Dobrá literatúra je vykúpenie

Dobrá literatúra je vykúpenie

Tento týždeň nás to mnohých zavedie azda do veľmi pomaly sa prebúdzajúcej jarnej prírody, k našim najbližším na slávenie veľkonočných sviatkov. Iní zostaneme radšej sami so sebou, konečne s dobrou knihou, ktorú sme toľko odkladali, alebo si zapneme práve Rádio Litera, na ktoré budeme mať aj viac času. A my vás ani tento týždeň nesklameme. Budeme si čítať z knihy Alty Vášovej Sviatok neviniatok. V šiestich častiach sa pred nami rozkľukatí cesta Anny a Matúša. Posolstvo kríža a vzkriesenia nám originálne sprostredkuje majstrovstvo talianskeho spisovateľa Giovanni Papiniho. Nenechajte si ujsť jeho poviedku Šimon Cyrenejský, ako aj príbeh pokúšaného diabla či Judáša v Legendách umučenia. Na veľkonočné sviatky sa pozrieme očami matky-ženy a jej odrastených detí v rozhlasovej hre Eleny Antalovej Ešte bude Veľká noc. Prístup detí k matke je tu príznačný: všetky strasti a obete matky pokladajú za samozrejmosť, pokiaľ si v kritickej chvíli neuvedomia, že aj možnosti matky sú obmedzené konečnou hranicou jej bytia. Smrť matky bude praskať a podnecovať k zamysleniu aj v hre Antona Hykischa Praskanie. Neraz komplikované partnerské vzťahy na pozadí veľkonočného času odhalí krátky rozhlasový príbeh Oľgy Duhanovej pod názvom Veľkonočná šibačka. Priaznivci poézie sa môžu tešiť na verše japonskej poetky Sačiko Jošihara v preklade Mily Haugovej, ale aj na poéziu Paula Claudela, Štefana Žáryho a Ľuboša Bendzáka. Nebude chýbať ani krátke pásmo jarných piesní a hier pod názvom Morena. A nezabudli sme ani na rozprávkový poklad pod názvom Kto nosí kominárom šťastie či poslucháčsky rozhlasový tip - hru Dušana Michalka Miesto.

Príbehov o láske je prinajmenej toľko, koľko chodilo po tejto zemi ľudských bytostí. Sviatok neviniatok, román Alty Vášovej, ktorý vysielame v Čítaní na pokračovanie, je o Anne a Matúšovi. V réžii Hany Rodovej účinkujú Eva Cibulová-Ryšáková, Boris Srník a Kvetoslava Stražanová. Alta Vášová si vo svojom živote vyskúšala mnoho povolaní, bola scenáristkou, striedavo pracovala ako učiteľka matematiky a fyziky a dramaturgička. Medzi iným je taktiež spisovateľka - píše prózu, divadelné, filmové a rozhlasové scenáre. Tvorí pre dospelých a aj pre deti a mládež.

Od pondelka vás pozývame počúvať rozhlasovú hru Eleny Antalovej Ešte bude Veľká noc. Autorka v zdanlivo odľahčenom a humorne ladenom príbehu rozpráva o vážnych veciach v živote ženy, matky odrastených detí, ktoré by sa už mali vedieť vyrovnať s neľahkými problémami žitia i svojej budúcnosti. Zdanlivo banálne drobné konflikty prekrýva fiktívnymi rozhovormi so svojím anjelom strážnym a teda so sebou samou. Prístup detí k matke je príznačný: všetko berú na ľahkú váhu, všetky strasti a obete pokladajú za samozrejmosť a niet konca ich nárokom, pokiaľ si v kritickej chvíli neuvedomia, že aj možnosti matky sú obmedzené konečnou hranicou jej bytia. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Zita Furková, Gabriela Dzuríková, Tomáš Maštalír, Anton Korenči, Tomáš Halon, Daniel Marko, Richard Klvač, Ivan Laca a Soňa Ulická.

Od utorka vysielame rozhlasovú hru Dušana Michalku o mužovi, ktorému obsadili obľúbené miesto v čakárni na odľahlej železničnej zastávke. Hra má názov Miesto. V réžii Márie Jarkovskej účinkujú Viliam Rozboril, Róbert Šudík, Elena Kleisová, Ľuboš Záhon a Táňa Radeva.

V tomto Veľkonočnom týždni sme pre vás pripravili aj niekoľko diel talianskeho autora Giovanni Papiniho. Papini zobrazoval vo svojich dielach nielen osobu Krista a jeho blízkych, ale aj ľudí, ktorí žili v novozákonnom čase a ktorých Kristovo učenie hlboko ovplyvnilo. V utorok vstúpi do vysielania dramatizácia Pokúšaný diabol. V réžii Petra Jezného účinkujú Emil Horváth, Peter Bzdúch, Ivan Romančík, Zuzana Kapráliková a Dušan Jamrich.

Druhú Papiniho dramatizáciu môžete vo vysielaní očakávať od piatku. Jedná sa o stereočítanie z prózy Legendy umučenia - Judášovo pokušenie. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú Ladislav Chudík, Július Vašek, Igor Hrabinský, František Kovár, Miroslav Trnavský, Vladimír Minarovič a Jozef Šimonovoč. Posledné dielo Giovanni Papiniho, ktoré si budete môcť v rámci tohto týždňa vypočuť, je poviedka s názvom Šimon Cyrenejský. V réžii Viery Weidlerovej vám ju prečíta Marián Geišberg.

Nezabudli sme ani na milovníkov rozprávok.

Prišla, prišla jar, sneh sa už topí!
Z cencúľov voda nás kropí!
Vstávaj, kominár, vstávaj už hore!
Rozkvitla snežienka, pri Dunaji, v hore!
Ešte spíš, ešte spíš?... A či sa, a či sa,
priateľ náš nehanbíš?
Štydiri, štidiri, čiv-či-ri, čiv-či-ri!

Takto čvirikajú vrabce v rozprávke Petra Glocka Kto nosí kominárom šťastie. Počúvajte od štvrtka. V réžii Martina Kákoša účinkujú Juraj Kemka, Zuzana Marošová, Vladimír Jedľovský, Anna Javorková, Elena Petrovická, Miloslava Zelmanová, Dušan Kaprálik, Peter Sklár, Ivan Laca a ďalší.

Vo štvrtok do vysielania vstúpi aj jedna časť rozhlasového seriálu Králikovci. Tentokrát bude témou Veľkonočná šibačka. Autorkou je Oľga Duhanová. Účinkujú Anna Javorková, Bibiana Ondrejková, Dušan Szabo, Ivan Romančík, Eva Krížiková, Ivan Šándor, Zuzana Kronerová, Timotej Lukovič, Martina Pepuchová.

Tento týždeň môžete počúvať aj pásmo Štefana Žáryho Rozprávka celého života, a to od utorka. Žáry je predovšetkým básnik, no zároveň aj autor pozoruhodných noviel a románov, veršovanej drámy, kníh pre deti, životopisných esejí a spomienkovej publicistiky. Uplatnil sa aj ako prekladateľ, najmä modernej francúzskej poézie. V réžii Jany Strniskovej účinkuje Peter Rúfus.

Od piatku budete počúvať krátke pásmo jarných spevov a hier pre deti. Názov pásma je Morena, jeho autorom je Dezider Kardoš. Piesne interpretuje Eleonóra Magulová a ženský zbor SĽUK-u.

Počas Veľkej noci vysielame aj verše japonskej poetky Sačiko Jošiharovej, ktoré do slovenčiny preložila Mila Haugová a Fumiko Kuwaharová. Pásmo má názov Znova prišla jar, znova fúka vietor a na Litere bude od pondelka. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Anna Šišková, Soňa Ulická.

Od utorka budú vo vysielaní verše Paula Claudela Balady v interpretácii Ivana Vojteka a od piatku vysielame verše Ľuboša Bendzáka Jar (recituje Ján Gallovič).

Tešiť sa môžete aj na premiérové relácie Z dielne Rádia Litera. V stredu do vysielania vstupuje pásmo Moniky Kekeliakovej o denníkových zápiskoch Etty Hillesumovej s názvom Pretrnutý život. Denníky z rokov 1941 - 1943 vychádzajú po celom svete stále v nových vydaniach. K nám sa však dostali až v roku 2012, a to vďaka prekladu Marty Blaškovej-Maňákovej. Ide o zápisky mladej ženy - intelektuálky, ku ktorej patrí durasovsky búrlivá mladosť a nekonvenčný náboženský život. Ženy, ktorej cesta k Bohu môže byť blízka aj neveriacim. Ale aj tým, ktorí hľadajú východisko z depresií, chaosu a duchovnú silu pre intenzívny tvorivý život. Je to ženská autorka, pre ktorú malo byť písanie volaním k nekonečnu. V relácii účinkujú Laco Kerata a Daniela Šencová

Druhou premiérou bude relácia V skratke, ktorej autorkou je Monika Kekeliaková. Relácia bude literárnou miniatúrou o básni Francisa Jammesa Modlitba za milosť prísť do neba so somármi. Súčasťou zamyslenia je aj samotná báseň, a to v interpretácii Ladislava Chudíka.

Prajeme vám príjemné počúvanie.

Dramaturgia týždňa: Monika Kekeliaková
Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová

Program rádií

Text: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame