Duša a vnútro podľa Dostojevského a Wilda

Duša a vnútro podľa Dostojevského a Wilda

Keďže sa nám pomaly blíži veľkonočný čas, v Rádiu Litera sa budeme o niečo viac zamýšľať nad dušou a vnútrom človeka. Pomôžu nám v tom predovšetkým diela Fiodora Michajloviča Dostojevského a Oscara Wilda. Môžete sa tešiť na šesť častí Ponížených a urazených v cykle Čítanie na pokračovanie. Nerovný partnerský vzťah v Dostojevského diele Krotká, ktoré prvý raz uvádza počas tejto sezóny aj Slovenské národné divadlo v réžii E. Kudláča, si budete môcť vypočuť v rozhlasovej úprave E. J. Grocha pod názvom Nežná. Nenechajte si ujsť ani Dostojevského psychologickú novelu Katarína. Vo fíčri Martina Kákoša sa dozviete o jednom zo súdnych procesov, ktorý otriasol svetom, a to s Oscarom Wildom. Vo vysielaní bude Wildova esej o ľudskej duši, ale aj poviedka Milosrdný milionár. Priaznivci poézie sa môžu tešiť na verše Charlesa Simica, žalmickú poéziu Mily Haugovej a básne od Gregoryho Corsa. Nebude chýbať ani rozprávka na motívy Hansa Christiana Andersena O tichej láske a rozprávková hra Princ Bajaja.

Dostojevského dielo Ponížení a urazení vysielame v Čítaní na pokračovanie. Z pochmúrnych a sychravých zákutí Petrohradu, zo zatuchnutých príbytkov, ktoré sú sídlom roztopašnosti, neresti a utajených zločinov, ako keby sa vynorili aj postavy tohoto romány. Ich osudy autor spojil s osudmi obyvateľov petrohradských palácov. V románe nájdeme pre Dostojevského typicý zložitý obraz mučivých milostných vzťahov. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú Peter Rúfus, Táňa Kulíšková, Vladimír Obšil, Vladimír Müller a Emília Vášáryová.

Od pondelka vstúpi do vysielania rozhlasová hra Nežná, ktorú podľa novely Fiodora Michajloviča Dostojevského s názvom Krotká zdramatizoval Erik Jakub Groch. Krotká je jednou z najlepších Dostojevského krátkych beletrií. Psychologická dráma o šesťnásťročnom dievčati, ktoré sa postavilo proti o mnoho staršiemu manželovi, pretože ju chcel celú vlastniť. Je to príbeh o tom, kam až môže viesť neha a pokušenie ovládať osudy iných ľudí. V réžii Hany Hajdovej účinkujú Peter Rašev, Judita Vicianová a Igor Šabek.

Od Dostojevského vám od utorka ponúkneme dramatizáciu poviedky Katarína. Táto poviedka je psychologickou sondou do partnerského vzťahu. Ordynov, chudobný vedec stretne pri hľadaní podnájmu krásne dievča spolu s nejakým starcom. Dievča sa volá Katarína a Ordynov sa do nej zamiluje. Ona mu však tvrdí, že je skazená a zapredala svoju dušu. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Diana Mórová, Tomáš Maštalír, Karol Machata, Alfréd Swan a Ivan Laca.

Pripravenú máme aj dramatizáciu poviedky Oscara Wilda s názvom Milosrdný milionár. Je to príbeh Hughieho Erskina, chudobného mladého muža, ktorý sa (neúspešne) snažil zarobiť si na živobytie obchodovaním na burze. Hughie je zaľúbený do Laury, dcéry plukovníka. Ten je však proti ich zásnubám a povie, že s nimi bude súhlasiť len ak Hughie zarobí 10,000 libier... Vo vysielaní od stredy. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Zuzana Marošová, Richard Stanke, Alfréd Swan, Ivan Letko, Karol Machata, Ivan Laca, Vladimír Minarovič a Soňa Ulická.

Vysielať budeme aj rozhlasovú hru pre mládež, a to od štvrtka. Na motívy rozprávky Hansa Christiana Andersena Pod vŕbou ju napísala Jana Kákošová. Hra má názov O tichej láske. V réžii Martina Kákoša účinkujú Juraj Kemka, Zuzana Marošová, Vladimír Jedľovský, Anna Javorková, Elena Petrovická, Miloslava Zelmanová, Dušan Kaprálik, Peter Sklár, Ivan Laca a ďalší.

Od piatku sa môžu aj mladší, ale i starší poslucháči tešiť na rozprávkovú hru podľa známej rozprávky Princ Bajaja. Mladý princ sa po smrti rodičov vydáva do sveta. Pri svojom putovaní sa zoznámi s čarovným hovoriacim koňom a zamiluje sa do krásnej princeznej Slaveny. Autorkou hry je Dana Garguláková, na motív Boženy Němcovej. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Vladimír Kobielsky, Miloslava Zelmanová, Peter Bzdúch, Karol Machata, Dušan Tarageľ, Eva Križiková, František Kovár, Viera Strnisková, Ivan Laca, Jozef Šimonovič, Zuzana Porubjaková a ďalší.

Tento týžeň vysielame aj esej Oscara Wilda s názvom Ľudská duša za socializmu. Odhalíme vám v nej menej známu tvár veľkého írskeho spisovateľa. Jeho ironická stať Ľudská duša za socializmu odzrkadľuje módu z konca 19-teho storočia - záľubu v salónnom socializme. Podľahol jej aj mladší Wildov krajan Georg Bernard Shaw. Obaja však pri všetkej vážnosti témy dokázali vniesť do textu svoje obľúbené paradoxy či drobné zlomyseľnosti. Nuž, posúďte sami, Oscar Wilde - socialista z roku 1891! Vysielame od pondelka. V réžii Michala Náhlika účinkuje Miloslav Kráľ.

V eseji Veľkodušnosť vecí sa Silvia Kaščáková pýta, či majú veci dušu a svedomie. Nakoniec je otázka ohľadom existencie a vitality duše položená nám samým rovnako neúprosne, ako ju autorka kladie sebe. V réžii Jozefa Palaščáka účinkuje Jana Wernerová.

Od stredy môžete počúvať časť z cyklu Procesy, ktoré otriasli svetom. Je to hraný dokument Martina Kákoša o súdnych procesoch, ktoré svojím verdiktom zasiahli do chodu dejín, nastolili historickú spravodlivosť alebo naopak poslúžili mocenským skupinám deklarovať svoju nadradenosť nad právom. Pozrieme sa na proces Oscar Wilde verzus konzervativizmus. V réžii Martina Kákoša účinkujú Dušan Jamrich, Roman Matisko, Eduard Vítek, Alfréd Swan, Vladimír Minarovič, Ivan Laca, Jozef Švoňavský a René Jankovič.

O Oscarovi Wildovi sa čo-to dozvieme aj v cykle Autor na dnes. Reláciu pripravila Ivana Valková, v réžii Petra Kočiša účinkujú Ján Kovalčin a Juraj Zetyák. Vo vysielaní ju nájdete od štvrtka.

Nakoniec predstavíme tohtotýždňové verše. Od utorka počúvajte poéziu Charlesa Simica Živá duša si svoje nájde kdekoľvek. Simic sa narodil roku 1938 v Belehrade a vyrastal v Paríži, Chicagu a New Yorku. Za pôvodnú tvorbu mu v roku 1990 udelili Pulitzerovu cenu, teda najvýznamnejšie literárne ocenenie v Spojených štátoch. Verše budete počúvať v interpretácii  Romana Matiska.

Od štvrtka sme nájdete vo vysielaní verše Mily Haugovej s názvom Žalmy. V réžii Vladimíra Ruska účinkuje Anna Javorková. Nenechajte si ujsť ani verše Gregory Corsa Básnici, ktorí stopujú na diaľnici. V réžii Mileny Lukáčovej účinkuje Alfréd Swan.

Dramaturgia týždňa: Monika Kekeliaková
Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová

Program rádií

Text: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame