Faustovská legenda včera a dnes

Faustovská legenda včera a dnes

Príbeh o Faustovi patrí k jednému z najstarších európskych mýtov a dnes je aktuálnejší ako kedykoľvek v minulosti. Rádio Litera vás preto pozýva, aby ste sa spolu s nami prešli všetkými zásadnejšími priestormi tohto mýtu, či už je to scéna kontaktu človeka so zlom alebo zapredávanie duše kvôli moci a úspechu.  Keďže stvárnením tejto témy sa preslávil azda najviac a medzi prvými práve nemecký básnik Johann Wolfgang Goethe, ktorý pôvodný ľudový príbeh obohatil originálne aj novou postavou mladej devy Grétky, do vysielania sme pre vás vybrali jeho Prafausta, ale aj životopisné pásmo o autorovi, ktoré ozrejmí vznik Fausta. Faustovské a mefistovské témy duše, Boha a diabla rozvinul významnejšie T. Mann (Doktor Faustus), ale aj Bulgakov (Majster a Margaréta), pred ním Lautréamont v Spevoch Maldororových, Baudelaire v Kvetoch zla či Wilde v Portréte Doriana Graya. O týchto autoroch a ich dielach budú vo vysielaní pásma i rozhlasové hry. Určite si nenechajte ujsť fíčer V tomto sne som Faustom a rozhlasové hry: Faust. Faust je mŕtvy od M. Ravenhilla a Ja, docent Faustík od J. Váha. Vynikajúce je pásmo Buzássyho veršov Pani Faustová, ale aj faustovské verše P. Vongreja.

Týždeň začneme portrétom Johanna Wolfganga Goetheho. Čaká vás relácia Rudolfa Čižmárika z cyklu Podobizne. Goethe na nátlak otca študoval právo, no vždy ho zaujímalo skôr kreslenie a literatúra. Po krátkej advokátskej praxi sa začal naplno venovať písaniu a známym sa stal už počas života. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Ladislav Chudík, Peter Rúfus a Dušan Jamrich.

Od pondelka uvedieme adaptáciu divadelnej hry Marka Ravenhilla s názvom Faust. Faust je mŕtvy. V réžii Natálie Deákovej účinkujú Ľubomír Burgr, Ľubomír Bukový, Martin Melo a Juraj Igonda. 

Od utorka sme pre vás vybrali dramatizáciu novely Juraja Váha Ja, docent Faustík. Autor tu autobiograficky stopuje tragizujúce sa zamyslenie nad vlastným osudom, zároveň však rozkrýva posolstvo všeobecnej platnosti. Hovorí o mravných princípoch vo vzťahoch medzi ľuďmi i vo vzťahu človeka k sebe samému. V réžii Ladislava Hyžu účinkujú Martin Horňák, Štefan Halás, Ľuba Krkošková, František Výrostko a Michal Gazdík.

Od Johanna Wolfganga Goetheho vysielame od utorka rozprávku Čarodejníkov učeň. Program je z cyklu Keď hudba rozpráva a spolu s príbehom sa započúvate aj do symfonickej básne francúzskeho skladateľa Paula Dukasa. V réžii Martina Hvišča číta Anna Javorková.

V stredu do vysielania vstúpi spomínaný Prafaust. Má názov Faust a Margaréta a je to adaptácia Goetheho divadelnej hry. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Vladimír Jedľovský, Ján Kroner, Jana Lieskovská a Magdaléna Košická.

Koncom týždňa sa môžete tešiť na rozhlasovú hru Mojmíra Grolla, inšpirovanú pohnutým osudom francúzskeho básnika. Hra má názov Prekliatie Charlesa Baudelaira a zobrazuje dramatické peripetie tvorivých vzopätí a sklamaní, lásky a nelásky, intríg a nepochopení, závislosti a choroby, ktoré spravádzali tohoto prekliateho básnika na jeho krátkej ceste života. V réžii Jara Riháka účinkujú Marek Majeský, Szidi Tobias, Ingrid Timková, Ivo Gogál, Jozef Vajda, Helena Geregová, Peter Sklár, Jozef Šimonovič, Richard Klvač a Ján Valentík.

Tento týždeň vám ponúkneme aj niekoľko rozhlasových pásiem. V pásme z cyklu Autor na dnes vám Helena Himičová od pondelka predstaví Thomasa Manna. V réžii Hany Makovickej účinkujú Helena Himičová, Henrieta Kecerová a Vladimír Bálint.

Od utorka môžete počúvať pásmo rozhlasového autora Jána Bábika z cyklu Podobizne o Oscarovi Wildeovi. Oscar Wilde bol írsky dramtik, prozaik a básnik a patril k najvýraznejším osobnostiam svojich čias. Je autorom románu Obraz Doriana Graya a hier Ideálny manžel či Je dôležité mať filipa, ktoré sa hrajú po celom svete dodnes. Už počas života žal jeden literárny úspech za druhým, teda až do obvinenia a aj následného odsúdenia za homosexuálne vzťahy. Po prepustení zo žalára napísal ešte jednu básnickú skladbu, no potom sa do konca života odmlčal. Zomrel v biede vo Francúzsku ako 46-ročný. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Marián Geišberg, Vladimír Minarovič, Ivan Laca, Ľudovít Moravčík, Anton Korenči a Peter Trník.

Od stredy vysielame reláciu Kapitoly z dejín románu 20. storočia. Budeme sa venovať Bulgakovmu Majstrovi a Margaréte. Bulgakov študoval za lekára a počas prvej svetovej vojny pôsobil ako dobrovoľník. Neskôr sa venoval výhradne literatúre. Prvú verziu svojho naslávnejšieho diela - Majster a Margaréta - začal Bulgakov písať v roku 1927, ale román dokončil len niekoľko dní pred svojou smrťou v roku 1940. Napriek nesporným literárnym kvalitám zostalo množstvo Bulgakovových diel nevydaných, resp. vyšli až po jeho smrti. Autorka relácia Margit Garajszki sa v tomto programe pristaví pri Majstrovi a Margaréte, Bulgakovom opuse magnum, a prevedie nás jeho spletitým svetom. Účinkujú Alfréd Swan a Zuzana Dančiaková.

Charlesa Baudelaira vám od štvrtka predstaví Gabriela Alexová v cykle s názvom Dve tváre. Autora budete mať možnosť spoznať ako prvého francúzskeho symbolistu, posledného klasického a prvého moderného básnika, ale aj ako vyhláseného bonvivána, milovníka nevestincov a exotických žien a ópia. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Přemysl Boublík a René Jankovič.

Nasledujúce vysielacie tipy sa budú týkať poézie. V utorok vstúpia do vysielania verše Pavla Vongreja s názvom Faustovská. V réžii Jara Riháka recituje Vladimír Jedľovský.

Od stredy vám prinesieme výborne napísané a umelecky spracované pásmo Ivana Mojíka Mefisto s ružou. Bude o francúzskom básnikovi Lautréamontovi, autorovi slávnych Maldororových spevov. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú Jana Kopsová, Vladimír Štefuca, František Kovár, Michal Domonkoš, Jozef Šimonovič, Mária Dacejová, Vladimír Minarovič. Pásmo je rozdelené na dve časti, druhá časť bude vo vysielaní od štvrtka.

O Lautréamontovi bude aj piatkové pásmo Michaely Jurovskej, v ktorom vám predstavíme slávnu básnickú skladbu Spevy Maldororove. Pásmo má názov Bolesť a vzbura Isidora Ducassa grófa de Lautréamont. Žil iba 24 rokov a vydal len dve diela, no to mu stačilo na to, aby sa stal dôležitým autorom novodobej francúzskej a svetovej poézie. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Richard Stanke, Ján Mistrík, Martin Kaprálik a autorka relácie.

Od štvrtka vysielame fíčer Jána Sklenára V tomto sne som Faustom, v ktorom účinkujú autor relácie a Tibor Frlajs. V piatok vám ponúkneme pásmo Jána Buzássyho s názvom Pani Faustová. Buzássy patrí k básnikom, ktorí začiatkom 60-tych rokov našli priestor pre vyjadrenie na stránkach časopisu Mladá Tvorba. Nepriamo tak nadviazal na výboje slovenských konkretistov. Jeho dielo v sebe nesie ohlasy básnikov, s ktorými sa Buzássy stretol ako prekladateľ. Okrem svetových básnikov sa trvalou inšpiráciou jeho poézie stala grécka antika. Básnická skladba Pani Faustová je z roku 2001. V réžii Jany Strniskovej účinkuje Peter Rúfus.

Program pre vás dramaturgicky zostavila Monika Kekeliaková.
Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová

Program rádií


Zdroje obrázkov: wikipedia.org, unsplash.com, pixabay.com

Autorky: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame