sú Vianoce? Sú to sviatky lásky a pokoja, alebo sa zmenili na niečo iné? Na čas plný stresu, konfliktov, naháňania darčekov, prepínania televíznych programov či prejedania sa? Na túto tému varíruje autor minidrámy O zimných sviatkoch Ján Papuga. Na Litere od stredy. V réžii Vladimíra Kivadera účinkujú Tomáš Mischura, Emília Čížová, Vladimír Kivader, Júlia Sabolová, Ján Zaťko, Zuzana Rohoňová a Silvia Hoffmanová.

Od štvrtka podáva Jozef Koleják krátky humorný obraz jednej štvorčlennej rodiny pri štedrovečernom stole. Minidráma má názov Štedrá večera. V réžii Karola Horvátha účinkujú Richard Stanke, Lucia Vrablicová, Frencien Bauer a Jakub Novanský.

Srbi  Petar a Milan v prenajatom bratislavskom byte na Štedrý deň. Ako vnímajú cudzinci Vianoce v cudzom meste? To sa dozviete v minidráme Vladislavy Fekete Malá vianočná panika, ktorú uvedieme v piatok. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Tomáš Vravník, Michal Jánoš a Danica Matúšová.

Netradičný pohľad na témy samoty a absencie citu, intenzívnejšie vnímané v predvianočnom čase ponúka poviedka Scarlett Čanakyovej s názvom Hana. Hana je deziluzívny príbeh osamelej štyridsiatničky s túžbou po láske a nehe. Na Litere od utorka. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Dagmar Sanitrová a Ivan Šándor.

Vianoce sú zázračný čas plný štedrosti a chutí. Dokážeme sa počas nich podrobiť v pokore, oddať svoje duše láske a porozumeniu? Táto otázka inšpirovala Petra Severa k napísaniu stereopoviedky Tichá noc, svätá noc, ktorú môžete počúvať od štvrtka. Účinkujú Karol Machata, Elo Romančík, Leopold Haverl, Lucia Vrablicová, Ján Gallovič a Natália Bláhová. Réžia: Vladimír Rusko.

V posledný deň týždňa vstúpi do vysielania poviedka anglického spisovateľa Herberta Ernesta Batesa s názvom Vianočná pieseň. H. E. Bates už od raného veku vedel, že chce byť spisovateľom. Narodil sa v roku 1905 a prvú knihu vydal, keď mal 20 rokov. Počas 2. svetovej vojny bol najatý Kráľovským letectvom ako spisovateľ vojenských poviedok. Bol mimoriadne produktívny, po vojne vydával približne jeden román a jednu zbierku poviedok ročne. Vianočná pieseň je o Kláre, mladej, talentovanej učiteľke hudby. Každé Vianoce túži po snehu. Má sestru Effie, ktorá síce až tak talentovaná nie je, za to je obľúbená u opačného pohlavia. Každý rok chodia sestry a ich rodičia na vianočný večierok Williamsonovcov. Klára sa však rozhodne zostať doma. V réžii Magdy Grandtnerovej číta Karol Machata.

Od pondelka sa v eseji Miloša Ferka Zázrak Vianoc stretávame s priehrštím vianočných záhad, prekvapení, snov a túžob. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Vladimír Minarovič a Miroslav Trnavský. A od štvrtka nám bude vianočný čas spestrovať glosa Oľgy Feldekovej s názvom Vianoce. Glosu i úryvok zo svojho detského denníčka číta autorka.

Rádio Litera uvádie od utorka pásmo Zuzany Belkovej Ako sa darí zázraku. Autorka skomponovala ukážky s vianočnou témou do kompaktného tvaru s dôrazom na moment zázraku a citového prežívania sviatku. Siahla po osvedčenej poetike Andersenovej rozprávky Mrzáčik a rovnako po britkých, no výstižných postrehoch Íra Johna B. Keana. Úlohu literárnych chuťoviek zastupuje pohľad do starosvetskej poviedky Marie von Ebner-Eschenbach Štedrý večer slečny Zuzanky a predovšetkým vydarený apokryf Prvý zázrak Jeffreyho Archera. Účinkujú Marek Majeský, Slávka Halčáková, Róbert Roth, Peter Sklár, Ivan Laca, Darina Vašíčková a David Hartl.

V cykle Solárium sa od stredy trocha zastavíme a pouvažujeme nad tým, čím by aj podľa našich predkov mohol a mal byť tento čas prípravy na Vianoce. Ako táto príprava vyzerala u nás aj inde vo svete, nám priblíži etnologička Dr. Katarína Nádaská. Relácia má názov Predvianočné zvyky predkov a jej autorom je Pavel Gabriš.

Vianoce považujeme tradične za najkrajšie sviatky v roku. Z pohľadu Romana Slaninu je však všetko to, čo v súvislosti s nimi preháňame, aj hodné smiechu. Tak je to aj v humorných scénkach a dialógoch z jeho pera v archívnom Sobotníku z roku 2006. Humoristické pásmo Vianoce, najkrajšie sviatky v roku môžete počúvať od piatku. Účinkujú Roman Slanina, Dušan Cinkota, Norbert Antalík a Stanislava Pázmányová.

Rádio Litera tento týždeň nezabudlo ani na poéziu. Od utorka počúvajte verše Kamila Peteraja Vianočný čas v prednese Vladimíra Jedľovského a od štvrtku vás čaká pásmo poézie Pred Vianocami je menšia zima. V tomto Poetissime Silvie Kasčákovej a Jany Hevešiovej zaznejú verše a myšlienky, ktoré sa dotýkajú témy najvnútornejších ľudských túžob. V čase Vianoc, keď je láska a pokoj na „oficiálnom pláne dňa“, zrazu človek poznáva svoju bezmocnosť a svoje obmedzenia. Človeka môže  prekvapiť, aké jednoduché je milovať, a ako dlho trvalo, kým si to uvedomil. Účinkujú Lucia Vrablicová a Ján Gallovič.

Posledným tipom týždňa sú verše Jána Motulka s názvom Tiché vianočno. Básnická tvorba Jána Motulku sa vyznačuje tematickou i duchovnou spriaznenosťou s básnikmi katolíckej moderny, usilujúc sa o vlastný básnický pohľad na svet, bez ohľadu na dobové doktríny. Sám autor o sebe hovorí, že sa k nijakému smeru nehlásil, chcel byť slobodný. Recitujú Gustáv Valach a Darina Vašíčková.

Program pre vás dramaturgicky pripravil Martin Šenc.
Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová

Program rádií

Autori: Katarína Gažíková, Martin Šenc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame