Literárny zemepis X - V Krajine vychádzajúceho slnka

Literárny zemepis X - V Krajine vychádzajúceho slnka

Spolu s Rádiom Litera tento týždeň, v už desiatom vydaní Literárneho zemepisu, navštívime Krajinu vychádzajúceho slnka. Čítanie na pokračovanie bude patriť próze Spiace krásavice nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Jasunariho Kawabatu. Litera odvysiela poviedky japonských autorov Šiničiho Hošiho a Tamikiho Haru, úryvok z románu Šúsaku Endóa či poéziu japonskej poetky Sačiko Jošiharovej. V programe sa objaví aj literárna kompozícia zo starojaponských bájí nazvaná Kodžiky. Nebude chýbať ani premiérová relácia Z tvorivej dielne Rádia Litera – tento raz o novej knihe poviedok Harukiho Murakamiho Slon mizne. Je sa na čo tešiť — Arigató!

Na pokračovanie si budeme čítať pozoruhodnú novelu japonského spisovateľa oceneného Nobelovou cenou, Jasunariho Kawabatu, Spiace krásavice. Próza vyniká formálnou dokonalosťou,  jedinečným riešením otázky vzťahu smrti a krásy, smrti a erotiky, a je nefalšovaným obrazom japonskej mentality. Ďalší vynikajúci japonský prozaik a dramatik Jukio Mišima prirovnal toto dielo k ponorke, v ktorej uviazli ľudia a postupne sa v nej stráca vzduch. O jeho jedinečnej atmosfére sa môžete presvedčiť v piatich častiach Čítania na pokračovanie. V réžii Róberta Horňáka číta Karol Machata.

Od utorka uvedieme adaptáciu divadelnej hry nemeckého dramatika Georga Kaisera Vojak Tanaka. Na pozadí mýtu o absolútnej nadradenosti cisára Japonska, bojuje autor dramatickými prostriedkami  proti neobmedzenej moci panovníka a jeho vojenskej oligarchie v 19. storočí. Bojuje teda zároveň proti moci, ktorá vo svojej podstate a vo svojich prejavoch ničí človeka ako ľudskú bytosť. Účinkujú Ján Gallovič, Natália Blahová, Július Vašek, Leopold Haverl, Anna Javorková, Alfréd Swan a ďalší. Réžia: Vladimír Rusko.

Od stredy sme pripravili príbeh, ktorý vznikol na motívy japonskej ľudovej rozprávky. Volá sa Broskyňový chlapec a pre rozhlas ho v roku 1987 napísala Božena Čahojová-Bernátová. V hlavných úlohách sa predstavia Juraj Draxler a Boris Farkaš. Réžia: Jaroslav Rozsíval.

Čítať pre vás budeme aj niekoľko japonských poviedok. Od utorka sa môžete tešiť na poviedku prozaika Tamikiho Haru s názvom Vytúžená krajina. Zobrazuje v nej svet človeka upútaného na lôžko. Je to svet úvah a meditácie, svet obrazotvornosti. Krehká poviedka  japonského prozaika je jeho poslednou prácou, ktorú napísal predtým, ako v roku 1951 spáchal samovraždu. Je zároveň aj nepriamym záznamom o neschopnosti vyrovnať sa s pohirošimskou atmosférou. V réžii Igora Hrabinského číta Karol Machata.

Autorom ďalších dvoch poviedok je Šiniči Hoši. Ide o poviedky zo žánru science-fiction z prostredia kozmickej lode, ktorá putuje vesmírom. Relácia má názov Až sa skončí zima. V réžii Jara Riháka číta Eva Matejková.

Vo štvrtok do vysielania vstúpi relácia z cyklu Svetová čítanka. Japonský spisovateľ Šúsaku Endó, najpozoruhodnejšia osobnosť z plejády takzvanej tretej novej generácie, ktorá vystriedala povojnovú generáciu, zaujíma v japonskej literatúre osobitné miesto. Rýchlo si získal meno humanisticky ladenou a sociálne angažovanou tvorbou. V predslove svojho románu Keď zahvízdam píše, že ho vždy fascinoval svet nemocníc a mravné problémy súvisiace s modernou lekárskou vedou. Hrdina románu Eiči, mladý ambiciózny lekár, dravo sa ženúci za kariérou, pracuje v modernej klinike. Ako pacientka sa tam dostáva Aiko, ktorá sa stáva pokusným králikom pri overovaní nového, ešte nevyskúšaného lieku. Autor približuje cez príbehy svojich postáv problémy dvoch generácií japonskej spoločnosti, ktorá prežila poslednú vojnu a jej synov a dcér, čo zažili rýchly rozmach konzumnej spoločnosti. Číta Alfréd Swan.

A teraz k pásmam a esejam. V utorok uvedieme umelecko-dokumentárne pásmo o živote a diele nositeľa Nobelovej ceny za literatúru 1968. Bol ním práve Jasunari Kawabata, ktorého dielo vysielame aj v Čítaní na pokračovanie. Reláciu z cyklu Knižnica nositeľov Nobelovej ceny za literatúru pripravila Jarmila Javorská. Účinkujú Ivo Gogál, Zuzana Kyzeková a Juraj Predmerský.

V eseji Petra Holku Sakura sa dozvieme niečo o ikonickej japonskej čerešni. Pre autora eseje sa stala podnetom na uvažovanie o vyspelosti starobylej kultúry v konfrontácii s našou súčasnou realitou, akoby neraz zbavenou duchovného rozmeru. Na Litere od utorka. V réžii Martina Bendíka číta autor, verše recituje Alfréd Swan.

Od stredy pre vás máme pripravenú naozajstnú špecialitu. Uvedieme totiž premiérové pásmo Rádia Litera s názvom Sedemnásť Murakamiho poviedok. Autorom pásma je Martin Šenc a v relácii sa venuje novej novej zbierke Harukiho Murakamiho Slon mizne. Účinkujú Tomáš Bartoněk, Daniela Šencová a Dana Hashimotová.

Od štvrtka vás čaká humoristické pásmo z cyklu Abeceda svetového humoru, ktoré je venované tvorbe významného japonského spisovateľa Rjúnosuke Akutagawu. Autorom pásma je Berco Trnavec, v réžii Martina Hvišča účinkujú Pavol Michalka, Martin Kaprálik, Vlado Minarovič, Jozef Benedik a Michaela Kapráliková-Medvecová.

Od piatku vás čaká pásmo Petra Kantora s názvom Kodžiky. Pásmou je literárnou kompozíciou zo starojaponských bájí. V réžii Ľubomíra Holčíka účinkujú Andrej Mojžiš, Marianna Kovačechová a Juraj Benčík.

Nezabudli sme ani na japonskú poéziu. Znova prišla jar, znova fúka vietor je názov pásma z veršov japonskej poetky Sačiko Jošiharovej, ktoré pripravila slovenská poetka Mila Haugová. Spolu s Fumiko Kuwaharovou ich aj preložila do slovenčiny. Verše recituje Anna Šišková. Na Litere od stredy.

Budeme si číať aj starú japonskú poéziu, hneď v prvý deň týždňa to budú Kvety vĺn (recituje Juraj Predmerský) a od štvrtka Stretnutie a rozlúčka (recituje Vladimír Minarovič). Verše prebásnil Ľubomír Feldek.

Program dramaturgicky zostavil: Martin Šenc
Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová

Program rádií

Text: Martin Šenc, Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame