Osmičky v našich dejinách (i životoch) - 1. časť

Osmičky v našich dejinách (i životoch) - 1. časť

Rok 2018 a osmičkové roky (1848, 1918, 1938, 1948, 1968 a 1988)

Osmičkové roky boli v našich dejinách neraz prelomové. Rok 2018 je preto príležitosťou, aby sme sa v Rádiu Litera vrátili k rokom 1848, 1918, 1938, 1948, 1968 či 1988. Vo vysielaní sa objaví kritický cyklus pod názvom Novinári za demokraciu. Poslucháči budú môcť nazrieť do novinárskych osudov v roku 1968 v Denníku SME, Kultúrnom živote i v Pravde. Vyprázdnený svet po prvej svetovej vojne bude možné zažiť v hre Don Juan sa vracia z vojny. Historický príbeh z obdobia 1938 - 1968 o troch kamarátoch a jednej žene ponúkne rozhlasová hra Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy) podľa literárnej predlohy Pavla Rankova. Dramatizovaný dokument Pavla Smolíka priblíži svedectvá z knihy Zločiny komunizmu na Slovensku.

Týždeň začneme cyklom Roberta Kotiana s názvom Novinári za demokraciu - Rok 1968. Vysielať budeme päť častí. Od pondelka 21. august a čo mu predchádzalo, od utorka Denník Smena a 60. roky, od stredy 60. roky a Kultúrny život, od štvrtku Echo bratislavských vysokoškolákov, od piatku Denník Pravda a rok 1968. V réžii Jara Riháka účinkujú Tamara Valková, Michal Tvarožek, Michal Horský, Jozef Žatkuliak a Samuel Brečka.

Prvá svetová vojna je považovaná za prvú z veľkých katastrov novodobých dejín ľudstva v 20. storočí. Nekompromisne prázdny povojnový svet konfrontuje rozhlasová hra Ödöna von Horvátha, ktorá má názov Don Juan sa vracia z vojny. Don Juan sa vracia do sveta, v ktorom ostali len ženy. Má poslanie: nájsť tú jedinú, ktorú sa rozhodol milovať. Počas vojny jej písal listy a nedostával odpovede. Čo sa stane, keď ju nájsť nedokáže? Hra je metaforickou výpoveďou o bytostnom pocite prázdna a nemožnosti ho naplniť, ktoré nastupuje po eufórii sprevádzajúcej koniec akejkoľvek vojny. Vysielame od pondelka. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Vladimír Kobielsky, Jana Hubinská, Viera Richterová, Oľga Solárová, Soňa Ulická, Eva Matejková, Lucia Vrablicová, Júlia Horváthová, Miroslava Drínová, Zuzana Kyzeková, Zuzama Kapráliková.

Názov rozhlasovej hry, ktorú môžete počúvať od utorka, je Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy). Je prerozprávaním pomerne širokej a dramatickej historickej epochy Slovenska. Začíname tesne pred II. svetovou vojnou v roku 1938 a končíme známymi udalosťami augusta roku 1968. Príbeh našej krajiny však v tomto diele nie je žiadnou monumentálnou historickou freskou, ale veľmi osobným a intímnym príbehom troch kamarátov a ich celoživotnej lásky (Petra, Jána a Gabriela a Márie) pochádzajúcich z Levíc. Z regiónu, v ktorom každý dejinný zvrat ovplyvnil zmenu mena či národnosti obyvateľov bez toho, aby sa pohli z miesta. Táto hra získala Pečať kvality v súťaži TRH 2017 - Týždeň rozhlasovej hry. Autorom predlohy je Pavol Rankov. V réžii Kamila Žišku účinkujú Kristína Turjanová, Přemysl Boblík, Matúš Kvietik, Peter Oszlík, Juraj Predmerský, Dominika Žiaranová, Dušan Kaprálik, Ladislav Kerata, Ladislav Konrád, Dušan Vaňo a Miroslav Trnavský, 2016.

Tento týždeň sme do programu zaradili aj úspešný cyklus dramatizácií Pavla Smolíka Vstali sme z popola. Časť s názvom Nedal som sa zlomiť budeme vysielať od stredy a bude o svedectve Františka Javorského. František bol v mladosti nadšeným členom skautskej organizácie a neúspešne sa pokúsil utiecť na západ. Neskôr sa stal záchrancom nesmiernych historických hodnôt počas komunistického rabovania v kláštoroch a takisto aj väzňom, ktorý v neslobode tábora pre politických väzňov našiel nové priateľstvá. V réžii Pavla Smolíka účinkujú Dušan Kaprálik, René Jankovič, Dušan Vaňo, Martin Vitek, Ondrej Kaprálik, Ladislav Konrád, Matej Oravec, Vladimír Kittler, Juraj Hrčka, Tomáš Horváth, Tomáš Vravník, Vladimír Minarovič.

Ďalšia časť cyklu Vstali sme z popola má názov Vrátil som sa z pekla a v éteri bude takisto od stredy. Prinesie svedectvo Istvána Kányaia, chlapca, ktorému sa nesplnil sen stať sa lekárom a napokon sa zamestnal v rafinérii. Pri jednom z bombardovaní počas druhej svetovej vojny sa, skôr než o jemu zverené cisterny, postaral o množstvo ľudí, ktorým zachránil život. Za túto „sabotáž" sa dostal na takmer deväť rokov do ruských gulagov. V réžii Pavla Smolíka účinkujú Juraj Predmerský, Tomáš Vravník, Lucia Vrablicová, Juraj Hrčka, Matej Oravec, Tomáš Hortvách a ďalší.

Vo štvrtok nás bude čakať ďalšia časť z cyklu Vstali sme z popola. Má názov Po vešperách a zoznámime sa v nej s príbehom mladého muža, ktorého totalitná moc vytrhla z rehoľného noviciátu a umiestnila do koncentračného tábora v Podolínci. Tam na neho čakali roky neľudsky ťažkej práce, ale tiež vzdelávania sa a úsilia zachovať si ľudskú tvár. A napokon - nezvyčajná vychádzka z väzenia, ktorá sa stala vyvrcholením najvnútornejších túžob tohto väzňa... V réžii Pavla Smolíka účinkujú Alfréd Swan, René Jankovič, Dušan Vaňo, Vladimír Kittler, martin Vitek, Štefan Martinovič, Přemysl Boulbík, Jozef Šimonovič a Vladimír Minarovič.

Od štvrtka do vysielania vstúpi aj hra pre mládež podľa sci-fi románu Karla Čapka, klasika českej literatúry. Hra má názov Vojna s mlokmi. V réžii Jara Riháka účinkujú Marián Geišberg, Vladimír Hajdu, Roman Luknár, Ivan Laca, Vladimír Oktávec, Peter Šimun, Vladimír Jedľovský, Jozef Kroner, Eva Krížiková, Ingrid Liptáková, Ladislav Kočan, Miroslav Noga a ďalší.

Prejdime k pásmam a esejam. V Historickom slovníku uvedieme reláciu Petra Turčíka s názvom Rok 1918. V réžii Petra Turčíka účinkujú Dušan Kováč a Roman Holec. Od stredy môžete počúvať esej Petra Šranka, známeho glosátora. S úsmevným nadhľadom sa dokáže pozrieť aj na závažnejšie témy. Tentoraz zacielil svoje ostré pero, teda, klávesnicu na tému Zrelý muž a digitálna revolúcia. Tí, čo sa nenarodili priamo do digitálnej revolúcie a nemajú vrodený talent na nové technológie, zápasia občas aj s jej výdobytkami. Stručnú minulosť tohto javu a jeho dopad na postarších interpretuje Juraj Smutný.

Aj v publicistickom pásme Hany Michalčíkovej sa budeme venovať rokom končiacim osmičkou. Respondenti budú hovoriť o spoločenskom a politickom dianí, ktoré ovplyvnilo vývoj spoločnosti aj vývoj jednotlivých spoločensko-vedných a umeleckých odborov. Turbulencie a výzvy osmičiek na Litere od piatku. Účinkujúci: Hana Michalčíková, Tünde Lengyelová, Ivan Kupka, Ondrej Prostredník, Martin Garek, Peter Jašej, Zuzana Jarošová, Peter Jaroš, 2018.

Od piatku vám ponúkneme výber krátkych satirických próz nemekého prozaika Gabriela Lauba. Esej O slobode číta Peter Sklár.

Nielen pre starších, ktorí na vlastnej koži spoznali život riadený totalitným režimom, máme pripravené verše Ľubomíra Feldeka s názvom Revolúcia detí. Spomeňme si na dni, keď sa za pár dní udialo viac, ako predtým za celé desaťročia. Znie to dnes pateticky, možno až nepochopiteľne, ale neuveriteľné sa stávalo skutočnosťou. A hlavnými aktérmi diania boli mladí ľudia. V réžii Mileny Lukáčovej účinkuje František Kovár.

Program dramaturgicky pripravila Monika Kekeliaková.

Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová

Program rádií

Text: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame