Stanislav Štepka a jeho literárne štepy

Stanislav Štepka a jeho literárne štepy

Ako lepšie začať posilvestrovský týždeň a nový rok 2018, ak nie dramatizáciami, ktorým nebude chýbať svojrázny humor, nadhľad, slovné hry, aktuálne témy a pôvodná piesňová tvorba. A tak ho začíname so Stanislavom Štepkom a jeho hercami, režisérmi, ale i hudobnými tvorcami z Radošinského naivného divadla. Tento rok si totiž pripomíname 55. výročie jeho založenia. Môžete sa tešiť na výborné pásmo Ivany Jáchymovej o Štepkových Lastovičích rozprávkach, odporúčame aj rodičom a ich deťom. Od Štepku si vypočujete Príbeh vidieckeho spisovateľa, ale i Kino Pokrok. Richard Stanke a Ivan Vojtek nám budú čítať zo Štepkovej knihy Desatoro. Určite si nenechajte ujsť ani jeden z rozhovorov so Stanislavom Štepkom, či už ten s Mariánom Grebáčom alebo Borisom Filanom. K vrcholným výberom tohto týždňa určite patrí pásmo Petra Turčíka Thespidová kára, ktoré je celé venované Radošinskému naivnému divadlu. Výborné je pásmo Viery Benedikovej o Jankovi Melkovičovi, ktorý dlhoročne spolupracoval aj s radošincami. V pásme zaznejú nezameniteľné skladby Jána Melkoviča v interpretácii Kataríny Kolníkovej, Moniky Hilmerovej, Marušky Nedomovej a ďalších. O tomto skladateľovi bude aj pásmo Aliho Brezovského, ktoré rovnako stojí za vypočutie. Katarína Kolníková sa nám prihovorí v rozprávke o Troch prasiatkach. A Stanislava Štepku ako herca môžete započuť aj v rozprávkovej hre Dušana Dušeka Strojček na spomienky. Vysielanie obohatia aj eseje o smiechovej kultúre a úvahy o dialógu v divadle a javiskom priestore.

Týždeň začneme poviedkami. Prvou bude Príbeh vidieckeho spisovateľa. Je to krásny ľudský príbeh, na aké sme zvyknutí aj z poetiky Radošinského naivného divadla. A keďže je Stanislav Štepka aj dobrým hercom, svoju poviedku si v réžii Štefana Korenčiho sám prečítal.

Od utorka budete počúvať čítanie zo Štepkovej poviedkovej knihy Desatoro. V réžii Martina Kákoša číta Ivan Vojtek starší. Aj od stredy vám bude Richard Stanke čítať výber z knihy Desatoro. Režíruje Martin Hvišč.

V roku 2008 vydal Stanislav Štepka svoju prvú knihu pre deti - Lastovičie rozprávky. Predstavil ju v Košiciach a pri tej príležitosti vznikol rozhovor, ktorý vám ponúkneme (doplnený aspoň niekoľkými z rozprávok) od pondelka. V réžii Petra Vilhana účinkujú Ivana Jáchymová, Stanislav Štepka, Dana Košická.

Tento týždeň sa môžete tešiť aj na rozprávku Márie Rázusovej-Martákovej Tri prasiatka. Na Litere od utorka. V réžii Táne Tadlánkovej číta Katarína Kolníková a Martina Götzová.

V stredu vstúpi do vysielania dramatizácia Stanislava Štepku Kino Pokrok. Hra mala divadelnú premiéru v roku 1995. Okrem autora v nej účinkujú členovia Radošinského naivného divadla: Zuzana Mauréryová, Maruška Nedomová, Monika Hilmerová, Soňa Norisová, Mojmír Caban, Richard Felix, Vladimír Svítek, Milan Šago a ďalší.

Vo štvrtok uvedieme rozprávkovú hru Dušana Dušeka Strojček na spomienky. Predstaví sa vám poštár Známka zo Šaštína, čo je mestečko ako z rozprávky. Všetci poštári sú trošku rozprávkari. Nosia ľuďom poštu — listy, pohľadnice, korešpondenčné lístky alebo telegramy — a v každom takom liste môže byť aj rozprávka. Najkratšia rozprávka, akú pán Známka pozná, je táto: Bol raz jeden dedko — a to je všetko. Táto rozprávka sa zmestí aj na tú najmenšiu pohľadnicu. V réžii Jara Riháka účinkujú Stanislav Štepka, Vladimír Hajdu, Peter Šimun, František Tománek, Michaela Čobejová, Szidi Tobiasz, Ivan Vojtek a Július Paluš.

Stanislav Štepka a Radošinské naivné divadlo sú dve neoddeliteľné veličiny divadelnej kultúry na Slovensku. Stanislav Štepka je nielen kmeňový autor divadelných hier pre Radošincov, ale v čase vzniku tejto relácie bol aj kľúčovým hercom a manažérom tohto súboru. Radošinské naivné divadlo nemá obdobu nielen na Slovensku, ale ani vo svete veľkých divadelných kultúr. O tvorbe Stanislava Štepku a jeho produkcii Radošinského naivného divadla bude v magazíne o dejinách divadla na Slovensku od pondelka hovoriť profesorka VŠMU Božena Čahojová. Relácia má názov Thespidová kára: Radošinské naivné divadlo a pripravil ju Peter Turčík. Účinkuje Alfréd Swan.

V utorok uvedieme pásmo Viery Benedikovej a Stanislava Štepku o členovi Radošinského naivného divadla, výnimočnom umelcovi Jánovi Melkovičovi - mágovi tónov a umelcovi života. Účinkujú Viera Benediková, Ján Melkovič, Stanislav Štepka, Monika Hilmerová, Darina Abrahámová a Katarína Kolníková.

Portrét skladateľa Jána Melkoviča je relácia, v ktorej si vypočujete niečo o umelcovej tvorbe i archívne nahrávky z rozhovoru s ním, ktoré vznikli v roku, keď Melkovič oslávil svoje šesťdesiatiny. Reláciu autorsky pripravil Ali Brezovský. Účinkovali Stanislav Šepka, Ján Melkovič a Ali Brezovský.

Pripravili sme pre vás aj výborné rozhovory so Stanislavom Štepkom. Od štvrtka vás pozývame počúvať pásmo Mariána Grebáča s názvom Ako sa stať maturitnou otázkou. Od piatku vás čaká Pálenica Borisa Filana Rozhovor so Stanislavom Štepkom.

Od štvrtka budú vo vysielaní aj dve časti Poetologického slovníka Stanislavy Matejovičovej. Prvá má názov Dialóg v divadle, druhá Dramatický a javiskový priestor.

Dramatik, scenárista, publicista a autor literatúry pre deti a mládež Andrej Ferko sa vo svojej tvorbe venuje aj kritickému skúmaniu spoločnosti. Svedčí o tom aj jeho publicistické dielo O historickom bezvedomí, v ktorom pranieruje choroby našej pamäti i doby. Neraz reaguje aj na aktuálne javy, pričom používa historické paralely a prirovnania, či už ide o staroveké, biblické alebo stredoveké. To platí aj o jeho eseji s názvom Smiechová kultúra informačnej technológie, ktorú vám ponúkame v repríze z roku 2007. Na Litere od piatku. Interpretuje Jaroslav Mottl.

Rovnako od piatku vás pozývame počúvať esej poľského filozofa Leszka Kołakowského O smiechu. Ako už  jej názov naznačuje, zoznámime sa v nej autorovými názormi na fenomén humoru a smiechu. Číta Martin Kaprálik.

Program pre vás dramaturgicky pripravila Monika Kekeliaková
Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová
Program rádií

Text: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame